Inlägg

Inlägg som Ljugtomten har skrivit i forumet
Av Ljugtomten
Skrivet av dakke:

Sedan att överklocka cpun är ingen bra ide heller eftersom precision boost blir disabled och då körs alla cores i den hastigheten hela tiden vilket leder till mer ström konsumption i längden, ofast ligger min tr2 på ca 0.8v när den inte gör något vilket är trevligt.

Kolla upp "PState OC" (Fungerar ej som tänkt på 1900X / 1920X och verkar vara bugg i AGESA)

Av Ljugtomten

Bra info, förhoppningsvis är min OK. (Inte testat den ännu, då komplett skjutit fram datum för när de får hem chassi jag beställt till 24/10).
1:35 in i videon så ser man i forumposten att enheter ifrån tidigt september ska vara åtgärdade,
Enligt https://www.amazon.com/ask/questions/Tx2A72UY3SFD5ME/ref=ask_... så bör enligt logik en enhet med inledande serienummer S/N1809 vara producerad i september, vilket det står på min kartong.

Av Ljugtomten
Skrivet av ZothOmmog:

visst var det ju en flopp om dom hade ett "relativt" färdigt spel men tog och lade ner produktionen av spelet och stängde ner studion som jobbade på spelet.

och visst hela f2p modellen var ju inte heller något fint.

Jag var med i alphatest av minst ett C&C-spel för några år sedan, minns tydligt att det helt saknade någon form av känsla och jag är glad att de valde att lägga ner det

Av Ljugtomten
Skrivet av Söderbäck:

När vi ändå pratar Generals. Känner ni till att spelet inte tilläts i Tyskland för våldet och att man då gjorde om delar av spelet så att alla medverkande ersattes med "robotar"?
Finns roliga klipp kring det här ;).
Tysk spelscensur har skapat en del roliga grejer alltså hehe.

https://www.youtube.com/watch?v=NRMqonctTtQ

Carmageddonserien, i Tÿskland var alla fotgängare zombies med grönt blod

Av Ljugtomten
Skrivet av bagfalls:

Det här med första PCI-e slotten. Det är väl samma problem med Noctua NH-U14S? Men kommer man ens märka en prestandaskillnad om man har ett GTX 1070 sittandes i andra slotten istället för första?

Jag har inte undersökt Noctuan, men skulle tro att problemet även finns där.
Andra slotten på moderkortet är endast X8, personligen hade jag inte använt den för GPU.

Se följande info ifrån manualen:

https://i.imgur.com/IgzNCaL.png

Av Ljugtomten
Skrivet av backspace:

Just ja, ingen som funderat på att införskaffa en Cooler Master Wraith Ripper?

Den kylaren kommer inte fungera om du använder Asus Zenith Extreme pga avståndet mellan TR4 sockeln och första PCI-E slotten.

Hämtade en liten godbit på posten idag, nu väntar jag bara på att Komplett ska skicka ett nytt chassi och coolingkit för Zenith Extreme (coz why not, även om jag inte planerat skaffa 2990WX)

http://i.imgur.com/ZXQ0AwP.jpg

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ljugtomten
Skrivet av Stratoz99:

hmmm 8/11 helt ok

fråga vad hette tekniken för CPU kylning på 80-90 talet som var termokemisk överförings baserad kanske var Isotermiskt det hette, är ju sten ålders teknik men funka bra på den tiden .....

Peltierelement

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling

Av Ljugtomten
Skrivet av Aeig:

Fick den senaste versionen av Enermax TR4 240 idag, har i dagsläget en Noctua kylare så återstår att se om jag kommer använda den, är nyfiken på prestandan men den bör vara likvärdig med denna första.

https://i.imgur.com/DsUnKbI.jpg

Mvh

Varifrån köpte du?
Jag är på jakt efter den nya 360.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ljugtomten
Skrivet av wargreymon:

Snälla förklara för mig hur de mjölkar genom att sänka priserna för vissa modeller genom att förbjuda fabriksöverklockning av sämre binnade chip?

Hahahaha, "sänka priserna för vissa modeller"?
Nej, skulle inte tro det, hade du skrivit "prispåslag för bättre binnade chip" hade du varit på rätt spår.

Av Ljugtomten
Skrivet av Gambit_2K:

För en workstation är inte iKVM/IPMI "kritiskt" men det är ju ett riktigt bra verktyg särskilt för folk som har på sina VM maskiner/servrar 24/7 eller behöver kunna starta/stänga/starta om sina hårdvarugrejer remote. När man ämnar ha en server så skulle jag nog säga att det är kritiskt.

Sen är ju grejen med att branda ngt under gaming att man oftast då får features som man kanske inte vill betala för. Tex. så skulle jag inte vilja betala extra för bättre integrerat ljud, överklockning, WIFI, mjukvara, integrerad I/O shield, flashig VRM fläns som oftast är sämre än icke flashig med bara flänsar etc. som "gaming" moderkort ofta har. När jag egentligen vill ha ett bra workstation moderkort, med relevanta features som 10 GBE NIC, 2 st GB NIC, IPMI, kraftfull VRM med bra flänsar, en kompabilitetslista på stödda ECC minnen och server hårdvara, integrerad hårdvaru raid.

För KVM/IPMI måste du gå upp på Xeon eller EPYC, kan inte tänka mig att någon ens funderat på att lägga till det på moderkort riktade mot vanliga konsumenter.

Supermicro har en del moderkort för Xeon-SP med 10GBE och IPMI (har själv https://www.supermicro.com/products/motherboard/Xeon/C620/X11..., såg att Gigabyte hade något kort för EPYC med liknande funktioner.

Av Ljugtomten

@sAAb: Fan, jag har varit sugen på att byta min H100i V2 mot en 360 men det blir det nog inget av förrän Enermax fixat problemet.

Skulle tro korrosion p.g.a. mix av koppar + aluminium och icke ändamålsenliga tillsatser i vätskan.
För den som är intresserad så har EKWB en ganska bra artikel om det här: https://www.ekwb.com/blog/aluminium-vs-copper/

Av bilderna att döma så har tillsatser i kylvätskan bildat gelé som hindrar flödet, plus korrosion av metallen.

Av Ljugtomten

Äntligen börjar det hända något på allvar.
Väntar tills 2080Ti lanseras och uppgraderar mina två 980 till ett eller två sådana..

Av Ljugtomten
Skrivet av Yoshman:

Du kanske inte ska vara allt för missnöjd då du verkar missat SEVered.

"SEVered [the coined term for the attack method] neither requires physical access nor colluding virtual machines, but only relies on a remote communication service, such as a web server, running in the targeted virtual machine,"

"SEVered reliably and efficiently extracts all memory contents, even in scenarios where the targeted virtual machine is under high load."

Så i grunden gör detta SEV (som är en Epyc-finess som till viss del överlappar med Intels SGX, men de är inte 1:1 mellan dessa) meningslös. Till skillnad mot de du listar ovan där det faktiskt går att patcha i programvara mot en viss prestandaförlust pekar mycket på att patchar för SEVered kommer ge väldigt stor prestandapåverkan.

Kanske ännu en av allt fler öppningar för 64-bitars ARM på servermarknaden? Det som strular ovan för både Intel och AMD är ju inte del av x86 "standarden" utan fungerar olika mellan dessa tillverkare. I princip allt som har med virtualisering och liknande är faktiskt standardfunktioner hos 64-bitars ARM, så om (tror själv det inte är "om" utan bara "när") det börjar ta fart så kommer det för klart enklare för kunderna att hoppa mellan olika ARM-server tillverkare jämfört med vad det är att hoppa mellan Intel och AMD i dagens virtualiserade miljöer.

Inte sett den (inte access till någon Epyc heller), men det verkar inte vara fullt så farligt som artikeln först påstår, då attacken kräver att hypervisorn modifieras innan man kan extrahera information över nätet.

I actually reached out to AMD to clarify the remote exploit aspect, because the researchers merely say "SEVered neither requires physical access nor colluding virtual machines, but only relies on a remote communication service, such as a web server, running in the targeted virtual machine." It turns out that this is an accurate but misleading statement, because it doesn't provide the context. It assumes that attackers already have total control over the hypervisor before they begin the attack. Thus, you are right: The SEVered attack is not remotely exploitable. An attacker either needs to exploit the hypervisor from which the attack is launched with a separate vulnerability to gain code execution; or insider threats could exploit their own hypervisors. So, if there is no second remotely exploitable vulnerability, then SEVered is not exploitable from the network.

Av Ljugtomten
Skrivet av anon12433:

Om inte den källan duger som bevis så kan vi kolla på det mest uppenbara, marknadsföringen:

EPYC moderkort från Gigabyte:
https://b2b.gigabyte.com/Server-Motherboard/MZ31-AR0-rev-1x#o...
https://i.imgur.com/x8F0K5Q.jpg

TR4 moderkort från Gigabyte:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/X399-DESIGNARE-EX-rev-10...
https://i.imgur.com/vq1thHX.jpg

Tror inte någon missar vilken av produkterna som är riktad mot konsumenter respektive professionell användning.

Utöver detta så verkar 2990WX även vara en katastrof när det kommer till applikationer som drar nytta av alla 32 kärnor. Första snedsteget av AMD med Ryzen-familjen. Hoppas de tar lärdom av detta och reparerar det till nästa 32-kärniga konsumentmodell.

https://www.youtube.com/watch?v=QI9sMfWmCsk

Meeeen!
Varför kände jag inte till det servermoderkortet för tre månader sedan?
Blev istället SuperMicro X11SPi-TF (Xeon-SP).

Det känns som att AMD kommer att komma ikapp Intel ännu mer nu i prestanda per tråd tack vare alla säkerhetshål som upptäcks på Intelplattformarna och fixarna som sänker prestanda mer och mer för Intel.

Tre nya hål, där ett av dem åter igen slår hårt mot virtualisering hos Intel:
https://www.theregister.co.uk/2018/08/14/intel_l1_terminal_fa...

Av Ljugtomten
Skrivet av Yoshman:

Men vad är poängen med 2990WX utöver Cinebench dragster? Har tyvärr inte hittat någon site som testat 2990WX på saker som är kapabelt att skala till långt över 32 kärnor på serversystem (utöver 7zip då), det hade ju rätt bra kunna visat om det är HW-designen som är broken-by-design eller om de tester där prestanda dyker skulle dyka på alla plattformar med så många kärnor.

2950X är definitivt en bra produkt! Inte lika övertygad om 2990WX...

Here ya go!
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-linux...

Test av Threadripper 2990WX under Linux och inga spel inblandade
Dominerar friskt i testerna.

Av Ljugtomten
Skrivet av anon159643:

Angående minnesfrekvenserna så tycker jag det är mest intressant för 2990WX,där det är bäddat för att det skulle kunna bli en flaskhals i vissa laster.

Någon som vet när recensionerna offentliggörs? Alltså vilken tidpunkt imorgon, om 1h eller sent imorgon kväll.

Och jag som hade förväntat mig nattöppet med lång kö på de större butikerna för 2990WX som när Battlefield m.m släpps, oj vad fel jag hade.

Jag tror att väldigt många inväntar djupgående recensioner av 2990WX före de köper.
Skulle tro att presskits som skickats ut är 4x 8GB-stickor likt vid TR1950X så det lär inte vara så många som testar plattformen när man börjar maxa moderkorten med minne och hur de presterar då..

Av Ljugtomten
Skrivet av sesese:

TR4 har fyra kanaler medans vanliga ryzen endast har 2kanaler till minnet. Där av så vinner du inte så mycket på TR4 genom att köra snabba minnen. Så jag gissar på ca3% snabbare i flertrådade belastningar mot 1950x

Fel, Infinity fabric är knutet mot minneshastigheten.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Ljugtomten
Skrivet av sesese:

Med tanke att 2950X endast har 100Mhz mer än din när alla trådar körs så känns det som en 1950x på rea är ett bättre val än 2950x för de som kör laster som kräver flera trådar. Så du och alla andra som köpte 1950X gjorde ett mycket bra val när ni köpte 1950X.

Det är lite mer komplext än så, allt som spelar roll är inte endast MOAR MEGAHERTZZ på processorn.
Threadripper 2 har förhoppningsvis även förbättrad minnescontroller, som spelar stor roll när man vill överklocka minnet.
Idag är det i princip endast minnen med Samsung B-die som man kan skrämma upp i över 3200MHz stabilt, och kör man dual rank så är det inte ens säkert att man kommer upp i det.

Av Ljugtomten
Skrivet av HenrikM:

Tiden man körde spel från diskett för att 30 mb hdd var full...

Skickades från m.sweclockers.com

IBM 286 XT, 20MB HDD, those were the days

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Ibm_px...

Numera sitter man med Threadrippers som workstation med massa NVMe-lagring och server med massor av TB också..

Av Ljugtomten
Skrivet av jOnÄTÄn:

Är det inte ganska vanligt att de sätter en PCIe x1 eller vanlig PCI (kanske helt dött nu) överst just för att det inte ska vara så tråkigt om kylaren blockerar översta platsen? På tr4 moderkort har de ju också rätt många PCIe banor så de behöver ju inte direkt snåla med PCIE x16 platser som på AM4.

På just Zenith Extreme är det väldigt tight mellan första PCI-E x16-slotten och CPU som du ser på mitt foto nedan.

Kör man SLI (som jag gör) så är det översta slotten och 3:e x16-slotten som ska användas (precis under x8-platsen) då dessa två går direkt mot CPU och inte via chipset.

På ASUS Zenith Extreme bör man med andra ord endast använda vattenkylning p.g.a. hur CPU-sockeln är placerad.

https://i.imgur.com/jicEiz3.jpg