Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist

Rum 1: Det här var ganska enkelt googlande.

Rum 3: Lite googlande hittade nån nördig raplåt "Hey Hey 16k". Den nämnde jetpack.

Rum 4: Det här var ett drygt rum eftersom jag skrivit en befunge-interpreter tidigare. Språket visade sig vara ett grafiskt befunge. Mycket drygt rum då någon total nybörjare på programmerare skulle kunna googla fram svaret på några sekunder där jag, elit programmarera, fick svettas i stacken. (En vanlig befungetolk pushar följande om och om igen: "( 33G0 X]")

Rum 6: Smådrygt tum. Det finns ett väldigt genomtänkt språk som heter Piet, som också tolkar abstrakt konst ( http://www.dangermouse.net/esoteric/piet.html ). Det tog lite tid att upptäcka att det var en Brainfuckklon istället.

Rum 7: Ledtråden säger att det är en semacode (om jag inte kommer ihåg fel) men jag lyckades tolka den med en tysk datamatrix-tolk. Svaret åsyftar tangentbordet.

Rum 8: Det här var ett besvärligt rum. Direkt när jag såg rummet tänkte jag tengwar, men sedan såg jag cirkeln och började fundera för mycket på matematisk historia. "Tengwar + Geometri" är inte lika historiskt intressant kombination som exempelvis "Arabiska + Geometri". När jag sedan testade tengwar visade sig att det funkade. Matematiken var enkel men innehöll en bugg som jag rapporterade.

Rum 9: Mycket enkelt rum i teorin. I praktiken visade den sig vara mycket svår. Även när Ludvig skapade en ny ljudfil för oss som hör dåligt var jag tvungen att gissa vissa bokstäver. När jag väl hörde vad som sades var den här väldigt enkel. Det här är vad jag hörde först:

Citat:

seven zero five is six three as three five nine three cee four is six zero "euven" four four pi is six see nine four two seven eight four two. good luck, you find three, "en ii fai" (vad fan nu det är)

Jag kan inte tänka mig vilken konstig planet det där meddelandet kommer ifrån, där pi är 6 och "euven" betyder något.

Rum 10: Ett långsökt rum. Jag hade sett koordinaterna gömd i HTML:en redan vid rum 1 och hade vid rum 8 hittat den ryska staden redan, så det enda som var kvar var att lösa de två andra ledtrådarna. Dessvärre visade sig den andra ledtråden var lite svårdefinierad (Vladivostoks befolkning stämmer inte på engelska wikipedia enligt Vladivostoks egna hemsida). I vilket fall, efter lite sökande på "591" och "592" på wikipedia hittade jag svaret.

Allt i allt tycker jag rum 8 var roligast. Det behövde inga externa verktyg och hade många steg!

Mycket credits till Ludvig som gjorde det här pusslet, pussel är roliga.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Men nu får ni ge er. Håller till fakta. Den kommer inte dra 95W alls, och ingen annan opteron gör det heller.
När ska ni lära er skillnaden mellan riktvärden för en sockel och en processors strömförbrukning?

AMD lämnar inte ut strömförbrukningssiffror. Så ni kan inte heller komma och påstå något om dom. Det enda vi vet är att alla drar mindre än 95W.

Du kan inte tänka dig att skriva nyheter själv om de nuvarande är så dåliga? Isåfall eposta edin@sweclockers.com

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ErikHK
Men som sagt, det kan väl inte sparas ner i en fil på det sättet?

Jo, det är det som färghantering går ut på. Jag har exempelvis en skärmprofil installerad för att bilder ska återge så korrekta färger som möjligt när de visas med min skärm. Skrivare, scanners etc har också färgprofiler för att färgerna ska se så korrekta ut som möjligt. Samma sak med digitalkameror. Det existerar inte något sådant som _en_ #FF0000 exempelvis.

Om det nu är så att Photoshop färgkorrigerar så kommer det synas i bilderna när han sparar. Som ett exempel kan ni testa att experimentera med "tilldela profil" under Bild->Läge i photoshop. Färgerna kommer att ändras. Färgkoden kommer INTE att ändras. Om vi tar exempelbilden högst upp, när jag tilldelar den Wide Gamut RGB (exempelvis) så blir något som borde vara brunt knallrosa, men båda färgerna är 8F4F50

Det vanligaste problemed med färgprofiler är när man använder "Spara för Webben", vilket gör om färgrymden till sRGB. Då kommer bilden få skumma färger, exempelvis blir den röd om skärmen korrigerar för blå.

Det här med färghantering är en hel vetenskap, kan tänka mig att duktiga fotografer på SweC har stenhård koll på detta dock. Får se om någon kan reda ut detta lite mer.

Av Psionicist

Jag tror du har en färgprofil installerad för skärmen.

Om du använder Windows, kolla färgmatchning i "egenskaper för grafikkortet"

Av Psionicist

%4.1f

Vill du bara ha en decimal kan du skriva %.1f

Av Psionicist

Rent historiskt är det två helt skilda grenar av språk. Här ett "släktträd": http://www.levenez.com/lang/history.html#02

Notera hur C et al härstammar från Fortran och Lisp är en helt egen rot. Moderna Lispar som exempelvis Common Lisp har vissa likheter med C (eller rättare sagt så har C vissa likheter med nya Lispar).

Vad innebär detta i praktiken för dig? Kan du C innebär inte det nödvändigtvis att du kan Lisp. Det kommer inte att vara samma sak som att lära sig C++ eller Java eller andra liknande språk.

Kursen kommer med all säkerhet behandla Common Lisp. Här kommer du efter ett tag kunna koda "C-program" (alltså, skriva CL som en C-kodare) men det är lite fel utgångspunkt tycker jag.

Se det som en möjlighet att lära dig en nytt språk och att komma i kontakt med en viktig språkfamilj!

A language that doesn't affect the way you think about programming, is not worth knowing. -Alan Perlis

Av Psionicist

Vad använder du för webbläsare?

I alla fall, om du använder Firefox, högerklicka, välj View Page Info kolla vad det står för encoding. Förhoppningsvis ska det stå iso-8859-2.

Det där med PHP kan du läsa om här: http://www.punbb.org/articles/php.html#php_taggen

Av Psionicist

Vet inte hur det är nu för tiden, men i runt april så fanns det jäkligt mycket dreamfoil i den där trökiga level 30 (eller så)-regionen där Sunken Temple finns. Jag tror jag samlade ihop 40-60 dreamfoil på en halvtimme. Skulle inte förvåna mig om det är bortpatchat nu dock.

Av Psionicist

Oj, det här var en kul tråd.

Jag skulle ljuga för mig själv om jag inte erkände att jag går runt och funderar på att skapa nästa killer app, typ BitTorrent. Eftersom detta inte händer bara sådär så håller jag mig sysselsatt genom att koda sådant som gör att jag måste lära mig en massa andra ämnen.

Senaste månaden har jag exempelvis jobbat på en modulär subtraktiv mjukvarusynth. Själva kodandet är väl inte så värst svårt, men i processen har jag lärt mig en jäkla massa om synthar, digital signalprocessering (transformer, filter etc) och sådant som hör till, fysik (vågor), matematik (vågor ), musik (akustik, harmoni etc). Det är mitt tunga projekt, och jag pallar inte att jobba på det varje dag. Här använder jag Python och Scheme för sketchande och lite då och då hugger jag in robust kod i ett parallellt C++-projekt. Ganska manuellt och inte så roligt, men pga all number crunching så är det värt det för prestanda och kod som tar lite plats kompilerad (ni drar slutsatserna).

Emellanåt jobbar jag på mindre projekt, mest koncept, sånna här grejer som inte består av så mycket kod men med en schysst hemsida och en jäkla massa dokumentation kan bli användbar i framtiden, exempelvis konceptuella paketsystem, containers, protokoll, datastrukturer. Tror inte någon vill använda mina idéer, men det är bra för huvudet. Här är det alltid Python som gäller pga alla schyssta bibliotek och enkelhet att sketcha, förutom i vissa fall då när andra språk är mer lämpade i de mer teoretiska fallen, exempelvis om man behöver pekare.

Farsan har även en ganska bra idé på en webapp som jag implementerar. Detta är inte så kul rent tekniskt. Av gammal vana gör jag denna i PHP+MySQL, men jag ska nog skriva om den här i Python eftersom PHP är så jävla fult (hoppas jag inte trampade på någon nu ).

Utöver dessa projekt blir det ju en massa nonsenskodande också, exempelvis på Valladolid ( http://online-judge.uva.es/problemset/ ), standardkod för att testa nya och gamla språk, och allmänt språk-som-verktyg-i-vardagliga-uppgifter.

I praktiken brukar det bli att jag läser Slashdot, SweClockers eller Reddit, men någon timme kodande blir det väl varje dag i alla fall.

Av Psionicist

Nu ska jag tala om hur det ligger till. Mina credentials är att jag är hobbyprogrammerare sedan många år tillbaka, självlärd. Jag är dessvärre väldigt opragmatisk, får därför väldigt lite praktiskt gjort (var väl nån period 2002-2004 jag fick jävligt mycket praktiskt gjort, men sen har det gått utför), och ser programmering som ett medel och inte ett mål. Så ta inte allt jag säger på allvar.

Till att börja med så är det definitivt möjligt att lära sig programmera på egen hand. Vi kan generalisera inlärningsprocessen till följande steg: Läs text/bok/guide/tutorial, skriv kod, ställ frågor, upprepa, koda, koda, koda, ställ fråga, koda, läs lite, koda, koda, läs annans kod, läs annans kod, koda, läs annans kod, koda, läs annans kod, koda, upprepa, lär dig ett nytt språk eller ett bibliotek, koda, koda, koda, koda, skapa något praktiskt (kanske)... Osv.

Hur man kommer dit är lite skitsamma, men vissa vägar är (grymt mycket) enklare än andra. För att verkligen begripa programmering måste du lära dig flera språk. Vilket språk du än väljar att börja med så kommer det vara FEL val, eftersom man aldrig kommer fatta det här med programmering förrän man lärt sig flera språk. Du kommer att få fula vanor av det första språket du lär dig och när du kodat några år kommer du fundera varför i helvete du började med ett sådant skitspråk. Sedan efter ytterliggare några år kommer du att inse att det var oundvikligt.

Den här tråden kommer snart urarta i ett språkkrig. Jag skulle rekommendera följande till trådskaparen: Om någon rekommenderar ett populärt språk, så ska du fråga personen hur många språk han kan och varför han rekommenderar det populära språket. Chanser är att han rekommenderar det för att han 1) Var tvungen att lära sig språket i nån universitetskurs (eller ännu värre, i gymnasiet) eller 2) Han hörde att det var Det Enda Ultimata Språket (förresten: det finns inga sådana) när han lärde sig programmera.

Cheers,

Av Psionicist

Lite fel forum för den här typen av diskussioner, sorry.

Klick.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av rIt4rD
jag trodde du hade klarat nian redan ?

Nej. Man kan klassifiera ett problem i svårighetsgrad utan att kunna lösa det. Ta en talserie. Du kan se om ett problem är en talserie. Om du har tillräckligt många element kan du lösa talserien. Detta är ett enkelt problem, sedan om det råkade vara en väldigt svår talserie gör inte svårigheten av att hitta en angreppsvinkel värre. Rum 9 är ett enkelt problem. Men jag kan inte snappa upp tillräckligt många element i "talserien", och det är därför jag inte kan lösa den. Om du varit i rum 9 förstår du nog vad jag menar med element.

Jag vet att många i tråden kommer att ta sig igenom alla tio rum. Jag vet även att väldigt många som gjort det kommer att ha glidigt igenom flera rum med hjälp av ledtrådar, rum de inte skulle kunnat löst i isolation. Eftersom jag personligen tycker detta är fel (ungefär som att fuska i singleplayer-spel), så kommer jag att sluta här, med vetskapen att jag har löst så många rum jag kan.

Visst, skulle vara kul att hamna i en topplista, men man kan inte få allt.

Vill tacka Ludvig för mysig helgunderhållning, mycket roligare problem än förra året (eller 2004 tom?).

Av Psionicist

Nej, här kastar jag in handduken, min hörsel är helt enkelt för dålig för att lösa rum 9, oavsett hjälpmedel, modifikationer och många timmars tappra försök. Jag funderade ett tag på att be om en ledtråd, men eftersom jag inte skulle kunna lösa rummet på egen hand så känns det fel.

Lycka till ni som kämpar vidare!

Av Psionicist

Har du försökt riktigt mycket själv först? Det är det bästa sättet att lära sig.

Av Psionicist

Alltså allvarligt, var snälla och sluta PM:a varandra ledtrådar. Jag citerar: "Tänk också på att inte ge extra ledtrådar till andra som inte tagit sig lika långt. Förstör inte det roliga, de ska väl också få tänka lite :)"

Av Psionicist

Nian är mycket enklare än 8:an. Du måste tänka lite bara

Av Psionicist

Inga ledtrådar nu.

Av Psionicist

Rum 9 nu. Jag vet hur det här rummet löses, men det får bli imorgon.

Av Psionicist

Lugna ner er nu, bara för att Ludvig funderar på att ge en ledtråd till ett av rummen innebär inte det att han kommer ge ledtrådar till alla rum.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av poppeman
Jag hoppas att du har slagit dig för pannan minst en gång

Ja, var _lite_ fel ute. Har du klarat ut detta än?