Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
Jag håller också med om artiklen lite faktiskt.

Microsoft har ju psykologer anställda för detta syftet. Vad vi vill se efter vi klickat på något. Att det sen inte blir så p.g.a av andra anledningar, är en annan sak.
Det är den lilla fina undermedvetna känslan att var vi kan hitta något, förutsett förutseende.

Linux världen kommer aldrig få detta tyvär, kommer alltid plågas av olikheter och ostandarder mellan applikationerna.

Är det därför som Microsoft strider mot sina egna riktlinjer? Vissa MS-program använder MDI (Excel), vissa använder inte det (Word), vissa program har skins (MSNM), andra har inte det (Word) osv. MS har nog psykologer anställda av helt andra anledningar.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zie
Klart dom lär ut de program som används. Word och Excel är ju mer eller mindre standard de också och det är de program som folk har lärt sig självmant eller via kurser. Det finns bara fördelar med att alla inom en enhet kör _samma_ program. Tänk dig istället kostnaderna för att skola om hela generationer med personer till alternativ som tex OpenO.

Sorry, det där köper jag inte. Alla ordbehandlare utom Microsofts stödjer öppna format. Det är det som är grejen: Det ska inte spela någon roll vilket program man använder, dokumentet ska kunna läsas oavsett applikation. Så kan konkurrensen ske på bäst user interface och liknande, det mest lättanvända programmet vinner. Min Mormor skulle älska detta.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av zie
Microsoft är bäst helt enkelt. De är störst och rikast, hade deras produkter varit skit så hade de inte haft den andel av marknaden de har idag. Det finns inget mer att säga om det egentligen, det finns inte någon person som ärligt kan säga att Microsoft inte har gjort ett bra jobb affärsmässigt. Gates var smartare än Jobs, annars hade han inte vunnit. Men vem vet kanske tar Jobs revanch...?

Självklart finns det massor av problem med åtskilliga av deras produkter men det samma kan sägas om alla mjukvarutillverkare.

Samma sak kan sägas om många alternativ till MS-produkter. Jag t ex använder OpenO och tycker att det är bättre _FÖR MIG_. Alla har olika smak, Linux är perfekt för den som vill ha full koll på vad som händer bakom ridån och kunna konfa i all oändlighet men passar inte till alla. Den stora massan bryr sig inte om vilket märke som de köper/använder utan de tar det som är enkelt och bra.

Microsoft har gjort ett bra jobb affärsmässigt, men det betyder inte att deras produkter är bra och för IT-utvecklingen frammåt. Som du säger så är anledningen att folk använder MS produkter är inte för att det är bäst utan för att det är vad som kommer förinstallerat när Dell'en köps via jobbet, och anledningen till det är för att Microsoft sett till att de har exklusivitet hos OEM. Microsoft produkter används för de flesta inte bryr sig om vad som kommer installerat.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Turbo_tail
Men vem bryr sig i bagateller som i ett format för ordebehandlingsfiler? Vi diskuterar inte det i den här tråden, starta ny tråd om du vill diskutera det. Här diskuterar vi "Microsoft sabbar IT-utvecklingen?". Där har jag fört fram en massa argument på motsatsen.

Fokusera på viktigare saker än format för kalkyleringsprogram och ordbehandlingsprogram! Om nu inte Microsoft släpper _sitt_eget_format_ öppet för alla, ska nu tame tusan inte detta kritiseras! Det är ett företag vi pratar om och ansvaret där ligger först och främst till aktieägarna, efter det ligger deras ansvar till dess anställda och inte någonstans i ansvarskedjan kommer några "pro-OpenSource" användare i Sverige!

Ok, jag kan hålla med om jag var lite spydig (men om jag blir kallad för både naiv och blind så slår jag tillbaka) men faktum är att världen kommer aldrig att kretsa kring välvillighet och OpenSource. Världen har alltid och kommer alltid att kretsa kring pengar. "Vinner vi i vårt företag någonting på att släppa formatet eller förlorar vi på det?". Tyvärr så enkelt är det.

Observera att jag inte stöder en sådan här utveckling, men jag är smart nog att inse detta och försöker för allt i världen tjäna pengar på det. Så fungerar samhället.

Genom att låsa in användaren i sina egna produkter förstör MS IT-utvecklingen vilket tråden handlar om. Huruvida det är rätt eller fel för ett vinstdrivande företag att inte tala om hur sina program fungerar är fullkomligt irrelevant för diskussionen vi för: Stängda format för utvecklingen bakåt, öppna format för utvecklingen framåt. Finns inga undantag på detta, case closed. Som SebastianJ skriver skulle vi ha väldigt många olika ordbehandlare (exempelvis) om det inte vore för att Microsoft låst in sina användare i sitt odokumenterade format. Jag känner till flera företag som är låsta till Windows enbart för att det inte finns en fri motsvarighet som läser Visios format, och anledningen till detta är för att Visios format inte är dokumenterat.

Det verkar som att du argumenterar för hur bra Microsoft är. Det handlar inte tråden om. Tråden handlar om Microsoft förstör IT-utvecklingen som helhet. Vilket Microsoft, genom att inte dokumentera sina format eller använda genemensamma standarder, gör. Att Microsoft försöker göra sina aktieägare gladare har absolut ingenting med diskussionen och IT-utveckling att göra utan hör till en separat diskission.

Jag skulle rekommendera dig att koncentrera på diskussionen som förs istället för att sprida ut den som du gör. Diskussionen handlar om utveckling. Inte om hur företag ska drivas eller om aktieägare eller ekonomiska ideologier.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Turbo_tail
Kom ut från din jävla webb-värld och instängda forum-ideologi! Ut till företag och skaffa lite verklig erfarenhet och inte erfarenhet från ett leksaksforum på "internet".

Vilket annat företag stöder integration mellan alla jävla och satans omöjliga systemer som Microsofts BizTalk server gör?

Vilket annat fans företag har ens en betaversion av en så komplett utvecklingsmiljö som Microsoft har i sin Visual Studio?

Vilket satans företag har en så utvecklad rapport generering mot databaser som Microsoft har i sin SQL Reporting Services?

Etc.

Etc.

Etc.

Jag har inget emot att debattera, men du kan väl åtm. vårda språket? Som du ser ovan så ser det inte så proffesionellt ut att använda svordomar?

Nu är du spydig. Huruvida "BizTalk" stödjer många (förmodligen stängda) protokoll är fullkomligt irrelevant för diskussionen vi för, det ändrar inte att xls och doc och alla andra är stängda format och MS därför för utvecklingen bakåt på det avseendet.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Turbo_tail
Intressant att se hur Microsoft-fientligheten tar sig till uttryck!

Jag själv har aldrig varit någon Micro$oft-fan, utan kört enbart Linux i några år och varit väldigt pro-Java.

Men verkligheten ser väldigt annorlunda ut än propoganda från hela Open Source ideologin och Open Source-vänliga universitet. Efter nu den arbetserfarenhet och intryck jag har av branschen så är nog Microsoft ett enormt utvecklat och väldigt imponerat företag! Vilket annat företag har ens motsvarigheter till Windows Vista, WinFx, BizTalk, Navision, Office, SQL Server 2005, Visual Studio 2005, olika Application Blocks, etc etc etc etc...... Listan kan göras hur lång som helst!

Alltså killar, försök vara lite mer proffesionella än häva ur er saker som "Microsoft sabbar IT-utvecklingen". Vilket annat företag har fört utvecklingen så snabbt framåt som Microsoft?

Microsoft sabbar IT-utvecklingen. Ser du inte detta är du naiv eller blind.

* MS skiter i standarder och utvecklar egna stängda. Internet Explorer stödjer inte webbstandarder. Anledningen är att MS vill att webbutvecklare ska låsas in till IE, så att alla ska använda IE. Word och Excel stödjer inte öppna format för att MS vill låsa in användare till xls och doc. Fatta vad långt jävla fram utvecklingen skulle ha varit om MS fixat öppna filformat och specifikationer och standarder till sina program från start. Om MS ville föra utvecklingen frammåt skulle specifikationer publiceras, men det görs inte. Nästa Officeformat sägs vara öppet, men det tror jag inte på förrän jag ser det.

* MS sprider FUD om sina konkurrenter (exempel: "Get the Facts" och alla sponsrade resultat från "think tanks"). Om MS ville föra utvecklingen frammåt skulle de acceptera att deras konkurrenter ofta är bättra på vissa saker.

* MS stödjer frivilligt DRM, som HDCP. MS framtida produkter kommer alltså vara sämre än tidigare som inte stödjer DRM (hur är det att föra utvecklingen frammåt?)

Jag tycker det är ohyggligt osmakligt att alla kommunalanställda får gå på "datorkurser" som lär ut Word och Excel. Mycket tvetydgt från sossarna som verkar vara så jävla mot privata företag annars.

Av Psionicist

Dels beror det på vilken licens originalkoden är släppt under och dels beror det givetvis på vad du menar med modifiering.

Är koden public domain: Feel free att göra precis vad du vill med den. Är den inte det får du följa licensen som förmodligen anger precis vad som gäller för deriverade verk.

Av Psionicist

När vi väl talar om LaTeX så vill jag tipsa om LyX, riktigt nice om man så att säga vill ha dokumentet framför sig. LyX är en "what you see is what you mean"-editor. Enda nackdelen är väl att den inte spottar ut korrekt latex men det finns lite konverteringsverktyg för att ordna det.

Av Psionicist

Standardintroduktionen till LaTeX brukar väl vara "A (not so) short introduction to LaTeX" ( http://www.google.com/search?hl=en&lr=&safe=off&q=the+not+so+... ). Den är nice. Inte för att det svarar på din fråga, men om du undrar nått i framtiden är ju den bra att ha till hands.

Om du förresten får problem med PDF:er i framtiden (exempelvis om du använder skumma paket) så kan du alltid göra om till PDF från PostScript. Det är säkert och fungerar alltid.

Av Psionicist

http://dox.se/ verkar vara bra. Eftersom jag är snål brukar jag använda fotolabo.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Malesca
Kismo, posta den genererade HTML-koden så ökar dina chanser att få hjälp. I koden ovan saknas ett "=" efter den ena "class", kanske är det det som är problemet?

Det där med udda/jämn kodar man väl ofta med $i % 2 (modulo). Typ

$color = $i % 2 ? "#FFF" : "#000";

Kan Psionicist eller någon annan ge bra länktips om bitoperatorer? Inte PHP-manualen då, utan nån mer allmän orientering. Det känns som magi jag borde sätta mig in i.

Logisk AND med 1, exempelvis $i & 1, kollar om sista biten är satt. Enbart sista biten påverkar om talet är udda. Fördelen med detta jämfört med modulo 2 (eller den där kluriga floor-grejen ovan ) är att man slipper en division, vilket i praktiken inte betyder ett jota men i teorin är en fin optimering.

Av Psionicist

Om 2 delar radens nummer skriver du en färg annars skriver du en annan. Exempelvis $color = $i & 1 ? "#ff0000" : "#0000ff";

Av Psionicist

Krita har ett väldigt aktivt utvecklingsteam. http://www.koffice.org/krita/

Kul kommentar på gnome.org: http://blogs.gnome.org/view/bolsh/2005/12/15/1

Av Psionicist

Ni som tvivlar på nyhetsn objektivitet kan ju läsa artikeln RIAA har skrivit själva, som går att ladda ner från copyright.gov

http://www.copyright.gov/1201/2006/reply/11metalitz_AAP.pdf

Citat:

The [submitted arguments in favor of granting exemptions to the DMCA] provide no arguments or legal authority that making back up copies of CDs is a noninfringing use. In addition, the submissions provide no evidence that access controls are currently preventing them from making back up copies of CDs or that they are likely to do so in the future. Myriad online downloading services are available and offer varying types of digital rights management alternatives. For example, the Apple FairPlay technology allows users to make a limited number of copies for personal use. Presumably, consumers concerned with the ability to make back up copies would choose to purchase music from a service that allowed such copying. Even if CDs do become damaged, replacements are readily available at affordable prices. Similar to the motion picture industry, the recording industry has faced, in online piracy, a direct attack on its ability to enjoy its copyrights. (emphasis added)

Citat:

In addition, the price of DVDs has declined, making it even more
affordable for consumers to replace damaged copies of DVDs.74

etc.

Av Psionicist

Fina tips här, tackar för det. Dessvärre verkar det som om de flesta spel är slutsålda och inte tillverkas längre, exempelvis Ikaruga. Går nog att hitta begagnat dock.

Tror ni Metroid Prime skulle funka att spela korta perioder?

Av Psionicist

Vad gör ni för att bli bättre programmerare?

Jag har i min kontakt med programmerare upptäckt att det inte är självklart att alla vill förbättra sina kunskaper hela tiden. Många slutar lära sig nya saker när de anser att de kan tillräckligt, kanske efter en utbildning. Den här tråden är inte för er.

Den här tråden är för er som försöker bli bättre programmerare hela tiden, eller ofta. Jag undrar vad ni gör för att förbättra era kunskaper. Gärna något mer specifikt än exempelvis "koda mycket", eller "läsa mycket".

Fundera gärna på detta ett tag innan ni svarar.

Av Psionicist

Fan att man bor så långt ifrån götet, skulle vara kul att snacka lite programmering med er IRL.

Av Psionicist

Bra gamecubespel som inte tar sån tid

Tänkte spela lite GameCube fram till nästa Zelda dyker upp. Problemet är att jag har ont om tid och kan därför inte spela så länge åt gången. Jag undrar därför om ni kan rekommendera något bra GC-spel som går att spela korta perioder, som kan avslutas snabbt. Gärna något stort klassiskt spel med story och lysande reviews.

Teoretiskt finns det säkert en hel del spel som kan spelas hur kort som helst (exempelvis alla spel där man kan spara när man vill) men i praktiken brukar ju de flesta spel vara bra först om man kan spela nån timme eller mer. Förhoppningsvis finns det undantag!

Några idéer? Tack.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Erty
Angående det här med att det ska vara på svenska så är det lika bra att köra på engelska direkt, större/bättre utbud och dessutom är det ju faktiskt bara en fördel att lära sig det på engelska. Smidigare att lära sig alla termer på engelska direkt så att säga, för när du börjar köra vidare så kommer det knappast alltid finnas dokumentation på svenska

Sant. Man kan tycka vad man vill om globalisering och engelskans utbredning men faktum är att världens programmerare pratar engelska, även dem som bor i länder som tyskland, frankrike och kina som värderar sitt egna språk högt. Jag skulle vilja gå så långt att säga att man aldrig kommer att bli en bra programmerare om man är obekväm med det engelska språket, nästan mer så än om man saknar grundläggande matematiska färdigheter. Detta är för att man väldigt sällan programmerar i isolation utan i sitt kodande använder arbete från andra, som är dokumenterad och kommenterad på just engelska. Det här innebär inte att man måste vara en Shakespeare på engelska, snarare så ska man kunna läsa engelska lika enkelt som man läser svenska och kunna göra sig någorlunda förstådd i skrift. Varken engelskan eller svenskan ska vara ett hinder när man lär sig C eller vad det nu är för programmeringsspråk man är intresserad av.

Det här innebär ju inte nödvändigtvis att man måste läsa en engelsk bok. Litteraturen är trots allt en rätt liten del av programmerandet. Men det underlättar när man väl börjar koda och försöker lösa sina problem genom att läsa den jävla manualen (;)) eller googla. En medelväg för trådskaparen skulle vara att läsa en svensk bok som använder engelsk terminologi och som komplement läsa en engelsk guide eller tutorial för att inte tappa bort sig i helt andra språk än programmeringsspråket han försöker lära sig.

Av Psionicist

Sökmotorn består av två tabeller, en tabell med ord och en tabell med vilka inlägg som innehåller vilka ord. Den första tabellen är rätt liten. Den andra tabellen är däremot jävulskt stor. Så att kolla om ett ord existerar är inte så jobbigt för databasen utan det är att hitta alla inlägg. Det är därför man ibland får meddelandet "inga träffar" istället för "specifiera forum".

Av Psionicist

Brukar slå på någon jazzradio och låta den stå på låg volym. Bra för fokus.