Inlägg

Inlägg som AggeMannen har skrivit i forumet
Av AggeMannen

Kan passa på att skriva lite om mitt UX32VD-R4002V. Är skitnöjd med datorn, och jag har lyckats få en utan någon backlight bleeding alls, vilket är kanonbra. Men perfekt kan jag tyvärr inte kalla den. Det mest störande är att touchpaden inte sitter helt fast. Det hörs att den "glappar" lite när man duttar på den, även fast jag lagt lite dasspapper mellan den och batteriet. Touchpad-drivrutinerna jag har installerat för tillfället ger ingen supersmooth scrollning, men jag hoppas de uppdateras. Den andra saken jag stör mig på är fläktarna som går igång väldigt fort. De låter inte en tiondel så högt som min gamla Dell XPS M1330 som jag hade förut, men fortfarande irriterande att fläktarna går igång bara man surfar eller scrollar. Även wifi-hastigheten är inte jättebra (kan vara min gamla router som inte stödjer N helt bra). Vill vara helt ovinklad och skriva för- och nackdelar med just mitt ex. Resten av sakerna är helt fenomenala. Skärmen är av en annan värld, och tangentbordet superskönt att skriva på, och med nya drivrutiner hoppas jag att fläktarna kan tämjas.

Någon som har testat olika touchpad-drivrutiner och kan rekommendera någon?

Av AggeMannen
Skrivet av zarnexx:

har lyckats installera IRST?

Icke. Och Instant On är inte samma som IRST om jag förstått rätt. Med Instant On så drar datorn fortfarande ström eftersom den beräknar att "stand-by-tiden" är 21h för mig just nu. Och med Intel Rapid Start Technology så går datorn ner i viloläge dvs. stängs av helt = ingen strömförbrukning.

Vet inte om det har att göra med att jag har hibernation-partitionen (id=84) på den fastlödda ssd och inte samma som Windows är på. Men det borde ju fungera med tanke på att med original-hhd och fungerande IRST så körs hibernation-partitionen från den fastlödda ssd'n.

Av AggeMannen
Skrivet av doolar:

Efter att ha bråkat med att få installationen av Win7 på rätt disk och korrekt utfört (slutade med att jag fick köra diskpart och göra allt enligt formulär 1a som på gamla tiden) så har jag nu en blixtrande snabb UX32VD! Vilken skillnad med SSD (Samsung 830 256 gig) och 10 gig ram! Tjejen har ju en likadan fast original förutom att jag installerat om den, och det bara går inte att jämföra.

Mycket nöjd med mitt köp, visst det blev ju en Ultrabook för drygt 12000 när man räknar in SSD och minne, men den är ju kanon. Spelar mest GW2 för tillfället, och det rullar på utmärkt på medium inställningar. Slipper jag kånka med mig G73:an varje gång, samt har en burk till för spontanlan med polarna.

Jag har som alla andra backbleed, men det är klart överkomligt på mitt exemplar, det är ju inte en Asus utan backbleed heller. Inget glapp i pekplattan, inga andra konstigheter heller.

Datorn vaknar från viloläge på en sekund när man öppnar locket, ger en väldigt Macig känsla och det gillas i det avseendet.

Kort och gott, supernöjd!

Om din dator startar från viloläge på någon sekund så funkar bevisligen Intel Rapid Start Technology, men hur har du lyckats med detta?
Vilken ssd har du hibernation-partitionen (vilolägespartitionen) på, din Samsung ssd eller den fastlödda, och hur vilka drivrutiner har du installerat och i vilken ordning?
Jg antar att du installerat om Windows 7 och inte klonat den medföljande installationen?

Av AggeMannen
Skrivet av ninjaidiot:

Jag hade problem med pekplattan som var lite lös, skruvade upp och la lite hushållspapper(!!!) mellan batteriet och pekplattan. Nu sitter den bättre. Fick experimentera med olika tjocklek för att hitta rätt fasthet i plattan. Ett tips till er som stör er på pekplattan. Själv fick jag en näst intill felfri skärm, varför jag inte vill lämna datorn på retur eller garanti... Ska ploppa i extraminne och SSD såsmåningom.
Man måste vara väldigt noggrann när man sätter fast bakstycket på datorn igen, se till att passa in det ordentligt!

Någon som har problem med att installera en fresh install med W7? Kan man göra det utan att ta bort recoverypartitionen, så att det går att fabriksåterställa datorn om det skulle behövas?

Hallelujah!!! Detta svar har jag väntat på sen jag fick datorn:) Precis som du, så fick jag en perfekt skärm och vill inte riskera att få en med bleeding etc.
Mina misstankar om att det gick att fixa touchpaden genom att lägga något emellan den och batteriet stämmer alltså:) Hurra!
Detta glädjebesked ska genast postas på notebookreview för att lindra många UX32VD-ägares lösa-touchpad-bekymmer!

Tack ännu en gång för att du prövade!

Av AggeMannen

Får fortfarande inte Intel Rapid Start Technology (startar från hibernation på 2-5 sek) att fungera. Raderade samtliga partioner på den fastlödda SSD'n och gjorde en 11GB MBR partition (ntfs) med id=84. I diskmanagern står det "Hibernation Partition" så det verkar ju stämma. Men jag hittar ingenstans i BIOS att sätta på funktionen i fråga.

Så, kan någon som inte installerat om Windows 7, kolla i BIOS om det finns något alternativ att sätta på/av Intel Rapid Start Technology?

Tack:)

Av AggeMannen

Var som sagt en kille på notebookreview som drog åt skruvarna till batteriet hårdare och fick en lite mer fast touchpad. Jag citerar även vad jag skrev på föregående sida som kanske kan vara värt ett försök.

Citat:

EDIT: Såg just att ifixit.com hade postat en tear-down-artikel om just UX32VD Och här ser man hur lättilgängligt allt är, inklusive touchpaden.
http://www.ifixit.com/Teardown/Asus-...10120/2#s37402
Går man till nästa sida i artikeln ser man när de tar ut touchpaden. Jag inbillar mig att det inte är helt omöjligt sätta fast den lite hårdare, kanske sätta en eller ett par tunna självhäftande skumgummibitar på touchpadens svarta plasthölse, som förhoppningsvis klämmer upp touchpaden mot chassit lite bättre.

</antaganden2K>

Av AggeMannen
Skrivet av jockelundstrom:

Hej
Jag köpte min ux32vd r3001v igår. Jag har också märkt att hårddisken låter (tickar) väldigt mycket. Hur har det löst sig för dej? Ljudet verkar dock avta en aning, kanske lugnar den ner sig efter lite användning?

Likaså var det på min XU32VD R4002V. Den tickade näst intill hela tiden. Men jag har starka misstankar att det beror på att hårddisken indexerar alternativt cachar till ssd'n. Har läst flertalet poster som nämner samma sak. Det ska (förhoppningsvis) avta efter en tids användande. Men only time can tell I guess.

Av AggeMannen
Skrivet av froken:

Är det delete man ska trycka på för att komma in i bios då? Jag har inte försökt, men det vore förargligt om du inte lyckas på grund av en sådan sak Tänkte att här står det "... please access BIOS by pressing < F2 > during boot up och här står det "Reboot and press the esc button to enter the BIOS menu".

Lyckades komma in nu genom att trycka ESC, och välja "Enter setup" (har jag för mig) när i listan över vart man vill starta från (SSD/USB etc.).
Menjag tycker att jag nu den första stunden upplevt att mina fläktar betett sig sämre. De har gått upp på full-varv en kort stund med jämna mellanrum. Det märkte jag inte tidigare. Får vänta och utvärdera efter lite längre tids granskning.

Av AggeMannen
Skrivet av froken:

Testade att ladda ned BIOS 211 härifrån, för även om det inte verkar vara någon officiell uppdatering från Asus har jag sett så många som testat sidan att jag chansade på att den inte skulle spränga datorn. Det jag framför allt var ute efter var ett nytt fläktbeteende, vilket jag också har fått. Än så länge har de inte tystnat helt, men i stället går de stadigt på låg nivå. Just nu hör jag det till exempel inte när jag skriver, utan bara om jag lyssnar efter och slutar använda tangentbordet. De får inte heller den där hastiga accelerationen så fort temperaturen överstiger 50, vilket var vad jag främst var ute efter. Å andra sidan tycks fläkten -- om man lyssnar riktigt noga -- stundtals gå vroom-vroom-vroom i stället för vrooooooooooooom om någon förstår vad jag menar, det är som att den accelererar ett halvt varv och slutar den andra halvan. Fläktljudet blir konstant, men lutar man sig fram hör man att det tycks snurra lite ojämnt. För tillfället är det dock inte så, utan nu går de jämnt. Nu när jag skrev det här tystnade de helt, för att sedan gå igång när temperaturen nådde 50, fast utan att hetsa igång på max, utan lite lugnare och tystare. Väldigt skönt.

Ska utvärdera det mer under dagen för att se om det är något att behålla.

Installerade just BIOS 211 men från Asus egna hemsida där den nu kommit up under Downloads för UX32VD. Men efter jag flashat in den med WinFlash så startades datorn om efter jag tryckt Exit, som det ska göra. Men då försökte jag komma in i BIOS genom att trycka Delete, men lyckades inte och windows bootade normalt. Och sen poppade en Windows-ruta upp som sade "För att inställningen ska tillämpas så måste datorn startas om" eller nåt liknande och jag tryckte "Starta om nu". Datorn startades om normalt och allt verkar fungera som det ska.

Men. Jag kommer inte in i BIOS hur jag än försöker:S

Av AggeMannen

Jag var precis som så många andra i samma sits och valde efter lång fundering UX32VD. Givetvis är jag medveten om att när man väl gjort ett val så försöker man hela tiden rationalisera och se fördelarna med just det valet man tagit, men jag ska försöka ge en förklaring till mitt val.

Jag ville ha en ultrabook med windows (sorry mba) som var liten och tunn nog att kunna ta med sig på resor, och som dessutom var kraftfull nog att hantera foto- och videoredigering smidigt.
Hade först nästan bestämt mig för UX31A och var helt hundra på att det var den jag skulle ha. Men när Asus inte släppte versionen med 256GB SSD så vart jag lite fundersam igen. Började snegla på UX32VD som jag tidigare tyckt var lite sämre/större. Men efter att ha läst mer och mer om den och kollat otaliga youtube-filmer så bestämde jag mig för att titta på den IRL.
Jag var fortfarande orolig att den skulle vara för tjock men när jag väl såg den på Inet för första gången så kändes den helt OK i tjocklek.

Jag övervägde om jag ville ha det lite tjockare chassit och efter många överväganden så kom jag fram till följande.

UX32VD - 9,999 kr
UX31A - 11,999 kr
= 2000 kr skillnad.

Om jag köper till en 256 GB Samsugn 830 för 1699 kr och t ex. Kingston 8GB 1600MHz CL11 RAM-minne för 330 kr så får man en dator med dubbelt så stor SSD, mer än dubbelt så mycket RAM, ett dubbelt så kraftfullt grafikkort (extra), en USB 3.0-port mer samt fullstor HMDI, samma underbara skärm, tangentbord, touchpad och ett metallskal som känns riktigt bra - för samma peng (12,000 kr)
Som dessutom är mycket mer framtidssäker då man kan byta ut både HDD/SSD och RAM i framtiden.

De kompromisser man gör är givetvis ett tjockare chassi, lite kortare batteritid, inte unibody (vad det nu innebär), större laddare och säkert något mer.

Jag kittlades helt enkelt av tanken att ha en riktig monsterdator med snabb och stor (well 256GB) SSD och 10 GB RAM i en fortfarande liten och lätt förpackning. Jag började inse att när man redigerar stora RAW-filer och inte minst video så slukas RAM-minnet snabbare än man hinner säga "fort".

Det var en sammanfattning om min tankebana innan och efter mitt val och köp:) Good luck deciding!

Av AggeMannen

Det var visst batteriet som han hade skruvat åt lite hårdare, läs:
http://forum.notebookreview.com/asus/684671-asus-ux32vd-touch...

Citat:

I had the same problem, googled it and found this post. I might have found the solution to your problem. Did you remove the battery to be able to change the hdd? That's what I did, and apparently didn't tighten the screws enough when I put it back. So if you did I would recommend to open it up again and tighten the screws some (there was one in particular in the middle, right under the left side of the touchpad that I was able to tighten a bit more than the others).

If you haven't opened the computer at all, you could still try to open it (you need a T5 torx screw driver to remove the bottom) and tighten the screws holding the battery.

It worked for me anyway, hope it will help you too

EDIT: Såg just att ifixit.com hade postat en tear-down-artikel om just UX32VD:) Och här ser man hur lättilgängligt allt är, inklusive touchpaden.
http://www.ifixit.com/Teardown/Asus-Zenbook-UX32VD-Teardown/1...
Går man till nästa sida i artikeln ser man när de tar ut touchpaden. Jag inbillar mig att det inte är helt omöjligt sätta fast den lite hårdare, kanske sätta en eller ett par tunna självhäftande skumgummibitar på touchpadens svarta plasthölse, som förhoppningsvis klämmer upp touchpaden mot chassit lite bättre.

</antaganden2K>

Av AggeMannen
Skrivet av zarnexx:

Jag köpte en från inet är väldigt nöjd med den men tackpaden sitter lite löst, är det flera andra som har upplevt samma problem?
Funderar på att dra till inet för att se vad dem säger.

Om jag drar ner ISO från länken så kommer det att gå använda nyckeln som följer med datorn?

Det är just en lös trackpad som gjort att jag inte köpt 3 exemplar som jag tagit upp o tittat på i olika butiker. Är väl det enda som jag kan säga att jag stör mig på, pyttelite. Just det skorrande ljudet när man duttar på trackpaden (dvs. inte "klickar" utan duttar lätt).
Det verkar som trackpaden är mer eller mindre lös på nästan alla ex, och jag har även märkt att chassit inte sitter lika bra på alla. Kvalitetskontrollen är alltså inte den bästa, men däremot verkar garantin vara galant (dessutom 2 års world wide warranty)

Jag läste nånstans på notebookreview's forum att en person hade dragit åt några skruvar under batteriet och upplevt en fastare trackpad.

Av AggeMannen

Jag får inte Intel Rapid Start Technology drivern att fungera. Har följt guiden här: http://forum.notebookreview.com/asus/680250-asus-ux31a-fresh-...
Fast jag försöker installera partitionen på dne fastlödda 24GB SSD'n så sparar jag 10GB utrymme på min 256GB SSD. Hittar ingenstans i BIOS att enable'a det.

Kan nån vänlig själv som inte installerat om Windows titta i BIOS om det finns något alternativ att sätta på/stänga av Intel Rapid Start Technology?

Av AggeMannen
Skrivet av Lajning:

Fråga kolon. Går det byta disk utan att bryta garanti/utan att det syns om man gjort det?

Om man läser vad de flesta skriver online, så är svaret ja. Man kan byta hdd och ram om man är försiktig, utan att bryta garantin. Se bara till att spara alla originaldelar samt göra en backup på originalinstallationen av Windows för säkerhets skull.

Skickades från m.sweclockers.com

Av AggeMannen

Kan klargöra för de som går i samma spår hur installation av SSD och Windows 7 går till lite enkelt.

Att installera SSD (i mitt fall Samsung 830 256GB) är enkelt. Bara att skruva bort baksidan, batteriet, och originalhårddisken(finns bra guider på youtube). Sen skruva fast de två bracketsen på SSD'n och sätta tillbaka allting som det satt från början. Var inga problem och det passade som handen i handsken.

Att installera Windows på den nya SSD'n var också enkelt.
Ladda ner en Windows 7 Home Premium-ISO härifrån: http://forum.notebookreview.com/windows-os-software/604187-le... (eller den som passar din cd-key)

Ta fram ett tomt USB-minne (USB 2.0 så slipper man krångla med 3.0-drivrutiner, minst 8GB, 4GB kanske fungerar) och använd Windows 7 USB/DVD Download Tool för att lägga över det till USB-minnet samt göra det bootbart (superenkelt program). Jag hade först problem där det stod att bootsect inte kunde köras. Googlade och laddade ner bootsect.exe och lade den i Windows 7 USB/DVD Download Tool-mappen, sen funkade det perfekt.
Efter man är klar med ovanstående program kan man om man vill bläddra till source-mappen på usb-minnet och ta bort filen ei.cfg för att kunna välja Windows-version vid installation.

Sen är det bara att stoppa in USB-minnet, starta om datorn samtidigt som man trycker ESC, välja att boota från USB-minnet och Windows-installationen börjar som vanligt.

Sen är det lite kruxigt och tidskrävande att installera alla drivrutiner till UX32VD och det är jag inte helt klar med än. Vet heller inte till 100% vilka Asus-program som behövs eller inte.
Följer denna guide för att installera rätt drivrutiner: http://forum.notebookreview.com/asus/672616-guide-ux32vd-how-...

Och för att förenkla installationen av vanliga must-have-program (t ex. 7-zip, CCleaner, Spotify etc.) till Windows så har www.ninite.com rekommenderats på många ställen.

Lycka till!

Av AggeMannen
Skrivet av doolar:

Köpte en sådan här till flickvännen, hon spelar Skyrim vilket funkade fint på den. Givetvis installerades den om med ren Windows 7, dock snålar jag till tanten (hon märker inte något ändå), så den snurrar på originaldisken och 4 Gb ram.

Fin maskin är intrycket, skärmen är grym för priset. Lite bleed men absolut överkomligt. Jag (the wife) är nöjd!

Behövde du trixa med att lägga in usb 3.0-drivisar på usb-minnet för att kunna installera windows, eller gick det ändå? (Jag antar att du installerade via usb-minne:P)

Av AggeMannen
Skrivet av froken:

Grattis! Du kommer att bli jättenöjd, speciellt med tanke på priset du fick den för! Rekommenderar dock att sätta in lite extra ram, det märks.

Det har jag givetvis tänkt att göra för att fullborda mitt powerhouse till laptop. Inet hade inga minnen som passade inne i butiken i Göteborg, och så tänkte jag avvakta till jag får reda på mer angående vilka minnen som körs bäst. Blir kanske att beställa det Kingston 8GB 1600MHz CL11-minnet som trollhattan länkade till tidigare, 333 kr - som hittat

Men kommer nog ha att göra inatt och imorn med att installera SSD'n samt windows på burken:)

Av AggeMannen

Kan berätta att jag idag har uppdaterat min Dell XPS M1330 från 2007 med en sprojlers ny Asus UX32VD-R4002V samt 256 GB Samsung 830 SSD:)

Och den goda biten är att jag fick den för 8999 kr:)
För er som bestämt er kan jag informera att Netonnet fortfarande har den kvar i både Borås, Göteborg och Stockhlm som fyndvara för samma pris. Jag köpte dock min på en annan stor svensk elektronikkedja och lyckades (efter två försök) få dem att prismatcha Netonnet's pris. Jag var runt och fick öppna och inspektera inte mindre än 4 olika exemplar för att hitta en med en touchpad som inte kändes lös. Nu ska natten spenderas åt att försöka fixa in Windows 7-iso på en usb-sticka och lista ut hur man installerar det med usb 3-drivrutiner.

Av AggeMannen
Skrivet av froken:

Vore ju dumt om det stämmer! Det är det minnet jag har sett rekommenderas flest gånger, samt det jag rekommenderat till andra. Pinsamt att jag inte kollat upp det bättre. Hittade lite mer diskussion kring det hela här och förklaringar varför det blir som det blir: http://forum.notebookreview.com/asus/678748-asus-ux32vd-repla...

Ja, det verkar till en början lite kontraintuitivt, men det är ju allmänt känt att flera minnesstickor alltid körs på den långsammaste hastigheten av dem, och det kan mycket väl vara så att minnenas CL inte kan nergraderas utan bara vilken MHz de körs på.
Dock tror jag inte det är något man kommer märka av i verkligheten. Dock kan vetskapen att man inte kör 100% optimalt vara nog smärtsamt för många:) BTW, så länkade du till samma tråd som jag gjorde i mitt inlägg.

Av AggeMannen

Satt och läste på notebookreview och hittade just detta:
http://forum.notebookreview.com/asus/678748-asus-ux32vd-repla...

Citat:

Yes, lower CAS values are better, so CAS 10 is better than CAS 11 (given we are talking about the same frequency, this is important as you'll see later). The problem is that when you have multiple memory sticks, all memory sticks have to run at the same frequency and with the same CAS value. So the problem seems to be that the 2GB that is soldered on the motherboard runs at 1600 MHz and has CAS 11. Now, when you add a second stick, BIOS has to figure out what is supported frequency/CAS combination for both sticks.

If you add 1600 MHz CAS 10 stick, BIOS will look at the frequency values of the sticks. Since both are 1600 this is fine, it proceeds looking at the CAS values. New stick is 10, the soldered one is 11. Since soldered one does not support 1600MHz at CAS 10, it will be "downgraded" to 1333MHz to be able to run at CAS 10 (as you discovered during your investigation: slower frequencies - lower CAS latency possible, higher frequency - higher CAS). Okay, now both sticks run at CAS 10, but now the soldered one runs at 1333MHz, and the added one at 1600MHz. To make them compatible, BIOS will "downgrade" the added memory stick to 1333MHz. Now both sticks are at the same frequency/CAS values (1333MHz/10) and BIOS is happy. But you shouldn't, since 1600/11 should be slightly faster than 1333/10. This is why 1600/11 stick is recommended (it allows the laptop to run both your sticks at 1600/11), while if you add 1600/10 (even though in itself it is better), it will force BIOS to run the memory channel with two sticks at 1333/10.

Killen skriver alltså att det är bättre att köpa ett 1600MHz RAM-minne med CL 11 istället för CL 10 som bl a. Corsair Vengeance 8GB har och är vad man läser här på sweclockers ett av de mest populära att uppgradera sin nyköpta UX32VD med. I vanliga fall är ju lägre CL (CAS Latency) snabbare/bättre, men om det fastlödda minnet på moderkortet har CL 11 så nergraderas ett CL 10-minne till 1333MHz för att kunna arbeta ihop.

Vet inte om det stämmer men kan vara bra att veta, och skulle vara kul om folk gjorde lite mer tester och se hur stor den mätbara skillnaden är.

EDIT: Om ovanstående stämmer så lönar det sig alltså att köpa ett billigare minne både i prestanda och i plånboken:)
Hittade detta på Komplett, står dock att prel.datum är 15 september.
Crucial DDR3 SO-DIMM 1600MHz 8GB,1600Mhz (PC3-12800), CL11, 204pin, 1.35V/1.5V