Inlägg

Inlägg som Ljugtomten har skrivit i forumet
Av Ljugtomten
Skrivet av Jaevel:

....<SNIP>
Ta certifikat i azure cloud.

För det så kan kanske en samling med 30st Azure-böcker som just nu finns på Humblebundle för €15 underlätta

För egen del så är planeringen att byta ut min FreeNAS-VM för Plex som huserar på en enkel HDD till en fristående NAS.
Man fick dock skynda sig att köpa diskar nu när kryptomarknaden börjat inkräkta på det området också.

I Juni vet man förhoppningsvis även om AMD kommer lansera något som ens gamla Threadripper-rigg kan uppgraderas till mot slutet av sommaren

Av Ljugtomten
Skrivet av GuessWho:

Men om du hade fått välja att antingen sitta med ett system med en Threadripper 1950X (16 kärnor/32 Trådar) eller ett system med en Ryzen 9 5950X (16 kärnor/32 Trådar), vad hade du valt ?

Om du nöjer dig med att ha 16 kärnor/32 trådar så verkar det som att du inte längre är en potentiell Threadripper kund.
Om du inte har så stort behov av de extra PCI-E banorna att du är beredd att betala mellanskillnaden, även om det skulle innebära att gå upp till en processor med fler kärnor än du behöver.

Jag råkade ut för en lite liknande sak.

Jag har en motorcykel som var tung motorcykel när jag köpte den enligt då rådande reglemente.
Men sen när regeländringarna gjordes och den gamla mellan behörigheten "A begränsad" togs bort och den nya mellan behörigheten "A2" infördes så hamnade motorcykeln inom gränserna för A2 behörigheten.

Så min motorcykel blev "nergraderad" från "tung" (A obegränsad) till "mellan" (A2) trotts att det var samma motorcykel.

Lite samma som att AMD kunder/användare av 12 och 16 kärniga processorer blivit "nergraderade" från Threadripper kunder till vanliga Ryzen kunder.

Glöm heller inte att Threadripper har stöd för 4 minneskanaler jämfört med Ryzens 2.
Man kan även stoppa i mer RAM.

Det är ett argument till varför Threadripper med färre antal cores har ett existensberättigande, och mängden PCIE-lanes.
Själv så har jag väntat ett tag på nya Threadripper, min gamla 1950X skäms inför 5900X som sitter i min HTPC...

Av Ljugtomten
Skrivet av THB:

Detta är riktigt bra, Microsoft gör mycket rätt numera efter ärkesvinet Ballmer.

De satsar stenhårt på open source, Github är typ helt orört, förutom att de kämpar för de som använder sig av det.

Nja, gällande Github så är det sanning med modifikation..
På GitHub så läggs ofta PoC upp gällande sårbarheter och hur man kan utnyttja dem (utan elak payload) och på senare tid har det sopats rent på PoC gällande MS-produkter samtidigt som de ligger orörda när de gäller andra leverantörers produkter.
Exempel: senaste sårbarheten mot Exchange..

Av Ljugtomten
Skrivet av pv2b:

Fan också, då har jag räknat fel i min beräkning om datahallar ovan. Har också räknat på 1440 kB-disketter...

Ingen aning hur snabba såna där 180 kB-disketter är men jag gissar på att det blir minst 16 gånger så mycket plats som krävs om man ska ha såna gamla grejer.

På min gamla IBM XT (286) så rymde 5.25" floppys 1.2MB, så 180KB måste vara ibland de första generationerna..
Vill minnas att det även fanns datorer med 720 eller 760KB floppys (Tandberg?)

Dessa var ju även fysiskt större, så du får in färre per 4U samt lägre lagringskapacitet per enhet

Av Ljugtomten
Skrivet av anon301768:

Räcker gott med 500Gb till c disken, ser ingen anledning att ha större disk, jag har enbart Windows samt program på C disken, spel, musik, bilder ja allt annat har jag på separata SSD diskar, har 4 st 1Tb diskar utöver min C disk.
Nyttjar ca 100gb på c och har nästan 400 gb ledigt.

Utrymmesmässigt så hade det ju ofta räckt med 500GB, orsaken till att de inte säljer så mycket ser du snabbt vid en titt på tekniska specifikationer av valfri 500GB modell ställt mot 1TB eller större i samma serie
IOPS och skrivhastigheter på 500GB-modeller brukar vara lägre då de har färre kretsar och därmed färre parallella operationer.

Av Ljugtomten
Skrivet av burger_:

Då är det dax att beställa nu för nu finns den på inet och webhallen!

Den har varit inne i omgångar, har min som beställdes ifrån Webhallen på Black Friday liggandes på skrivbordet i väntan på att 5900X ska anlända... Bara en liten CPU som saknas inför uppgradering av datorn till TV'n.. GPU lär väl komma tidigast till sommaren.

Av Ljugtomten
Skrivet av Jumpcut:

Håller med i sak. MEN, om låset blir en enklare vektor in istället för våld/dyrk så är det ju inget vidare. Låset fyller ju ytterligare en funktion som är nog så viktig och det handlar om att ens försäkringsbolag ska vara nöjd med den låsanordning man valt så att man får ersättning efter ett inbrott. Exempelvis ett Doorman måste man ha i ett specifikt läge för att försäkringen ska gälla (är lite olika hos olika bolag). Exempelvis hos IF så gäller följande: Låset ska vara i bortasäkrat läge med advanced mode. Kodblockering och automatisk låsning aktiverat. Så exempelvis dom som tycker det är smidigt att lämna ut koder till familj och vänner, fine, men då gäller inte försäkringen hos alla bolag.

Nu är ju Doorman typ okej om man kör med nyckeltaggar, det är ju ett slags härdat Mifare classic om jag förstår det rätt och det är inte helt knäckt (ännu ska sägas) även om det går att exempelvis kopiera taggar. Vanliga Mifare classic släpptes alltså 1994 och det är knäckt. Det finns betydligt värre, typ EM Marin som är helt knäckt och extremt osäkert. Men det finns också bättre exempelvis Mifare DESfire EV3.

Sen släpptes ju precis en ny norm för digitala lås från stöldskyddsföreningen https://www.stoldskyddsforeningen.se/ny-norm-ssf-3523-digital... och dom har även en uppdaterad norm för digitala nycklar SSF 1075 utgåva 2.

Skulle jag köpa ett lås nu så skulle jag se till att det hade en modern digital nyckel certifierad enligt SSF 1075 utgåva 2 samt låset i sig certifierat enligt SFF 3523, kanske mest för att slippa strul med försäkringsbolaget om det blir ett inbrott. Finns det ett sådant lås idag, som inte är en papperslansering (det giller vi ju INTE här på SweC). Nja, typ vilken dag som helst finns det.

Personligen diggar jag Parakeys PDL även om det primärt är till för BRF:er och Hyresfastigheter i första läget.

https://github.com/PwnMonkeyLab/YaleDoorlockVulnerability/blo...

Kommer aldrig någonsin sättas in "smart lås" i en dörr som jag ansvarar för, för många potentiella akilleshälar.

En Bowley-låscylinder hade varit spännande att ha, lycka till att dyrka den

Av Ljugtomten
Skrivet av JoOngle:

Är grymt nöjd med min Threadripper 1950x som jag köpte med Asus Rog Zenith Extreme motherboard (8 minneskanaler/slots) 64 PCI-e lanes för 2.5 år sen. . Den är även extremt överklockbar, klockat till 4.7 GHz på min dator idag, knappas nån värmutveckling alls med vattenkylning. Kör klockrent med 3090.

4 minneskanaler, 8 slots.

Av Ljugtomten
Skrivet av Maximo:

1tb versionen har varit slut som allt annat ett tag. Ska bli spännande att se "lanseringen" av 2tb.

Har den ens varit i lager hos någon?
Jag sitter och väntar på att få 980 Pro 1TB, R9 5900X och ASUS TUF 3080 levererat, lär knappast få hem allt före Q2 2021 då jag väntade in Black Friday före beställningarna..

Gällande namnsättningen "980 Pro" så känns det malplacerat, hade varit bättre med 980 Evo.
Pro-namnet känns lite urvattnat med denna, för de som verkligen är i behov av MLC så hade det varit bättre att inte försöka hålla ner prislappen med sämre NAND utan bygg den istället som en riktig Pro kosta vad det kosta vill..

Det är ju inte så att Evo serien varit dålig men i Pro så ska det vara det bästa av det bästa.

Av Ljugtomten

Ja detta blir nog bra det.. Lösningar likt Intel SGX har aldrig knäckts förrut..

Av Ljugtomten
Skrivet av hooloovoo:

Det här passar faktiskt mig som handen i handsken. Jag tänkte bygga en ny HTPC med 4k blu ray stöd och jag har åkt på patrull eftersom jag då måste köra med intel + inbyggd grafik och 9 och 10 serien kör med hdmi 1.4 (4k 30 Hz).

En typ i5-11400 skulle nog passa perfekt.

Måste, måste du inte
Min HTPC kör med GTX 1060 6GB och kan spela upp 4K UHD utan problem
Du kan kringgå tråkiga begränsningar med en kombination av rätt optisk enhet (och rätt FW-version) samt mjukvaran i HTPC'n

Av Ljugtomten
Skrivet av inquam:

Inte världens smidigaste men med WSL1 så har jag testat köra grafiska applikationer via VNC och via en X-Server installerad i Windows. Har funkat... Men mitt största issue med WSL 1 är att de saknar grundläggande funktionalitet som krävs för tex Docker.
Detta löser WSL 2, men har istället andra begränsningar som jag retar mig på

Jag har också testat VNC i kombination med X-Server och det var "meh"...
Föredrar att köra en riktig VM i VMWare Workstation för att ha tillgång till alla kernelfunktioner o.s.v.

Docker i min CommandoVM tokvägrar iaf, p.g.a. jag inte kan köra Nested Virtualization, så när Win10 20H2 kommer så blir det en ominstallation utan WSL 2 iaf

Av Ljugtomten
Skrivet av blunden:

Jag har alltid haft uppfattningen att detta bara gällde för Hyper-V på Windows Server men har svårt att hitta källor på det nu. Den uppfattningen verkar dock kunna vara felaktig så du har förmodligen rätt. Då lärde man sig något nytt.

Frågan man ställer dig då är ju i och för sig om det är värt att köra WSL 2 på en dator som också används för spel eller om man borde nöja sig med WSL 1 istället. Om man ska tro Microsoft kan ju Hyper-V ha viss påverkan på prestandan i vissa situationer.

https://docs.microsoft.com/en-us/virtualization/hyper-v-on-wi...

Ur min personliga erfarenhet så är WSL 2 inte värt begränsningarna jämfört med WSL 1, om man inte pysslar med avancerade saker.
Inom kort kommer man kunna köra GUI-applikationer inom WSL 2, kanske ändrar uppfattning då.

En stor nackdel med WSL 2 är att jag på min TR1950X inte längre kan köra "Nested Virtualization" i VMWare Workstation Pro (15.5 till 16 är testade, använder VMWare Workstation dagligen)

Spelande i sig fungerar i Windows med WSL 2 aktivt, vet dock inte status för de spelen som har egna rootkits för anti-cheat..

Av Ljugtomten
Skrivet av C.Nordlund:

@LeonHart: Dummaste jag hört. Det sista steget ligger alltid på arbetarna.
Om du går med på dåliga vilkor, är det inte företaget som felat.

Jag tror dessvärre inte att det är så enkelt att alla har valet att neka.
Låt oss säga att du är arbetssökande, bor i närområdet där ett distributionscenter etableras och blir anvisad av Arbetsförnedringen att söka jobb där.

Tror du Amazon kommer neka samtliga ansökningar hur mycket de som anvisats av AF än försöker framställa sig som dåliga anställda?
Personen som blir anvisad av AF har ju alternativet att inte skicka någon ansökan men risken är då väldigt stor att A-kassa och andra bidrag kan dras in.

Av Ljugtomten
Skrivet av lumpa:

@Bankai: Intel ligger före i singeltråd. Tror dessvärre att gapet är ännu större i praktiken då AMD har svårt att uppnå höga boostfrekvenser. På min 3900X så räcker det med att ha igång några bakgrundsprocesser såsom Aisuite, epic launcher osv (som normalt går igång) för att boosten ska sjunka.

Nu har jag förvisso inte ägt någon av de nyare Intel-processorerna så de kanske också numera lider av samma problem?

Aisuite är ren cancer för datorn, så att aldrig någonsin installera det hade nog löst några av dina problem.
För att bli helt kvitt det och ändringar som det utfört, så behöver du blåsa datorn.

Behöver du justera fläktar o.d. så finns det oftast bra funktioner för det i UEFI.

Av Ljugtomten

Vill du kliva upp till de stora pojkarna, så ta en titt på SuperMicro H12SSL-*
De plattorna kan du fylla med ordentligt med RAM, cores och det finns många varianter gällande storage.
10GBE på de flesta inklusive IPMI (nyckel för att låsa upp alla funktioner i IPMI kostade bara ett par hundralappar hos mullet.se för mitt X11SPi-TF som dock är Intelbaserat)

Av Ljugtomten

Själv så längtar jag tills detta finns med i serverversionerna, och då versionen som kan visa paket i realtid.
Det är trevlig att på en linuxmaskin kunna felsöka inkommande/utgående paket (om de ens kommer, samt innehållet i dem) med tcpdump (som finns med i de flesta distros) utan att behöva installera något på en produktionsmaskin..

Av Ljugtomten

Det börjar bli ganska löjliga prislappar på premiummobilerna nu..
Man får en high-end gamingdator / laptop för samma pengar.

Av Ljugtomten
Skrivet av Olle P:

Jag håller inte med.
* De som faktiskt nyttjar funktionen gör så för att skydda värdefull data.
* Alternativa attacker som går att utföra med upphöjd access (i avsikt att komma över just dessa data) ger bara tillgång till data i krypterad form och/eller är lättare att upptäcka/spåra.
* Om du är yrkesförbrytare och kan tjäna mångmiljonbelopp på att utföra attacken, varför låta bli?

En typ av "värdefull" data som hanteras i SGX är krypteringsnycklarna för UHD. (4K Bluray).

Endast system som har SGX samt APU kan spela upp de skivorna utan att kringgå några skydd.
Denna sårbarheten öppnar för ytterligare en väg att komma över nycklarna för att dekryptera skivorna på icke supporterade system.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ljugtomten

Det ser lovande ut för Threadripper 3.

Ett par mystiska staplar i prestandagraferna, undrar vilka processorer de kan vara