Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist

Något jag noterat är att det verkar gå lite i vågor vilka skolor som är populära. För typ fem år sedan var LiTH ohyggligt populärt kommer jag ihåg från gamla "Övriga Ämnen". Nu söker fler till Chalmers.

Kanske är en slump dock.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Har inget emot att det säljs ut, sålänge det leder till något bättre.

Varför? Detta känns helt klart en "bara för att" grej. Ska vi gå med i Nato nu bara för att resten utav väst är med? Eller förbjuda förintelseförnekelse?

Grupptryck är inte min grej. Jag vill ha det som är bäst och skiter i hur andra länder gör.

Generellt håller jag med: man ska inte bara göra som alla andra länder. Att veta hur andra länder fungerar är dock viktigt.

Känns som att du och andra har valt ut ett inlägg jag skrivit och attackerar det för kung och fosterland, så ni ska slippa argumentera för sak. Det är ganska oproduktivt. Läser du mitt inlägg igen så framgår det ju tydligt att jag åsyftar ekonomiska systemet socialism (som inte fungerar enligt ekonomisk teori), inte länderna per se.

Men jag ska komma ihåg det till vidare diskussioner, och nästa gången du eller någon annan jämföra med "USA" ska jag komma ihåg att börja dilla om "guilt by association" osv. Intressant hur det bara är okej åt ena men inte andra hållet? Eller blir du lika upprörd när dina vänsterpolare börjar snacka om "vi ska väl inte ha det som i USA"?

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90
Psionist argument var otroligt dåligt, inget snack om saken. Att Nordkorea och Kuba har ett system säger absolut inget om det är bra eller dåligt. Att sedan gnälla på Zartax för att han inte kan argumentera för den socialdemokratiska modellen gör det hela knappast bättre.

Varför var det "ohyggligt dåligt"? För du inte vill att apoteket säljs ut?

Perspektiv är alltid bra. Sverige är ett västland. Om alla andra västländer gör på ett vis, förutom Sverige, måste man fundera om det kanske ligger något i vad de här andra länderna gör. Det ger en tankeställare.

Sen undrar jag varför den här frågan har orsakat sådant rabalder för. Är ju inte direkt att världen går under för att någon annan får driva apotek.

Aser: Alla är ideologiska förutom än själv, eller hur?

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zartax
Nja, inte riktigt va? För det första måste vi inte motivera ett skit inför resten av världen. Hur vårat medicindistribueringssystem ser ut behöver vi bara motivera för våra egna medborgare, eftersom det är de som är berörda. Att det sedan finns två kommunistländer som har samma system (nåja, helt lika lär de ju inte vara...) säger ingenting om hurvida det är bra eller inte. Det är fortfarande sakliga argument som avgör det, inte vilka andra som är likadana på en punkt. Så sluta försvara ditt icke-argument.

Minoriteten måste alltid argumentera hårdare i politiska debatter. Att sälja ut apoteken är ju inte en hypotetisk situation som kanske kommer att hända, det är realitet. Och majoriteten har insett att det är rätt väg. Det enda som minoriteten kan göra nu är att hindra utförsäljningen. Det hänger alltså på er att argumentera varför det här är en dålig idé, inte tvärt om.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zartax
Ja, lite för grundläggande, kanske så grundläggande att modellen inte är applicerbar i verkligheten (som de flesta ekonomiska modeller...). Om uppgifterna här i tråden stämmer så gav ju den grundläggande ekonomiska modellen inte rätt prognos i Norge.

Beror ju på hur Norge hanterat situationen. Kanske det är som lokaltrafiken i vissa delar av Sverige, vill säga de har bara gett bort monopolet till ett privat företag? Isåfall blir ju inte servicen eller priserna nödvändigtvis bättre, eftersom konkurrens saknas.

Har man fri konkurrens utan regleringar får man lägre priser och bättre service när aktörerna konkurrerar med varandra. Det är fakta, "ekonomi 101". Om du anser att det är fel har du en massa förklarande mot konventionell ekonomisk visdom.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flancen
det vet vi inte riktigt än hur det går med de delarna;)

sen så tillgång på en helt "marknads ekonomiskt" apotekssystem skulle nog bli sämre, då menar jag inte i stockholm utan ute på vischan, det är vad jag TROR, men som sagt så vet vi inte än hur det går, och det kommer nog dröja innan vi får se om frukten utav detta blir god eller rutten:)

Det beror ju på hur mycket staten lägger sig ivägen. De kommer ju fortfarande driva butiker under "Apoteket AB" och det här nya statliga företaget. Med riktig fri konkurrens skulle medicin kunna säljas precis som datorhårdvara, man skulle kunna slå upp lägsta pris på Prisjakt.

Nu finns det ju dock "högkostnadsskydd" och liknande så eftersom det är någon annan som betalar för medicinen saknas ju incitament att söka de lägsta priserna. Men när det gäller alvedon och liknande kommer vi definitivt få se lägre priser, om nu OKQ8 och liknande får börja konkurrera (vilket jag inte vet, men hoppas).

Det skulle verkligen göra sverige bättre: om livsmedelsbutiker och mackar får sälja medicin.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
BS som vanligt, finns skäl till att ha monopol (statliga eller icke, men då med reglering för att maximera nyttan). Orkar inte ta detta med dig igen för du ger tydligen aldrig upp. (är väldigt lätt att räkna på perfekt konkurrens men det är förbannat overkligt i de flesta situationer)

"Du har fel, men jag tänker inte argumentera varför".

Lite anmärkningsvärt att du förespråkar monopol. SweClockers är ju forumet där folk på fullaste allvar stödköper hårdvara från AMD bara för att Intel inte ska få monopol. Förklara för mig vad som är skillnaden här.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zartax
Vad det belyser är att du endast är ute efter att propagera för allt som stämmer med din ideologi och inte alls är intresserad i sakfrågan. Vilka som använder ett visst system är totalt irrelevant, och det vet du. Det skrämmer mig lite att du medvetet använder argumentationsfel för att smutskasta meningsmotståndare. DET är ärkementaliteten bakom världens alla problem: Folk som vägrar se världen för vad den är utan lever kvar i sin idévärld. Ett typsikt syndrom som alla religioner har.

Som vanligt Zartax kan du inte argumentera för din egen sak (att monopolet är bra) utan du kan bara attackera andra synpunkter som inte följer den socialdemokratiska världsbilden. Förklara varför det här är en dålig idé istället.

Jag har redan radat upp flera fördelar: billigare priser, bättre tillgång, bättre öppettider.

Sedan förstår de flesta att om hela världen gör på ett sätt förutom Sverige och två kommunistländer är det en anledning att fundera vad som är rätt och fel. Det är ju inte så att alla länder har något att förklara, det är snarare vi tre länder som måste motivera vår ståndpunkt för resten av världen. Enkelt.

Sedan är det väldigt grundläggande ekonomi att statliga monpol leder till höga priser. Detta förstår till och med forumets fanboys, som för det mesta inte ens läser det här forumet.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av belga
Ja!
Jag förstår inte hur läkemedel utdelade av folk utan licens och recept utskrivna av kvacksalvare skulle kunna vara en dålig sak

Jag menar, det krävs väl säkert bara en sådär fem sex dussin dödsfall och andra mindre viktiga konsekvenser av felaktigt utdelade pillerburkar, ihopblandat innehåll och annat småfippel innan marknaden reglerar sig själv, fullständigt naturligt.

This. Här har vi ärkementaliteten bakom världens alla problem: idéen att någon annan har ansvar över ens liv. Vad hände med att ta hand om sin egen hälsa, titta på burken så att man fått rätt medicin?

De som inte är förmögna att göra den bedömningen bor antagligen på ålderdomshem eller har en personlig assistent pga handikapp, och sköter då inte sin medicinering själv. Det är ju liksom det som dessa tjänster är till för.

Resten av mänskligheten är (hoppas jag) fullt förmögna att kontrollera medicinen innan förtäring, lika mycket som de exempelvis inte blandar ihop saft och thinner.

Edit: Allvarligt belga så gör ditt gnäll mig förbannad, eftersom det gör samhället sämre. Det var inte länge sedan som kemilådorna innehöll både salt- och svavelsyra. Sånna kunde man ha roligt med, och lära sig mycket av. Sen kom alla cykelhjälmsbärande moralkärringar och krävde att innehållet i lådorna gjordes mindre "farligt" för något blockmongo inte kunde hantera säkerhetsföreskrifterna. Världen blir tråkigare och folk förlorar intresse för naturvetenskaperna. Spana in boken Uncle Tungsten så kanske du kommer på andra tankar.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Moonglum
Egentligen så slopar man inget monopol eftersom monopolet fortfarande finns kvar. Du måste hämta ut medicin från statligt godkända apotek som bemannas av statligt licensierad personal. Du måste i sin tur få receptet utskrivet av statligt godkända förskrivare.

Friare etableringsrätt är nog ordet som bäst passar in.

Tyvärr är vid så vana vid att karteller styr våra liv att vi knappast ens har förmågan att urskilja dessa längre.

Och här trodde man att politikerna för en gångs skull gjort något ordentligt. Med alla dessa regleringar ivägen lär ju konkurrensen inte alls jobba lika hårt i konsumenternas intresse. Låter lite som "avregleringen" av elmarknaden när det är förbud att bygga nya kärnkraftverk.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zartax
Det säger väl ändå ingenting om det är rätt eller fel riktning? Känns som typiskt "Guilt by association".

Nix. Det är ekonomisk teori som säger att det är rätt riktning att slopa statliga monopol. Jämförelsen med de två andra länderna, som är kända för sin politiska extremism, tycker jag dock belyser det lite mer slagkraftigt.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mrc
Tror du det statliga bolaget klarar att gå runt i konkurrens med privata aktörer?

Det är väl ca 2/3 av apoteken som säljs ut om jag minns rätt.

I egenskap av statligt bolag är det ju bara att be om högre budget när det krisar sig, på skattebetalarnas bekostnad. Det är helt i linje med Sveriges övriga politik att belöna det ineffektiva och dåliga. Som med sjukvården i övrigt alltså.

Av Psionicist

Nu när jag läser lite artiklar om detta ser jag att det inte direkt handlar om ett helt slopande av monopolet utan en utförsäljning. Lustigt nog säljer "Apoteket AB" vissa av apoteken till ett annat statligt bolag. Vad nu det ska vara bra för. Vissa säljs dock till privata aktörer.

Av Psionicist

Bra. Det finns tre länder i världen som har statligt monopol på apotek: Sverige, Kuba och Nordkorea. Bara det talar väl för att vi går i rätt riktning.

Har relativt liten kontakt med apoteket, men ser iaf fram emot bättre tillgång på alvedon och annan enklare medicin.

Av Psionicist

För att förtydliga:

Beställer du från en liten butik i Tyskland som inte handlar så ofta med Sverige, så betalar du tysk moms (19%). Exempel: vara utan moms kostar 1000 kr, du betalar 1190 kr.

Beställer du istället från en stor tysk butik som handlar mycket med Sverige, så betalar du istället svensk moms (25%). Du betalar 1250 kr.

Tull betlar du inte.

Av Psionicist

Japp. Men jag tänkte på de som beställer ny dator (från Dustin exempelvis) och får ett moderkort med gammalt BIOS sedan en ny stepping på processorn. Kan bli problem här, beroende på moderkort.

Av Psionicist

Hur hanterar X58-moderkorten med äldre BIOS den nya D0-steppingen? Vet att det finns nån modell från DFI (?) som inte startar över huvud taget med D0, om fabriks-BIOS:et är för gammalt. Andra modeller ska dock fungera tillräckligt bra så man kan flasha nytt BIOS.

Av Psionicist

Det som låter är antagligen spolarna på moderkortet. Detta är ett problem som kan uppstå på alla moderkort med kraftig strömreglering (dock verkar det speciellt vanligt på UD5 av nån anledning).

Här finns en väldigt lång diskussion: http://forums.tweaktown.com/f69/ga-ex58-ud5-really-weird-nois...

Av Psionicist

Tack för svaren, uppskattas. Kommer dual boota Windows för att lira Fallout 3 bland annat, därför jag söker någorlunda bra prestanda (annars skulle ett passivt 9500 GT eller liknande vara guld).

Efter en massa googlande har jag hittat att de flesta Geforce kommer i två utföranden:

1) De som kör fläkten i 100% fram tills drivrutinen laddats. Detta är inte okej.

2) De som kör fläkten i 100% fram tills grafikkortets BIOS laddats. Detta är okej. A7V slår huvudet på spiken nämligen jag vill ha en tyst burk även innan drivrutinen gått igång.

Hur är det med modellerna som nämnts hittills?

Av Psionicist

Bra _tyst_ Geforce?

Behöver ett nytt grafikkort. AMD är dessvärre uteslutet pga Linuxdrivrutinerna (annars skulle jag skaffa ett 4770 utan att tveka - trevligt kort).

Tips på modell? Det absolut viktigaste är att ljudnivån är låg. Grafikkortet ska antingen:

Vara tyst hela tiden, även vid 100% fläkthastighet.

-eller-

Vara tyst vid idle, och när datorn bootar. (Vill säga, om grafikkortet låter lite vid load gör det inte något, men den fläkthastigheten ska inte vara standard innan drivrutinen temperaturreglerat fläkten).

Helst Geforce 9800 eller kraftfullare.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lyml
Varför?

Har du sånt sjukt kontrollbehov att du stör dig på att det finns många inriktningar? I grund och botten är de likvärdiga om du inte söker specifik specialistkunskap och systemet fungerar bra, men det är så jobbigt för dig (som inte ens studerar något av programmen) så du rekommenderar att man drar ner på dom. Utan någon som kunskap eller insikt i hur programmen fungerar.

I all välmening, liksom. Jag kanske inte har sån bra insikt i hur programmen fungerar, men så är det ju med arbetsgivarna också, i alla fall de jag diskuterat med.

Jag tror det är bättre med få utbildningar och stor valfrihet inom programmet än många strikta grundutbildningar. Lättare att glida in på ämnen man kanske inte hade någon aning man tyckte var intressant/roligt. Detta gör det antagligen lättare för blivande studenter att välja utbildning.

Av Psionicist

Givetvis!