Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist

Det finns många sätt att jämföra.

"=" och '=' behöver inte vara samma sak eftersom "" kanske nollterminerar.
"=" och "=" behöver inte vara samma sak eftersom de kanske ligger på olika platser i minnet, och man med "samma sak" menar "samma minnesplats".
"=" och "=" behöver inte vara samma sak om man använder två olika strängtyper, kanske utf8 och "ascii".
"abc" och "ABC" behöver inte vara samma sak, men kan vara samma sak beroende på vad man menar med "samma".
1.00001 och 1 kan räknas vara samma, eller så kan det inte göra det.

Du bör utveckla vad det är du vill jämföra.

Av Psionicist

Välkommen till Problemet®.

Jag rekommenderar att du kommer på något jävligt svårt som du tror att du inte kommer att klara av. Sedan försöker du attackera någon liten del av det problemet för att lura in dig i huvudproblemet. Sedan är du fast.

Av Psionicist

Jag spelade World of Warcraft, inte World of Warcraft så att säga. Tog god tid på mig, utforskade världen i detalj och slutade sedan spela efter ca tre månader när jag sett tillräckligt och provat på det mesta. Finns definitivt inte ett "rätt" eller "fel" när det kommer till datorspel men personligen tycker jag det känns bra mycket bättre att ta det lite lugnt och spela på samma vis som man spelar single player-spel än att grinda igenom. Det lite samma sak som Warcraft III. Vissa spelar för storyn / single player-kampanjen. Andra spelar igenom den (eller skippar den) för att sedan snöa in sig på Battle.Net.

Av Psionicist

Det här var ett mycket ballare projekt än det tidigare, bra bra

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av IsToR
Hur fasen ska det där hindra att man kopierar exempelvis musik?! Så länge man kan spela upp det i stereon så kan man kopiera det.... Samma med filmer, så länge man kan se dem så kan man spela in dem.

Enda sättet att stoppa allt sådant är att göra cd-skivor och filmer som helt enkelt inte går att lyssna/se på!! Då kan man ju inte längre kopiera och alla är nöjda och glada!! ...eller?

Det här handlar inte om piratkopiering, det handlar om att utvecklingen hindras för att RIAA och MPAA ska kunna fortsätta att tjäna pengar på deras gamla affärsmodell. Dessa företag vill förhindra digital distribution för att det hotar deras monopol.

Det skulle inte förvåna mig om RIAA vill förbjuda iTunes eller indieartister så att de själva blir den enda tillåtna distributionskanalen.

Av Psionicist

Tja, SweClockers använder Nielsen Netratings. Jag antar att detta går hem mycket bättre hos potentiella annonsörer än "enligt min hemmakodade räknare så har vi si och så många besökare!"

Av Psionicist

Jag begriper inte varför alla är så impade. EXIF är ett väl dokumenterat format, dumpkoden är alltså trivial. Att tolka APP4-chunkarna är väl det hackeriga här, men det finns bra mycket svårare binära format att reverse-engineera. Pluspoäng för läslig kod och fin guide visserligen.

Nej, spara haktappandet till Teepop-sourcen. Den är tight.

Av Psionicist

Finns det bra singleplayer äventyr/RPG nu för tiden?

Jag kom precis att tänka på spel som Fallout, Baldurs Gate, Planescape Torment etc och jag undrar... Finns det sånna här spel nu för tiden? Några bra? Visst, MMORPG:s som World of Warcraft är ju roliga, men långt ifrån på samma vis.

Av Psionicist

Om du hanterar fotografier så är det väl praxis att förminska bilden så att bredden är snäppet under medelanvändarens skärmupplösning, alltså någon av 400, 640, 800, 1024, 1280, 1600. Generellt skulle jag säga att alla bilder folk skulle kunna tänka sig att spara eller ladda upp på sidan ska ha dessa storlekar. Att maxstorleken för bilder är 400x300 är exempelvis vettigare än 405x311 om det är fler än en person som ska hantera dessa.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tubgirl
ok!

1+0+0=1
svar: 1

(dom borde formulera frågan lite mer pucko-säker...)

Haha, det där borde fan accepterats som lösning.

Av Psionicist

Ditt problem är att du ser multiplikation som en primitiv i språket. Till skillnad från exempelvis fakultet, som du inte anser är en primitiv i språket utan något som du får implementera.

Se istället multiplikation med stora tal som något du måste implementera. Hur multiplicerar man då stora tal? Det är enkelt, man lär sig det i mellanstadiet.

Av Psionicist

Någon surpuppa kanske tycker det här är en olämplig nyhet, men det är lördag, och torka.

Av Psionicist

Att parsa filnamn är ju inte så svårt sålänge man använder någorlunda samma namnsystem på alla filer.

Ett vanligt system är att man lägger alla låtar av en viss artist i samma mapp. I den här mappen har man sedan albummappar. Det är parsebart och enkelt. Här är lite halvfärdig BNF:

<S> ::= <artist> "/" <album> "/" <filename>
<filename> ::= [<tracknum> ["."] " "] <trackname> ".mp3"
<trackname> ::= <word> [" " <trackname>]

Ett annat vanligt system är warezsystemet där artist och albuminfo ligger i mappnamnet, sedan i den här mappen finns det eventuellt mappar med namn som CD1, CD2 etc. Filnamnen brukar sedan eventuellt börja med lite skräp. Lite mer slarv-BNF:

<S> ::= <pathname> "/" [<CD> "/"] <filename>
<filename> ::= [<tags> "-"] <tracknum> ["-" | "_"] [<name> "-"] <name> "-" <tags> ".mp3"
<pathname> ::= [<tag> "-"> <name> "-" <tags>
<CD> ::= "CD" <number>
<tags> ::= <tag> ["-" <tags>]
<name> ::= <word> ["_" <name>]

<number> och <word> är vad det låter.

Att göra om till regexp borde vara enkelt.

Av Psionicist

Intressant, kodar också en synth, mest för att lära mig mer om signalprocessering och synthar.

Kan du förklara lite kort hur din synth fungerar, kanske kan slänga upp några exempelljud/låtar?

Lite mer specifikt undrar jag hur dina oscillatorer fungerar, hur de är antialiasade, precision, intern representation etc.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av viktore
Har du ringt och verkligen fått det bekräftat, eller är det bara som du antager efter misslyckade försök med dina sifferkombinationer?
Skumt att det bara försvunnit vipps.

Nej, givetvis har jag bara hittat på det som står i första inlägget.

Japp, jag har ringt. Ringde fyra gånger, och alla slutade i kö. Bör noteras att jag ringde senast i november, och då fungerade tjänsten som vanligt.

Av Psionicist

Tycker det framgår rätt tydligt: Om bredbandsanslutningen dör (av någon anledning) så har jag tidigare kunnat ringt ett kundtjänstnummer och fått reda på mer information. Nu finns inte den här funktionen längre.

Av Psionicist

Vad har hänt med telias driftinformation per telefon?

Trodde aldrig jag skulle skapa ett "Telia Suger"-inlägg, men nu är jag irriterad.

Jag ringer inte telias kundtjänst för att få hjälp. Jag vill inte ha deras hjälp.
Jag ringer inte telias kundtjänst för att beställa något. Jag vill inte beställa något.
Jag ringer inte telias kundtjänst för att lyssna på någon robotröst tala om för mig att "starta om bredbandsmodemet och en eventuell rawjter".

Jag ringer det där telefonnumret för att få driftinformation, och jag har gjort det sedan 2003 utan problem. Ringa, knappa in telefonnummer, fyrkant, ett, fyra, fyra, vänta, robotröst säger "vi är medvetna om en störning i ditt område". Lägger på. Tar en minut max och jag har nu fått reda på det jag vill - Det är telias fel att inget fungerar längre, och telia är medvetna om det.

Nu verkar det som att telia tagit bort den här funktionen. Ingen automatisk driftinformation längre. Istället har Telia gjort en ballare driftinformationsida http://telia.se/privat/serviceinfo.do?service=broadband&init=... som, med någon irrationell telia-logik, ska vara mer användbar när Internet INTE fungerar än att knappa lite på telefonen. Suck.

För att få driftinformation verkar det nu som man istället ska vänta en halvtimme i kö och prata med en supporttekniker som inte har någon blekaste aning om varför jag pratar med honom istället för att använda driftinformationen på deras hemsida.

Av Psionicist

Spelar alltid på den förinställda standardsvårighetsgraden. Anledningen till detta är väl mest för att det sällan finns uppenbara sätt att försvåra ett spel, och med tanke på pressen som spelkodare har på sig brukar det bli att några variabler ändras, kanske mindre hälsa, mindre pengar, mer fiender osv. Sällan givande. Finns ju sedan spel likt Quake som inte har ett singleplayerläge (som jag antar tråden handlar om), och då spelar man efter förmåga.

Av Psionicist

Vill inte regna på din parad men det där var ett "intressant" sätt att lära sig att digitalkamerabilder nästan alltid har thumbnails.

Nåväl, respekt för att du experimenterade fram en lösning som faktiskt funkade!

Av Psionicist

Vill ni ha mer information om Trusted Computing (eller belägg för vad som står i texten) kan jag rekommendera följande länkar:

http://www.intel.com/technology/security/
Intels dokument om La Grande. Väldigt tekniska, men bra att läsa. Rekommenderar speciellt PDF:en "LaGrande Technology Architectural Overview" där man bland annat kan läsa:

Citat:

Sealed storage: Provides for the ability to encrypt and store keys, data or other secrets within hardware on the platform. It does this in such a way that these secrets can only be released (decrypted) to an executing environment that is the same as when the secrets were encrypted.

Effekten av detta är givetvis att om filer spars i en sealed storage kan den bara öppnas med samma program som sparade den, per krönikan.

Citat:

LT supports an optional, verifiable reporting mechanism, called attestation. Attestation permits either the user or, optionally, a remote agent to measure the currently running environment using measurement and reporting mechanisms supported by the TPM. Based upon these reported measurements, the user or remote agent may use this information to decide whether to trust the current platform environment.

For a remote agent, the attestation process involves standard cryptographic methods. A remote agent generates a random value (called a nonce or challenge), and sends it to the system to be tested. At that system, the TPM creates a record containing the nonce and the current PCR values (which represent the currently running domain manager environment). The TPM signs this record with its private key and the signed record is returned to the remote agent, along with the TPM’s public key and credentials. The remote agent may examine the credentials to determine that this public key does; in fact, represent a real TPM, then uses the public key to verify the signature on the record and, then extracts the data from the record. The extracted data may now be checked against various lists to determine if this is an environment acceptable to the remote agent.

Attesting the environment of a local machine to a human user is more challenging, given that most humans cannot perform cryptographic calculations in their heads. There are at least three methods a user may choose from to identify the local machine environment and make a trust decision:
1. Assuming that a system is in its original state (as delivered from an OEM that a user rusts), the user may simply choose to trust this initial configuration. The user would be advised to create a secret (e.g. a favorite phrase or quote) to be sealed to this environment. As long as this secret can be displayed to the user on subsequent boots, the user has confidence that the same environment is running.

En lite tydligare text finns skriven av Electronic Frontier Foundantion, här: http://www.eff.org/Infrastructure/trusted_computing/20031001_...

Om remote attestation:

Citat:

A web site could demand a software attestation from people wishing to read it. If they declined to provide an attestation, the site would refuse to deal with them at all; if the attestation showed that they were using "unapproved" software, the site would likewise decline to interact with them. Only those who could produce a digital certificate proving that their computers' software was satisfactory to the remote site would be permitted to use it. And this certificate could be produced -- in the current TCG scheme of things -- only if its contents were accurate.

Läs gärna hela artikeln, den är läsvärd. Vill ni ha lite mer färgad information än Intels (för Trusted Computing i egenskap av grundare av konceptet) eller Electronic Frontier Foundation (misstänksam till sådant som kan påverka frihet online) så kan jag rekommendera Richard Stallmans kritiska text som finns här: http://www.gnu.org/philosophy/can-you-trust.html Can you trust your computer? TCPA-FAQ:n är rätt bra också, men den har nog alla läst.

----------------------------------------

Okej, det där var om Trusted Computing. Här är lite sajter om man vill läsa mer information om hur skiv- och filmindustrin försöker legalisera Digital Rights Management och förbjuda vissa program som tar sig förbi detta (eller kopieringsskydd):

http://arstechnica.com/news.ars/post/20051218-5797.html
En av många nyheter om den föreslagna "Analog Hole" bill (googla gärna för fler artiklar, Ars Technicas är dock bra):

Citat:

A frightening bit of legislation was introduced to the US House Judiciary Committee on Friday. The Digital Transition Content Security Act of 2005 (PDF) is sponsored by Rep. Jim Sensenbrenner (R-WI) and Rep. John Conyers (D-MI) (PDF) and would close that pesky analog hole that poses such a dire threat to the survival of the music and movie industries. The bill was originally planned for introduction in early November, but was tabled after hearings held by the House Subcomittee on Courts, the Internet, and Intellectual Property.

Calling the ability to convert analog video content to a digital format a "significant technical weakness in content protection," H.R. 4569 would require all consumer electronics video devices manufactured more than 12 months after the DTCSA is passed to be able to detect and obey a "rights signaling system" that would be used to limit how content is viewed and used.

[...]
Once the MPAA and pals have their way, you're going to pay through the nose for even the most basic of Fair Use rights. You're going to pay for the right to rewind and "re-experience" content. The Copy Prohibited Content class, complete with its asinine insta-delete feature is nothing but a back door into attacking what the content industry hates most: your ability to timeshift content.

Samma industrier försöker introducera en lag som tvingar inspelningsapparater att lyda en så kallad Broadcast Flag. Om, exempelvis, ett videokort lyder broadcast flag så innebär det att den som skapat en TV-serie eller liknande kan fixa så att man inte kan spela in del, eller inte kan spola etc. http://en.wikipedia.org/wiki/Broadcast_flag

Citat:

A broadcast flag is a set of status bits (or "flags") sent in the data stream of a digital television program that indicates whether or not it can be recorded, or if there are any restrictions on recorded content. Possible restrictions include inability to save a digital program to a hard disk or other non-volatile storage, inability to make secondary copies of recorded content (in order to share or archive), forceful reduction of quality when recording (such as reducing high-definition video to the resolution of standard TVs), and inability to skip over commercials. In the United States, new television receivers using the ATSC standard were supposed to incorporate this functionality by July 1, 2005, but a federal court struck down the Federal Communications Commission's rule to this effect on May 6. The stated intention of the broadcast flag was to prevent copyright infringement, but many have asserted that broadcast flags interfere with the fair use rights of the viewing public.

Här finns lite information om en lag som heter EUCD som nyligen introducerades i Finland bland annat (det är inte enbart Amerikanerna som har dessa dumma lagar, de kommer hit till norden också, därför krönikan skrevs). EUCD är Europas svar på USA:s lag som heter "DMCA". Ni som läser Slashdot vet nog väldigt mycket om DMCA, ni som inte vet det kan uppdatera era lite snabbt på Wikipedia. EUCD innebär bland annat att vissa program blir förbjudna, exempelvis program som kan användas för att ta sig förbi kopieringsskydd (notera nyckelordet "harmoni" som våra politiker gillar):

http://it.moldova.org/stiri/eng/7865/

Citat:

Ripping copy-protected DVDs is illegal in Finland starting January 1, 2006. [...] The October 25, 2005 legislation adopted by the Finnish Parliament brought the country’s lax copyright laws into harmony with the European Union's Copyright Directive (EUCD.) The new copyright laws are also in line with the Digital Millennium Copyright Act (DMCA.)
The new Finnish copyright law prohibits the circumvention of copy protection technology for personal use and the distribution of such tools.
In addition, the law bans the advertisement of these tools. Simply linking to a page that has DVD ripper downloads from your own site can be considered "advertising."

Det finns fler lagförslag likt dessa (alltså lagar som ska förbjuda datoranvändning på ett visst vis).

----------------------------------------

Just ja, vi har även en hel del lagförslag i Sverige också:

http://forum.sweclockers.com/showthread.php?threadid=538519

Citat:

Nu vill Säpo gå steget längre och kunna läsa allt innehåll i en dator enligt ett nytt förslag, SOU 2005:38: Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar m.m. som ska utöka polisens avlyssningsmöjligheter nu när kommunikation kan ske på andra sätt än med vanliga telefoner.

Ett av de viktigaste punkterna i SOU 2005:38 är "hemlig dataavläsning". Detta innebär att polisen kan avlyssna en dator, läsa all epost skickade, hemsidor besökta och så vidare, ungefär som telefoner kan avlyssnas nu. Detta ska enligt förslagets sammanfattning på regeringens hemsida enbart användas för grov brottslighet, men Datainspektionen (PDF) skriver i sina synpunkter till förslaget att datorer kan avlyssnas även utan misstanke till brott: "Det ska således bli möjligt att undersöka allt informationsinnehåll i enskildas datorer genom att i hemlighet skicka en mjukvara till en dator eller att genom ett fysiskt ingrepp placera en hård- eller mjukvara i en dator, t.ex. vid ett hemligt intrång i en persons bostad eller på dennes arbetsplats. I vissa fall ska åtgärderna inte ens kräva att någon är skäligen misstänkt för brott."

Detta sammanfattas på sida 57 av det nästan 500 sidor långa SOU 2005:38: "Genom att använda hemlig dataavläsning kan de brottsutredande myndigheterna lyckas identifiera en person som skäligen misstänkt för brottsligheten. Av effektivitetsskäl är det därför nödvändigt att hemlig dataavläsning får äga rum även om det saknas en skäligen misstänkt person.".

Läs mer hos Svenska Dagbladet och IDG.

Se även http://copyriot.blogspot.com/2006/01/fackfrbund-krver-extrema... som beskriver hur bland annat svenska Copyswede och Klys vill ändra datorerna eftersom kopiering är möjlig.

Vi har ju även alla förslag på filter (Antipiratbyrån skrev något om ett "fildelningsfilter" för att stoppa fildelning för ett tag sedan, men jag hittar dessvärre inte det uttalandet. Någon som är duktig på att Googla?)

----------------------------------------

Säg gärna till om något är oklart i krönikan så kan jag skriva lite mer. Ett ämne som detta borde egentligen behandlas mer uttömmande, men tanken med krönikan är mest att skapa en diskussion.