Inlägg

Inlägg som meanh har skrivit i forumet
Av meanh
Skrivet av anders190:

Riktigt segt! Men som du skriver, bra att det händer tidigt och inom garantitid. Enklare hantering förhoppningsvis.

Antar vi köpte ungefär samtidigt (början av februari i mitt fall) men denna verkar rulla på än så länge. Gamers Nexus pratade om fortsatta problem med strömanslutningen mer 12VHPWR-kablaget förra veckan så börjat smått nippra lite med. Kör inte adaptern som följde med från KFA2 utan Corsairs officiella kabel men varit sjukt jäkla petig i hanteringen av denna samtidigt.

Hoppas på snabb och smidig retur för dig! Med tanke på att 4090FE finns tillgängligt idag så kanske det vore värt att försöka få pengarna åter och köpa en sån istället om möjligt?

Funderade först på att köra FE istället, men trivs bra med mitt KFA2 i burken i övrigt och kortet tycks även vara lättare att montera isär den dagen det är dags att applicera ny kylpasta än FE vilket är ett plus. Kortet fanns dessutom i lager hos ÅF så får hem ett nytt redan tisdag nästa vecka.

Bör kanske även tillägga att jag redan efter 4-5 veckor med kortet noterade att ljudet kunde "poppa" eller knastra ibland. Visade sig att att jag hade problem med förhöjd DPC latency, men test av VRAM med ett annat program visade då inga sådana problem, så utgick ifrån att det var drivrutinsstrul då flertalet andra rapporterat liknande saker på diverse forum.
Nu i efterhand så var det förmodligen pga att minnet redan då började få problem, bara inte tillräckliga för att ge upphov till problem vid spelande. Kan slutligen tillägga att jag tillfälligt monterat in mitt "gamla" 3080 som bott i en annan burk och systemet verkar helt stabilt.

Av meanh

Blir tråkigt nog en retur på mitt KFA2 4090 SG. Har i vissa spel börjat få problem med artefakter på senare tid, och senaste veckan började jag spela Forspoken vilket kraschade hela tiden om jag hade DLSS eller RT igång. Testade med OCCTs VRAM test och hade över 8000(!) fel i varje pass i stock, vid maximal underklock av minnet i MSI AB så sjönk det till "endast" 7700.
Känns dock skönt att det hände bara några månader efter köp och inte 3-4 år då garantitiden är över.

Av meanh
Av meanh

Cynikern i mig tror att de hade ett gäng kylare och kanske även kretskort (har för mig att de kan använda samma till 3090ti som 4090) över från 3090ti-kort som inte blivit sålda. Skulle inte ens vara förvånad om de helt sonika endast bytt själva chippet på befintliga 3090ti och nu kan få ut lite pengar för delar som annars ruttnat på ett lager.

Av meanh

Det enda som köps på avbetalning är bostad och möjligtvis bil om jag hade haft behov av en dyrare sådan. Allt annat är betala allt på en gång, kan jag inte det så anser jag att jag inte har råd med prylen/resan/etc.

Av meanh

Hur sjutton någon kunde tro att detta var ett spel redo för släpp förvånar mig. Från min egen tid i spelet (någon timme) så är intrycket att det är ett spel släppt i tidig early access, inte i närheten av att vara ett AAA-spel som man tar $70 för.

Av meanh

Efter att datorn "hårdkraschat" vid två olika drivrutinsinstallationer via GFE tidigare i år så kör jag nu endast drivrutin och har faktiskt inte saknat det alls, har inte heller haft några krascher vid installation av drivrutin sedan dess.

Av meanh

Bättre än jag trodde, Star Wars har aldrig varit min grej. Tror jag föddes för sent för orginalen och för tidigt för uppföljarna.

Av meanh

Slutsatsen är nu rimligen att väldigt många valt att slänga sina 3060 på soptippen...

Av meanh

Tycks inte direkt vara en bra PC-port...

Av meanh
Skrivet av adillboy:

Läste lite granna om detta på reddit och lag märke till en kommentar kringa att om nu MS ändå skulle gå emot detta och köpa upp Acti/Blizz så skulle dom bli tvingade till att dra ut allt MS relaterat ur UK, känns spontant som att MS skulle vinna på det i längden ändå? Skulle MS dra ut ur ett så teknologist avancerat land såsom UK är så känns det som att det spontat skulle bli panik för alla företag som använder sig av något av den extremt stora mängden av MS produkt portfölj eller tänker jag helt fel här?

Edit: Glömde att lägga till men antar nu efter att jag läste acti blizz svar på detta att det inom snar framtid kommer att börja lobbas från regeringes sida till att låta detta gå genom i UK, så otroligt mycket som deras regering nu har försökt uppstå som företags vänligt och sätta gång ekonomin igen så ser detta ju exakt tvärt om ut för företags världen.

Nja, MS skulle kunna dra sig ur UK totalt, men ska vi fundera ett varv till på vilka konsekvenser det skulle få?
Andra länder, främst i EU, skulle börja fundera på hur man kan ersätta alla produkter och tjänster i statliga och regionala verksamheter (dvs. allt som bekostas med hjälp av skattepengar) som man nu inhandlar från MS. Varför? Jo, om MS visar att man helt enkelt hotar och utnyttjar sin marknadsledande ställning om myndigheter inte gör precis som MS vill, så är det inte ett företag man kan arbeta med. För vad skulle nästa steg kunna vara? Skolor i land B vill sluta med Windows, MS knackar på dörren och säger att "slutar ni använda vårt OS så kan ni glömma att vi erbjuder våra molntjänster i ert land som ni är beroende av för att era myndighetstjänster ska fungera"?
Inte svårt att begripa att inget land vill, eller i längden kan, vara beroende av ett företag som kan hota med att lämna landet om det inte får sin vilja igenom.

Av meanh
Skrivet av Dinkefing:

Till skillnad från Ampere har Ada Lovelace mycket större cache som gjort att Nvidia kunnat skala ner bussbredden utan att prestandan tar skada.

Nja, precis som RDNA2 så tycks cache skala sämre i högre upplösningar, därför vi ser exempelvis generellt ser 4070 "vinna" mot 3080 i 1080p, oavgjort i 1440p och "förlora" i 4k. Så även om större cache kan "mildra" konsekvenserna av en smalare bussbredd så kan den inte helt ersätta den, i alla fall inte med den mängd cache som 4070 och 4070ti har.

Av meanh
Skrivet av Lussarn:

UE5 kräver inte alls speciellt bra hårdvara, den skalar helt otroligt om man så vill. Fortnite gör 120 FPS+ på 1060 3GB med låga inställningar. Ett spel som på samma gång kan döda ett 4090 på dom värsta inställningarna.

https://www.youtube.com/watch?v=J2isqsZ_Xt8&t=523s

Jo, men rekommenderade grafikkort för att använda inställningar med Nanite aktiverat är RX5700 eller RTX 2080 i Fortnite. Fortnite är dessutom ett spel som i grunden utvecklades för många år sedan nu, så det är relativt lite jobb att "ha kvar" inställningar och assets som gör att det kan köras lätt på en potatis från 2016.
Man bör även tänka på att utvecklare framåt kommer att ha PS5 och/eller Series S/X som "miniminivå" för sina spel, och alla har inte budget/tid/utvecklare att lägga på att optimera ytterligare för klenare hårdvara än så på PC. Tvivlar inte heller på att Immortals of Aveum kommer att gå att köra på lite klenare hårdvara, dock så blir det nog uppskalning från 720p och/eller inte stabila 60 fps i de fallen.

Av meanh

Microsoft tycks arbeta efter devisen "varför göra det enkelt för sig när man kan krångla till det".

Av meanh
Skrivet av Magnus303:

Jodå, det var en "dagens deal".
Dubbelcheckade.
Säkert borttagen då du tittar på det.

Nu en ny dagens deal för 9389 kr:
https://cdon.se/hemelektronik/gigabyte-gv-n4070gaming-oc-12gd...

Fast går du in igen så är den nog borta.

Så här är en screenshot:

<Uppladdad bildlänk>

Kollar du ean och sku: GV-N4070GAMING OC-12GD 1.0 i annonsen du tog en screenshot av så ser du att det är ett 4070 och inte
ett 4070ti...

Av meanh
Skrivet av Dinkefing:

Gav inte Nvidia partnerna rabatt redan innan de kom ut i handeln? Rabatt för att hålla partnerkorten runt $599? Förutom vissa modeller där partnerna får sätta ett högre pris?

Detta är väl ingen ny företeelse. AMD gav Komplett rabatt på Vega-korten när de modellerna lanserades. När komplett sålt slut på första batcharna så höjdes priset.

Okej nu är det Nvidias partners kontra en ÅF så liknelsen är inte helt hundra.

Vad jag har förstått så är det precis så, Nvidia har sponsrat första batchen, iaf de korten som säljs till msrp, med ungefär den summan ($50). Dvs, 4070 kommer förmodligen inte bli speciellt mycket billigare, men partnertillverkarna kommer åtminstone kunna pricka msrp tills vidare på de billigare korten.

Av meanh

Nvidia marknadsför sig starkt på sina "features", de främsta nu tycks vara DLSS2, DLSS3 (FG) och RT. Intressant nog ökar 2 av de 3 behovet av VRAM, främst RT men även FG kräver mer VRAM än när du inte använder dem. DLSS2 kan i viss mån minska behovet av VRAM något (rör sig oftast om några hundra MB), men inte i närheten av ökningen från DLSS3+RT i de flesta fall.
Ska bli riktigt intressant att se om 8GB ens räcker till för att aktivera RT+FG i många fall även om kortets prestanda i övrigt är tillräckligt. Tror helt ärligt att Nvidia internt har samma problem nu som de hade när de valde att inte släppa 3060 med 6GB VRAM och istället valde att ge kortet 12GB, men "fruktar" att de inte kommer att ge 4060/4060ti 16GB VRAM som korten förmodligen skulle behöva för att inte behöva köra "potatisinställningar" inom ett par år.

Av meanh
Skrivet av firstofmay:

Skiljer någon % mellan 7800X3D och 5800X3D i 4k, raytracing lägger ingen ökad belastning på CPU

Raytracing ökar generellt belastningen på CPU och minnessystemet, hur mycket varierar från spel till spel, så ditt påstående här är felaktigt. Detta kan du kolla själv genom att testa ett spel med RT på och av i tillräckligt låg upplösning för att inte vara flaskad av GPUn, själv märkte jag detta tydligt då jag körde CP2077 med ett 3080 parat med en r5 3600 i 1440p och DLSS Quality. I vissa "tunga" områden minskade fps:en med 10-30 fps trots att grafikkortet inte användes till mer än 65-80% med RT på. Anledningen till detta är att den så kallade BVH-strukuren som används vid RT ofta behöver skapas av processorn innan den används av GPUn. Tydligaste exemplen på detta där du kan testa själv är tidigare nämnda CP2077 samt Spider-Man Remaster.

Av meanh

DLSS: I princip alltid i Quality då jag spelar på en LG C1 och upplever att det läget fungerar bra i de flesta spel, dvs minimal försämring i bildkvalité. Balanced kan fungera om det kniper och Performance undviker jag i stor grad då jag tycker att bilden är noterbart sämre än native i de flesta fall.
RT: Beror i hög grad på spelet. Körde t ex Hogwarts utan RT då det förvärrade stutters i vissa områden och inte var en märkbar visuell uppgradering i de flesta miljöer. CP2077 är enda spelet som körts i stort sett från början till slut med RT igång.

Av meanh
Skrivet av Novdid:

Baserat på tester jag sett så presterar RDNA2/3 otroligt dåligt i Overdrive, inte så konstigt med tanke på att Nvidia stöttat CDPR mycket i detta. Så vore intressant att se vad den modden gör för de som har RTX 3000-serien.

Digital Foundry hör din bön!