Inlägg

Inlägg som Ljugtomten har skrivit i forumet
Av Ljugtomten
Skrivet av Aphex:

Riskokare.

Det är skitenkelt att koka bra ris i kastrull och man får äta motsvarande en asiatisk familj för att det ska vara någon idé att ha en köksmaskin specifikt för ris.

Det enda mer övernischade jag kan komma på var nog den elektriska lök-hackaren jag fick i inflyttningspresent. Gissa hur ofta jag tagit fram den?

Riskokare har definitivt ett existensberättigande, men kanske inte alltid till det tilltänkta användningsområdet.
Jag har i flera år tillverkat mitt eget lössnus och en riskokare är perfekt för det (på varmhållningsläge) istället för att ta upp ugnen i flera dagar och lukten som då kommer ifrån den.
En riskokare är mindre, drar mindre ström och med några böcker på locket för att trycka ner det (och tejp över luftningshål) så hålls vätskan kvar samt andra personer i hushållet slipper varm snuslukt

Av Ljugtomten
Skrivet av Sebban84:

Skulle vara nice om det funkar när jag ska kolla på film. Att det ändrar till 120hz, och att det sedan är 144hz när jag ska spela

Många mediaspelare har stöd för detta, och gör det bättre än att bara sätta blankt 120Hz.
De kontrollerar framerate på videoklippet som ska spelas, och ställer sedan in skärmens uppdateringsfrekvens efter det.

Av Ljugtomten
Skrivet av ronz:

Vet ni hur man aktiverar Memory Training? Jag hittar Context Restore men den stänger ju av det bara.
Tycker jag letat överallt i bios.
Asus moderkort

Det sker automatiskt.
På äldre plattformar kunde man tvinga en ny genom att dra ur strömsladden, vid nästa uppstart så skedde ny training (DDR4).
Därför som på ett nybygge som det ofta är svart skärm en stund följt av ett par omstarter.

Av Ljugtomten
Skrivet av Lagers:

Håller med. Jag vill inte ha hastighetsrekord utan stabila minnen som inte behövs "tränas" varje uppstart. Ofärdig produkt kan jag tycka. Är nöjd med datorn och den är stabil när jag tränar mina minnen i 30 sekunder eller mer vid varje uppstart. MSI moderkort verkar ta längst tid, och man startar inte datorn hela tiden, men irriterande när en gammal NUC startar hela windows/inklusive manuell inloggning och alla program innan min dator postar.
Men vi får se om denna uppdatering kanske råder bot på detta, så man snart är utanför beta-stadiet.

MSI MEG X670E ACE, 2x32GB 5600 DDR5 (XMP, köptes före minnen med EXPO släpptes) och den tar strax över 65s i POST (med extra RAID-controller inräknat).
Startade min laptop någon sekund efteråt idag, och på den var jag manuellt inloggad och hade börjat uppdatera Kali samtligt som Windows började starta på AM5-maskinen..

Instämmer med att Beta-BIOS inte är något man gärna vill ligga på, väntar själv på att senaste BIOS ska komma ur beta före jag vill lägga in den.

Själv tar jag mycket hellre 70s boottid och har en stabil plattform, än att försöka köra snabbvarianten av RAM training och riskera ostabilt system.

Av Ljugtomten

Detta är definitivt inte begränsat till klientoperativsystemen, jag har observerat detta fenomenet då och då i 2008R2 till minimum 2019 när det gäller virtuella maskiner som körs i VMWare ESXi 6.x till 7.x att Windows ibland betraktar OS-disken som "Removable Storage".

Bieffekten blir att samtlig diskaccess automatiskt loggas av Windows när det gäller removable storage, vilket är lagom roligt när man kör SIEM-system som ska lagra detta.. (Rättning i OS kräver ju självklart omstart av Windows som inte alltid kan göras med kort varsel i servrar)

Av Ljugtomten
Av Ljugtomten
Skrivet av Trihxeem:

Jag förväntade mig också att priserna skulle ha gått upp 2021 men det syns inte direkt i prisstatistiken. Var inte förrän i oktober som den gick upp lite.
Tog en 12Tb disk (Seagate IronWolf ST12000VN0008 256MB 12TB) och kollade via prisjakt:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4967936#statistics
<Uppladdad bildlänk>

Kolla istället på 14TB och upp, exemeplvis Seagate Exos: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5145283#statistics
Jag skulle handla disk till min nya NAS runt då och fick ta 12TB-diskar istället då de inte sköt i höjden lika mycket.

Av Ljugtomten

Chia coins kom i början av 2021 och fick folk att investera i lagring, vilket innebar att större diskar var antingen omöjliga att få tag på eller hade ökat enormt i pris likt grafikkort.

Om de hade tittat på ifall det kanske är så att hårddiskar fick ett uppsving 2021 jämfört med 2020 så tror jag man sett en ökning under 2021 istället...

Av Ljugtomten

Jag har följande komponenter som ligger och samlar damm efter uppgradering av burken:

Moderkort, ASUS Zenith Extreme:
https://rog.asus.com/us/motherboards/rog-zenith/rog-zenith-ex...

Inkluderar färdigmonterat "ASUS Zenith Extreme Cooling Kit", för att även ha support för TR2990WX.
https://www.newegg.com/p/27J-0068-00003

CPU:
Threadripper 1950X
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-threadripper-19...

Kylare Noctua NH-U14S TR4-SP3:
https://noctua.at/en/nh-u14s-tr4-sp3
Inkluderar en extra fläkt identisk med den medföljande.

Originalkartonger till allt (inklusive CPU), ganska skrymmande och tungt så jag vet inte vad frakten landar på.
RAM följer inte med.
Om det är intressant, ge ett bud

Av Ljugtomten

Mitt inlägg i enkäten gällande fråga 5, "Kan du nämna någon eller några saker som du kan störa dig på hos en e-handlare för datorer, datorkomponenter eller datortillbehör. I butiken, i kommunikationen eller i samband med ett köp?

Exempel: Dustin Home. Order lades på en Intel NUC 11th gen för exakt ett år sedan. 4-5 månader med total radiotystnad så avbryter Dustin Home ordern och gör återbetalning (noll kommunikation att det skett, endast en återbetalning till mitt konto).
Vara handlas hos annan ÅF istället, och idag exakt ett år efter ursprunglig beställning så skickar Dustin Home ett mail och frågar om beställningen fortfarande är aktuell.

Av Ljugtomten
Skrivet av ronz:

När släpper moderkortstillverkarna sitt? Vore skönt om de åtminstone hade produktsidorna uppe redan så man inte måste sitta och gissa. Vill se detaljerade specs.

Känns dock som bara de dyra X670E släpps idag.
B650E kan vara väldigt intressant. Billigare men ändå framtidssäkert.

Jag skulle gissa kl 15:00 svensk tid, precis som när alla rescensioner kom upp igår.
Själv hoppas jag kunna klicka hem en 7950X och MSI X670E Godlike-bräda, blir en fin uppgradering ifrån TR1950X..

Av Ljugtomten
Av Ljugtomten
Skrivet av evil penguin:

Nej? Det går fortfarande att välja 1 eller 2 genom wsl --set-version <distro> <version> och/eller wsl --set-default-version <version>.

Tack, jag meckade lite med det på min Win11 laptop (5900HX).
Man kan inte installera ren WSL 1.0, utan måste installera 2.0, därefter ändra default level till 1 samt konvertera installerade distros till 1.
Efter det kan man avinstallera funktionen "Plattform för virtuella datorer" och saker ser ut att vara precis som WSL1 i Win10.
För egen del så använder jag endast normalt WSL för enklare saker som inte kräver full kernel eller hög IO, i de fall som jag behöver sådant så kör jag en full VM via VMWare Workstation.

Av Ljugtomten
Skrivet av norrby89:

Finns väll inget med 11an som är sämre än 10an? Så ytterst tveksamt ärligt talat.

I Windows 11 är du tvingad till WSL2 om du vill köra det, vilket kräver att full MS virtualiseringsstack (Hyper-V) är aktiv, vilket inte behövs med WSL1 som man kan köra i Win10 (jag vet att man inte har full Linuxkernel i WSL1).

Om man som mig använder VMWare Workstation Pro, så vill man inte tvingas att även ha Hyper-V aktivt i bakgrunden, och det skapar även en hel del latencyproblem i spel när Hyper-V är aktivt.

Av Ljugtomten
Skrivet av Ragin Pig:

tror det blir en sån här, Samsung 870 EVO 2tb, känns som rätt bra pris (har slut på m2 slots):
https://www.amazon.se/Samsung-MZ-77E2T0B-EU-SATA-Svart/dp/B08...

för den som jagar en riktigt billig ssd så har dom en 240gb för 260kr
https://www.amazon.se/Kingston-SSDNow-Halvledardrivenhet-240-...

870 EVO 2TB har riktigt bra pris, tyvärr endast begränsad till 2 enheter per kund.
Jag behöver 4st för en RAID-pool till ett kommande bygge och fick inte ens lov att köpa de återstående 2st till ordinarie pris..
Så det fick bli att en släkting köpte de återstående 2st till prime-priset åt mig, tack vare deras korkade regler

Av Ljugtomten
Skrivet av anon315148:

Skönt att du fick den till slut. Modellen jag länkade var den företagsinriktade modellen och den du köpte är den konsumentinriktade modellen. Smaksak vad man vill ha, främst portarna som skiljer sig åt.

I know, det var den företagsinriktade modellen som jag ursprungligen beställt p.g.a. priset och att det skulle vara en present.
Nu fick jag dock lägga till en del extra pengar (men få en modell bättre lämpad för aktuellt användningsområde), men det jag ville belysa var hur Dustin verkar ha gått ifrån en respektabel återförsäljare under 90-talet fram till 2010-ish, till att numera sitta och trycka på beställningar och göra lite som de själva behagar.
Det var nästan samma historia när jag skulle beställa TP-Link EAP-660HD och Dustin var den enda i sverige som listade produkten..
Flera månaders väntan på leverans.

Av Ljugtomten
Skrivet av anon315148:

Jag avbeställde min för länge sedan.

Uppdatering: Dustin avbokade min beställning och den enda informationen jag "fick" var en återbetalning till mitt konto.
När jag ringde dem så var deras undanflykt att de inte kan hålla reservationer via Klarna hur länge som helst.
Well, jag gjorde en kortbetalning via Klarna och ingen faktura eller liknande så i min värld var det bara ett svepskäl för att avboka då de inte kunde leverera.

Hur som, jag beställde istället en Intel NUC 11 NUC11PAHi5 via Computersalg, ett par lusingar dyrare men den levererades två dagar efter beställning och har fler funktioner (såsom IR-mottagare, ska para ihop den med Logitech Harmony Elite då den kommer agera HTPC och bör kunna startas upp via IR)

Av Ljugtomten
Skrivet av anon315148:

Har nu beställt Intel NUC 11 Pro i5 Slim Barebone Tiger Canyon. Återstår att se när jag får den då det råder brist hos tillverkaren.

Funderar nu på vilken NVMe SSD jag ska köpa. Det står på Dustins hemsida att den accepterar PCI Express 3.0 x4 NVMe. Betyder det att jag inte kan välja PCI Express 4.0 x4?

Hur har det gått, har du fått hem den?
Lade själv en beställning på exakt samma hos Dustin Home 2021-10-24 men den är fortfarande restnoterad.

Av Ljugtomten
Skrivet av Zemlan:

Alltså....Jag vet inte, jag kanske bara är trög eller missar något...men jag tycker det är liiite underligt att de släppte W11 när de stora dragplåstren, alltså sakerna som ska lyfta operativsystemet och visa kunderna något som det extremt väl fungerande och stabila W10 inte kan göra...antingen saknas helt eller inte ens fungerar som de ska.

De släppte Win11 för att kunna plocka bort många legacyfunktioner ifrån Win10 som fungerat utmärkt, samt för att slippa göra backport av den nya schedulern för Intels big.LITTLE design av ny CPU.

Exempel: WSL1 finns inte tillgängligt i Win11, endast WSL2 och för den måste Hyper-V tjänster vara aktiva.
Då jag till vardags använder VMWare Workstation så vill jag inte behöva slåss mot Hyper-V också. WSL1 är väldigt smidigt om man behöver en bash-shell för något men har inte behov av en full Linuxkernel, behöver man det så drar iaf jag igång en riktig VM istället.

Av Ljugtomten
Skrivet av richie80:

Yes their website is horrible, but otherwise my only beef with them is their long delivery times. However they’ve always delivered eventually.
Never had to deal with RMA’s or returns though.

Personligen anser jag Computersalg som butik vara riktigt bra.
Webbsidan fyller sin funktion och jag älskar att de verkar lista totala sortimentet ifrån sina grossister och tack vare det är en av få butiker där man kan handla enterpriseprodukter till vettigt pris även som privatperson (och även se priset och inte bara "kontakta oss för pris").

Ibland de första gångerna som jag handlade hos dem (när jag byggde min server) så såg jag dagen efter att beställningen lades att CPU jag valt (Xeon-SP 4110 Silver) var nästan tusenlappen billigare i retail-förpackning än OEM som jag hade valt och kundtjänsten ändrade i ordern utan problem så fort jag kontaktat dem och jag fick tillbaka mellanskillnaden

Edit: Kom på att ånger fungerat bra för mig också, i ordern ovan köpte jag även en Buffalo 8-port 10GBE switch vilken lät som ett jetplan efter 24h drift och det var inga problem att returnera den.