Inlägg

Inlägg som Psionicist har skrivit i forumet
Av Psionicist

Eftersom jag inte vill att tråden ska spåra ur så ser jag gärna att ni enbart kommenterar totoos inlägg om det är relaterat till trådens topic. Det totoo skriver ÄR relaterat till trådens topic eftersom det är baserat på just faktiska erfarenheter om branshen. Inlägget kan alltså ses som ett svar på frågan "Hur värderas utbildning i praktiken", som visserligen inte står i första inlägget, men ändå är jävligt intressant.

(Om ni vill återskapa det kända flamewaret totoo vs. kebabbert för nått år sedan så gör det i annan tråd)

Av Psionicist

Jag hade precis samma tanke för ungefär 5-6 år sedan, just "Sim Prison". Ungefär samma stuk som det gamla underbara spelet "Theme Hospital" fast fängelsen istället. Tänkte mig flera tidsåldrar, typ medeltida fängelse, fängelsen i framtiden, nutida fängelsen, kända fängelsen etc. Dessvärre faller idéen platt när man är klar med själva bygget och fängelset faktiskt ska få en massa fångar man får ta hand om, såvida spelet inte enbart går ut på att bygga (vilket skulle funka det med). Det finns inte så mycket att göra då förutom att kanske stoppa bråk eller förprogrammerade rymningsförsök, men det blir nog trist efter ett tag.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MagnusL
MIDI är ju relativt enkelt att programmera .. (har aldrig gjort det själv men en kompis skriver en mjukvarusynth)..
http://www.borg.com/~jglatt/tech/miditech.htm

Spännande, vad heter han och hänger han på IRC? Jag skriver också en mjukvarusynth just nu (för introbruk, satsar på < 4 KB). Kan ju vara kul att prata med någon som gör samma.

Av Psionicist

SFV är bara en fil med filnamn och CRC32-summa för filen. Ett SFV-program skriver du i två delar:

1) En del som parsar SFV-filen
2) En del som utför CRC32 för en fil

Sedan sätter du ihop dessa så en fil med samma CRC32 som nämns i SFV:n är korrekt, och andra saknas eller är korrupta.

Hur CRC32 fungerar står överallt på Internet.

Av Psionicist
Citat:

Hej, jag har börjat kolla på modulo och har sett att det kan användas till fantastiska ting.

Modulo är ungefär lika fantastiskt som multiplikation eller addition.

Jämför:

a / b dividerar a och b
a % b ger resten vid heltalsdivision av a och b

Detta innebär att exempelvis 100 % 3 är 1, eftersom det är vad du får över vid heltalsdivisionen (100 div 3 är 33. 33*3 är 99. 100-99 är 1).

Några typiska användningsområden:

* Kontrollera delbarhet. a % b == 0 innebär att a är jämnt delbart med b. Det vanligaste användningsområdet är nog a % 2 == 0 som brukar användas för att kolla om a är jämnt. (Det finns mycket smartare sätt att kolla om a är jämnt dock). Fundera på exempelvis på det här forumet. Vartannat inlägg i trådar har en ljusare grå färg. Här kan modulo användas, vartannat inlägg får en annan färg än resten.

* Cykla igenom en sekvens som börjar om efter ett tag. Fundera på en klocka. Den går från 0 till 11 och börjar sedan om på 1 igen. Se exempelvis:
1 % 12 är 1
7 % 12 är 7
11 % 12 är 11
12 % 12 är 0
13 % 12 är 1
17 % 12 är 5 (vilket matchar med riktiga världen, eftersom 17:00 är samma sak som 05:00, iaf om man kollar på timvisaren)
98765432123432121 % 12 är 9

Man kan skapa en väldigt primitiv primtalstestare med modulo, testa! (Ledtråd: om talet_du_vill_testa % något_annat_tal == 0 så kan ditt tal inte vara primtal, förutom om något_annat_tal är 1 eller samma som talet_du_vill_testa)

Av Psionicist

Erfarenheter av programmeringsjobb

(Varför finns det inte någon sådan här tråd?)

Jag skulle vilja veta erfarenheter från alla här som jobbar som, eller har jobbat som, programmerare i sverige. Mer specifikt skulle jag vilja veta era erfarenheter av förhållanden på arbetsplatsen. Försöker skapa mig en uppfattning av programmeringsjobben här, om de generellt lutar åt Office Space eller Google.

Hur har miljön varit? Cubicle farms i en källare eller egna rum? Möjlighet att jobba ostört? Schyssta möbler? Har datorerna ni använder flera skärmar? Operativsystem? Frihet att göra vad ni vill med burkarna?

Hur har ni behandlats som anställda? Kodslav? Mycket byråkrati och möten, konstiga teamlekar? Har ni oförstående dilbertmanagers? Dresscode? Krävs asskissing? Förstår öht de som bestämmer vad du sysslar med? Vad händer om ni gör ett bra jobb? Har du fasta tider eller kan du jobba lite när du vill bara det blir resultat? Har du haft möjlighet att påverka arbetet något, komma med egna idéer? Hur har kollegorna varit?

Hur är själva kodandet? Konstiga programmeringsmetodologier? Måste använda en massa egenhackade frameworks? Anses rader kod skrivna vara vettigt? Vilka språk brukar ni använda? Tighta deadlines? Massa crunchande?

Jag tror ni förstår typen av frågor.

Cheers.

Av Psionicist
Av Psionicist

Det är lättare att visualisera DNS nerifrån och upp än tvärt om (alltså, börja från dig själv än från roten). Du använder förmodligen, med största sannolikhet, din ISP:s DNS (det här är förmodligen flera datorer). När du besöker ex. sweclockers.com frågar du DNS:en vilket IP du ska till, såvida inte din dator har cachat domännamn och IP. Din ISP:s DNS har förmodligen sidan du ska till i sin databas. Har den inte det frågar den någon annan DNS högre upp som har en större databas. Kanske någon DNS som känner till domäner i .com. Rootarna används väldigt sällan. Ungefär 98% (om jag inte minns fel) av alla requests till rootservrarna är onödiga.

Av Psionicist

Nice Zeth, har lagt till din info!

Av Psionicist

Ska man vara rättvis så skrev Guillou av alla om detta i Oktober: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,714179,00.... . I vanlig Guillou-manér blandar han in mellanöstern i sin kolumn. Vill dock ge credits till mannen, han är dryg, men han är högljudd, och folk hör därför vad han säger. Ungefär som Eric S Raymond.

EU:s datalagringsförslag (det som blev lag 14 december) var det däremot väldigt tyst om, och det är olyckligt. Förslaget stressades helt klart igenom.

Av Psionicist

God damn vad snyggt, 5 kb packat är lite skillnad mot alla andra bloatade skitprogram.

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av BobbyFromDallas
Inte direkt en programmerings-task men väl nyttig hjärngympa för en programmerare som har tid över.

http://www.mactech.com/articles/mactech/Vol.07/07.05/LambdaCa...

Som man brukar säga, not for the faint of heart!

Anar jag att du använder Reddit?

Av Psionicist
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HerrEkberg
Folk har väl blivit klokare helt enkelt.

Från klockare till klokare.

Av Psionicist

Har uppdaterat lite snabbt med XCans info, kommer "skriva rent" det senare och lägga till allt annat som skrivits, exempelvis om FiSH!

Keep it comming.

Av Psionicist

Ytterliggare information

All utvecklingsarbete med sajten sker nu på sajtens egna forum http://it.syppe.nu/forum/index.php

Ni som är intresserade kan börja med att läsa den här tråden i forumet: http://it.syppe.nu/forum/viewtopic.php?id=25

Av Psionicist

Mer info

Har diskuterats rätt vilt i IRC-kanalen, den blev 200 kb på några timmar.

Vi har resonerat fram att sidan måste utgå från någon del av politiken och sedan utvidga senare. Vi kan _inte_ i det här stadiet skriva om all IT-politik som finns, alltså nyheter (som slashdot + IDG), informativa artiklar / fakta (FFII, Piratbyrån bla), debattartiklar, krönikor (lite olika bloggar) etc. Istället för att skapa en sajt som försöker göra allting om IT-politik bättre än andra sajter och dessutom samtidigt, så kommer sidan i början därför inrikta sig på det ämne som inte existerar hos andra sidor, och det är information för att hjälpa till vid röstningen under valet 2006.

Detta innebär givetvis inte att man inte kan skriva om andra it-politik-nyheter, men fokus kommer ligga i information, vad vi vill att allmänheten ska veta och vad vi själva vill veta om de olika politiska partierna och de aktuella frågorna. Om vi utgår från detta kan man snabbt komma in på generalla it-politiska frågor så man behöver inte enbart sprida olika partiers åsikter.

Sker nu

Många jobbar på olika designer av sidan. Efter ett tag när många designer finns så röstar man på vad som verkar bäst. Detta gäller även för namn, domännamn och slogan osv. Mer info om detta finns i sajtens forum...

... forumet som kommer med CMS:en är dessvärre ganska dåligt så ett annat forum kommer att installeras. Från forumet kommer sajten administreras så artiklar, nyheter etc kan korrekturläsas och andra kan hjälpa till med dessa.

Delta

Alla som är intresserade av att skriva artiklar, nyheter, korrekturläsa etc kommer att kunna göra det. Eftersom vi redan nu (säkert felaktigt) utgår från att folk kommer läsa det vi skriver så bör allting som skrivs skrivas med stil. Söker alltså framförallt personer som redan är bra på att skriva, kanske till och med redan skrivit något på sin blog eller så. Bra är även personer som är duktiga på att _tala_ utifall man måste ringa någon och _läsa_ för att läsa igenom sånna här direktiv på 70 sidor eller korrekturläsa. Med andra ord: Alla som tror att de kan bidra med något kan förmodligen göra det.

När sajtens forum dyker upp kommer väldigt mycket kunna diskuteras där, som förslag på artiklar (finns redan lite i nuvarande forumet). Ett riktigt forum kommer imorgon, säkerligen.

Alltså

Vänta tills sajtens forum dyker upp, sen kan allting redas ut i forumet.

Av Psionicist

Jerka och Mr_Jim har intressanta inlägg.

Det här med opartiskhet och nyheter är väldigt knepigt. En stor del av "pressens" nyheter kommer från TT, och TT är ju inte direkt kända för att vara opartiska. Här finns en hel blogg om TT:s partiskhet (om Israelämnen visserligen, men det visar ju ändå på deras seriositet): http://tt-kritik.blogspot.com/

EU i sin tur är ju influerade av deras egna parlamentariker. En EU-parlamentariker (eller ledamot, har ingen koll på de här titlarna) är ju exempelvis gift med chefen för medie/skiv/filmbolaget Vivendi. Så EU själva är ju infiltrerade. Inte alla, men vissa.

Det är bra att många engagerar sig i vilket fall, men det är samtidigt viktigt att ingen jobbar ihjäl sig.

Av Psionicist

Att koda en CMS från scratch kan bli snyggt men det tar även lång tid. Om någon vill göra detta så är det givetvis bra men under tiden får man nog använda en färdig.

Såhär ser det ut nu: http://it.syppe.nu/

Av Psionicist

Okej, det existerar en konkret sajt nu.

http://it.syppe.nu/

Projektet är alltså igång. Notera att projektet bara existerat i ungefär 12 timmar så ingenting är fast i sten än. Om ni läser detta och känner att någonting händer utanför er kontroll så behöver ni inte vara oroliga, det kommer finnas mycket möjligheter för alla att påverka sajten i den riktningen den nu ska.

Problemet med att diskutera utan att agera är att många tappar intresset, så den här första sajten är någon konkret att falla tillbaka på och arbeta med under själva utvecklandet.

Det här innebär att folk intresserade av att göra något NU kan göra det. Det innebär även att de intresserade av det tekniska ha något att pyssla med, och de som vill skriva nyheter/artiklar kan börja redan NU och ha nånstans att publicera.

Av Psionicist