Inlägg

Inlägg som meanh har skrivit i forumet
Av meanh
Av meanh

Tydligen har WB/Steam missat att aktivera vissa versioner av Deluxe Edition som är köpta från tredjepartsäljare. Sitter därmed med en Deluxe Edition från GMG som inte går att spela ännu, hurra...
Edit: precis efter man skrivit detta går det givetvis äntligen att packa upp spelet.

Av meanh
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Hur mycket kräm lämnar man på bordet genom att köra 4090 i ett AM4-system?

Jag har en relativt nybyggd apparat som plockades ihop runt en 5800X3D och kompletterades med ett 3080 Ti. Spelar uteslutande grafiktunga spel i 4K och min tanke var att krama ut det "sista" ur AM4. Än så länge levererar den hundratalet rutor i det absolut mesta som jag slänger på den, men under året kommer ju några visuellt fläskiga titlar om allt går som det ska (Stalker, Atomic Heart och Starfield, bland annat). Det är väl också rimligt att tro att DLSS 3 på allvar får fäste i år, att strålspårning blir ännu bildskönare och ännu viktigare i spel och så vidare. Och har man vant sig vid +100 bildrutor per sekund med allt grafiskt godis, så...

Vill ogärna uppgradera (än) till ett AM5-system (eller motsvarande på Intelsidan), men vill inte heller gå miste om en väldig massa prestanda.

Har nu testat lite mer med mitt system (5800X3D, 32GB 3600CL16 dual rank kit men inte intrimmade timings ännu och spelar på en LG C1) och skulle säga att i de spelen jag hunnit testa hittills så är processorn inte en jättestor bottleneck. I CP2077, i stort sett maxat och med DLSS i Quality+FG så kan GPU load korta stunder droppa ner mot 80% (fps ~75) i ett av de värsta områdena för CPU+minnen i spelet, en marknad med ruggigt mycket NPC's där jag sprintar runt flera varv, och när jag kör bil snabbt genom staden så ligger GPU load mellan 91-96% och har då ca 95-105 fps.
Nästa spel jag testade var Watch Dogs: Legion. Allt maxat (om jag inte missat något) och DLSS Balanced så kunde jag få GPU load ner till 80% några sekunder då och då när jag gasade på för fullt genom London, oftast låg dock load klistrad på 99% och 1% lows som sämst kring 70 fps. Genomsnittlig fps var omkring 90-95 fps.
Om CP2077 är något att gå på när det gäller framtida spel så är det inte omöjligt att man i värsta fall går miste om 20-30% av potentiell prestanda i vissa krävande moment av spel (eller vissa extremt krävande titlar) med 5800X3D, framför allt om man använder DLSS aggressivt. Personligen så känner jag mig inte speciellt orolig över att processorn ska flaska, framför allt nu när jag sett och känt hur väl FG fungerar i CP2077 även då man är nere och nosar kring 80 fps på skärmen. Dock kör jag inte med mus och tangentbord utan enbart handkontroll när jag spelar, så är inte tokkänslig för lite högre latenser. Kan även tillägga att enbart den värsta dippen jag lyckades provocera fram gjorde att spelet inte kändes helt "smooth" längre, vid normalt spelande under några timmar så upplevde jag inget i närheten av lika illa.
Om du har något specifikt spel du funderar över hur 5800X3D presterar med ett 4090 i så är det bara att fråga. Har ett hyffsat spelbibliotek när det gäller de större singleplayertitlarna från de senaste 5-6 åren så om det är ett spel jag har så testar jag det gärna.

Av meanh
Skrivet av tRevz:

Techpowerup (tror jag det var) hade ju ett 5800x3d system som dom sen bytte till ett 13900k när dom såg hur cpu bundet det var, kolla ett par reviews bak på 4090. Kan hända dom har en jämförelse review uppe med

Denna du tänker på?

https://tpucdn.com/review/rtx-4090-53-games-core-i9-13900k-vs-ry...

Finns här.

Av meanh

Har nu gått med i klubben jag med, har hunnit testa CP2077 i någon timme sedan jag fick ihop burken. Med mitt 3080 så var det i stort sett omöjligt att få till flyt och ok bildkvalité i 4k, lyckades att med många tråkiga kompromisser få det hyffsat stabilt kring 50-60 fps. Med 4090 i stort sett maxat, DLSS Quality+FG så har jag 95-115 fps beroende på område hittills. Helt sjukt "smooth" och FG fungerade över förväntan, inga artefakter jag lagt märke till i spelande ännu och omärkbar skillnad i latens med en handkontroll.
Bästa är att mitt 3080 drog kring 350W (Aorus Master med OC), 4090 tycks dra "enbart'' 20-30W mer i med nuvarande inställningar.

Det blev ett KFA2 till "msrp" (eller nära iaf), högsta temp efter någon timmes spelande var 67C (76C hotspot) och då har jag inte trimmat in luftflödet i chassit ännu. Har inte hört fläktarna märkbart genom hörlurarna och inget coilwhine värt att nämna, så kan helt klart rekommendera KFA2 4090 SG.

Av meanh

Gissningar på hälften, så hyffsat bra gick det.

Av meanh

Den enda anledningen är möjligtvis storleken på kortet, om du exempelvis vill ha det minsta på marknaden för att övriga inte passar i ditt chassi. Att kort från Asus kan vara värda lite mer den dagen de ska säljas kan också göra dem värda ett par hundringar mer än lite mer "okända" märken som exempelvis KFA2 och Gainward, dock inte tusenlappar mer som det ofta rör sig om i dagsläget.

Av meanh

Köpte en PSU som fyndvara från Netonnet 2019, visade sig att den hade en fläkt som "tickade". Lämnade in den i närmaste butik och fick sedan en ny hemskickad gratis efter de hade konstaterat fel, dock hade jag redan hunnit köpa en annan PSU då jag fick tillbaka den (kunde inte vara utan PC 2 veckor), så fick bli nyttjande av öppet köp på den.

Netonnet har oftast schyssta priser på sina fyndvaror, men det verkar tyvärr brista en del i kontrollen av dem.

Av meanh
Skrivet av CrispVanDahl:

Jag är taggad. Kanske inte så mycket för att köpa men för att det är kul att behöva utöka spannet på diagrammen.

Bara att testa lite äldre kort eller integrerad grafik så utökas det redan nu

Av meanh

Att man inte gav ett releasedatum för Forza kändes ju lite halvdant, var det minsta jag förväntade mig att jag skulle få reda på om samtliga spel som visades. Var en trevlig överraskning att man gjorde som Nintendo ofta gör och utannonserade en mindre titel som sedan släpptes direkt efter showen, att Hi-Fi Rush såg lite smått intressant ut gör ju inte saken sämre. Minecraft, ESO och Redfall är inte riktigt min smak, men endast Redfall är ett spel som jag kände att jag inte ens har lust att testa efter visningen.
Ger showen en stabil 7/10, hade varit 8/10 om releasedatum för Forza hade angivits.

Av meanh
Skrivet av TitanFrog:

Nope, fick liknande besked från webhallen. MBA korten tillverkas inte längre verkar det som.

Förmodligen behövs de som tillverkats/tillverkas som ersättare för kort med ångkammarproblem ett bra tag framöver, men det är mycket möjligt att de återkommer när AMD löst problemen.

Av meanh
Skrivet av Olle P:

Gäller begränsningen även RAM?
Det har väl varit lite fram och tillbaka med vilka minnesfrekvenser man kan/får använda till icke-K-modeller?

Vad jag förstår har man låst SA voltage på icke-k-modellerna, detta gör det i princip omöjligt att köra snabbare än DDR4 3466 i gear 1 och svårt att köra DDR5 i högre hastigheter än 6400, har dock även sett enstaka exempel av kombos som inte tycks kunna köra mer än DDR5 5600.
Detta är för mig den största bristen för icke-k-modellerna då överklockat minne med tighta timings är det som i dagsläget har mycket potential att ge ökad spelprestanda, i många fall mer än några 100Mhz högre klockfrekvens på CPU'n.

Av meanh

Det tråkigaste med 13900ks är att Intel enbart tycks sortera ut dem med avseende på kärnornas prestanda, medans det som tycks skala bäst för spel inte är en frekvensökning på 2-300MHz utan förmåga att köra högre minnesfrekvens och tajtare timings. Dvs. hade Intel också valt ut vilka exemplar som får bli 13900KS utifrån hur bra IMC de har så hade de förmodligen kunnat vara betydligt mer intressanta/relevanta.

Av meanh

Ännu ett kort i kategorin "meh", endast 4090 som riktigt imponerat hittills av den nya generationens kort, detta trots att jag inte själv skulle kunna försvara 20k+ på ett grafikkort.

Av meanh
Skrivet av Swedishchef_90:

Samma valuta växling som förra året hade det kostat 8.5k... 😊🙃 Nu har det samma msrp som 3080 hade som kostade 7.5 2020

3080 hade ett msrp på $699, 4070ti $799. 3070ti hade $599 som msrp. 33% prisökning (i USD) från 3070ti till 4070ti är rätt saftigt, dessutom släpptes 3070ti 31:a maj 2021, så det har inte ens gått två år sedan dess.

Av meanh

För mig var Xenoblade Chronicles 3 utan tvekan årets spel, så nominerar det, trots 720p och ostabila 30fps på Switch. Horizon Forbidden West var god tvåa i år.

Av meanh
Nytt bud: 3 000 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av meanh
Skrivet av johannes93:

Någon som har erfarenhet av att köpa direkt från AMD via AMD Store?

Jag har bara status ”Order in Process” sen onsdags och det verkar inte finnas någon e-postadress eller telefonnummer för att kontakta angående beställningar.

Tror mitt 6800xt tog 5 dagar innan det uppdaterades från "order in process" till "shipped" och jag fick spårningsuppgifter. Kan dock tänka mig att det kan dröja något längre vid en release än det gjorde när jag handlade (jag köpte mitt 6800xt i april 2021).

Av meanh

Bäst: 5800X3D, för alla spelare på AM4 är det en självklar uppgradering för att förlänga livslängden på burken några år till.
Sämst: De nya grafikkorten, inte på grund av prestanda i sig, utan för att priserna gör dem helt ointressanta. Att få 50% mer prestanda för 70-95% mer pengar (jämför mitt 3080 för 10k mot motsvarande 4080) är inte något som får det att rycka i "uppgraderingstarmen".

Av meanh
Skrivet av Mocka:

Tycker det är mer krävande ute i skogen än i Novigrad. Det enda som drar ner fpsen ordentligt i Novigrad är antalet NPC men det har med Ultra+ läget att göra.

Testade precis att jämföra lite i Novigrad mellan DX11 och DX12, utan RT men Ultra+ på det som går. Med min 5900x och 3080 i 4k ligger har jag dippar ned mot 40 fps i DX12 och ned mot 60 fps i DX11, något tycks ha gått jäkligt fel med DX12 i detta spel.
RT är bara att glömma med min rigg om man inte accepterar låst 40 fps med enstaka dippar, min 5900x tycks inte klara mer än så.