Inlägg

Inlägg som jockeman har skrivit i forumet
Av jockeman

man borde kunna byta antenn, nu är antennen säkert på etsad på kortet skulle jag tro.

Av jockeman

Det är ganska enkelt egentligen, inte så värst dyrt heller. Man går till typ Rusta eller Harald Nyborg och köper två av deras billigaste skruvdragare. Då får man en ganska hyffsad motor med nerväxling, styrelektronik samt ett ordentligt batteripack med laddare för ca 150:- st..

sen sätter man de på mitten av dator och ett stödhjul fram och bak så kan man stå och snurra runt lite om man känner för det

Av jockeman

skulle tro att det inte funkar för att ditt parlellportskort lägger sig på fel adress.
har det problemet med mitt.

Funderar annars på att bygga ett eget adapterkort så man kan köra lcder till usbn, är folk intresserade av ett sånt kort? priset skulle nog hamna runt 200 typ

Av jockeman

Har du byglingen rätt på alla enheterna?

Av jockeman

En spännande sak som inte många tänker på är att man får en ordentlig dos ir-ljus ur de flesta "blacklight", så om någon står utanför fönstret med en videokamera eller dylikt som kan "se" ir-ljus så kommer rummet var väldigt upplyst.

fenomenet med att saker lyser av uv-ljus kallas Fluorescens för övrigt.

Av jockeman

Kenny87: jo det har du rätt i, nog smartare att mäta tiden mellan tändningarna på tändstifter istället, dock krävs det lite digital elektronik för att det ska funka, inte för att det blir mycket dyrare men lite jobbigare då en del programering krävs.

Av jockeman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jonthebest
Dödarknappen är kopplad mellan CDI-boxens (tändningens styrenhet) strömförsörjning och jord.. den jordar strömmatningen så att den blir strömlös.. samma sak när nyckeln inte är omvriden.

Är komparatorer dyra? Vad heter dom på elfa.. någon du villrekomendera?

jag funderade på att konstruera något med en diod och ett realä men testade med bara diod först.. kan det gå om man har ett relä som avlastar dioden? Så att dioden släpper på ström när spänningen är rätt. Den drar sedan relät som jordar strömmen. Kan det gå om man likriktar strömmen först?

en komparator kostar typ en tia, men om du har spänningar mellan 60VAC - 140VAC så måste man dela ner den spänningen ganska rejält för att en komparator ska klara av det, de jag sett går upp till ca 13v, så man måste dela ner spänningen rejält innan man kan mäta på den.

det är möjligt man skulle kunna styra basen på en transistor med en zenerdiod som sedan drar ett relä..

Av jockeman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skyblue
Dom med fjärr är ju jäääääätte bra (ironi) min polare hade en sån och trodde han var säker när polisen stannade honom vid en kontroll mitt i natten på mopeder, men det visade sig att polisen hade en likadan kontroll vips så gick det 90 igen och han blev 2000kr fattigare.

ska man ha en sån så ska man ju isåfall bygga fjärren själv så den inte använder standardprotokoll som alla andra gör.

Av jockeman

Okej, har ganska dålig koll på elektroniken i en moppe, fick aldrig ha nån för mina föräldrar när jag var i den åldern, men men.

Hur är "dödaknappen" kopplad? bryter den bara spänningspulserna till tändstiftet eller?

som jag tänkte så sätter man en likriktarbrygga eller 4 vanliga dioder så man får ut en likspänning istället.
Därefter använder man en komparator, eller op-förstärkare kopplad som en komparator som bryter ett relä när spänningen har en viss amplitud.

Av jockeman

Skulle tro att din zenerdiod(antar att det är en sån du använt) för att du kör växelström igenom den.

tror det är bättre att likrikta spänningen och sen anävnda en komparator för att kolla nivån och kanske ha ett relä som bryter istället, då kan man desutom ändra maxgränsen lite enkelt också

Av jockeman

Borde ju gå att begränsa strömmen så de inte lyser så mycket, annars kan man ju alltid PWM styra de och då kan du nog få de att lysa tillräckligt svagt

Av jockeman

Ett relä är ju lite overkill och drar en massa ström i onödan, det räcker ju med en logikkrets för att det ska bli rätt.

en vanlig hexinverter typ 74as04 elfano: 73-620-23
dock är där 6 stycken i kapseln och du behöver bara en med den kostar å andra sidan bara 1.50 :-

annars skulle det gå att göra med 2 transistorer också

Av jockeman

Enligt min mening och på mitt moderkort är den ena pinnen jord, den andra pinnen ska sänkas till jord eller enligt zvenzzon till 0,8v för att burken ska starta. Som zvenzzon också nämnde så kommer inte strömmen gå över många mA.

Brukar själv starta min burk genom att ansluta ena stiftet med valfri jord i datorn, typ chassi eller dylikt.

Av jockeman

om det är vanliga 230v glödlampor du pratar om så ska det inte vara några problem att paralellkoppla de, men det är ju lite konstigt att de båda lyste starkare först och att den ena sen lyste svagare.

Av jockeman

Om inte tangentbordet är anpassat för att köra usb, vilket det antagligen inte är om där inte sitter usb kontakt på så kommer det inte funger nånstans.

Av jockeman

undrar bara om du styr motorerna enbart med skjutpotentiometrarna?

de från elfa tål vara 0,2W så de man inte kunna köra några stora motorer igenom.

att ha ett center i mitten kan bli lite klurigt om man inte vill blanda in mikrokontrollers och grejor, klart det är inte helt omöjligt men lite jobbigt.

Av jockeman

CyberVillain: jo datorinterface är alltid kul, men jag hade nog kört seriellt isåfall och gjort det kompatibelt med crystalfronts system, eller kört det på usb.

Av jockeman

har ett schema, men de är inte så snyggt, ganska klöddigt men jag lägger upp det ändå.

http://www.mullemeck.com/snyggbygge/schema.GIF

Av jockeman

ultima: varje tecken består av 5*7 lysdioder.

chille112: Som jag fattade från databladet så var ska det vara så, det är även så på de displayerna jag har.

Av jockeman

PaNiC: hehe okej, förstår inte ett jota assembler själv =).

chrille112:Om du kan programera mikrokontrollers så hjälper det väldigt mycket, är du haj på att programera paralellporten så borde det gå via den också.
om du bara vill se de lysa så kan man göra det manuellt också med några dilswitchar och tangentbordsbrytare.

Grundtanken är att du har 2 adressbitar där du bestämmer vilken av siffrorna du vill ändra, 0,1,2 och 3. Dessa två bitarna sätter du först. Sen har du 7 databitar där du ställer in vilket tecken du har. sen har du en write pinne som du pulsar när du vill skriva in det tecknet du har på din databus till displayen.
om man vill skriva en 1:a till den 3:e siffran kan det se ut såhär.

1. adressbitarna ställer du till 3, det blir 11 binärt så då ska både A1 och A0 vara höga.
2. tittar man i teckentabellen kan man läsa ut att siffran 1 har den binära koden 0110001, då får man sätta datapinnarna till detta värdet så at D0 är hög, D1 låg osv.
3. sedan dras Write pinnen låg en liten stund och siffran 1 hamnar på 3:e positionen.

för att det ovanstående ska funka så måste CE1 och CE2 pinnarna vara höga, CLR pinnen ska också hållas hög, CU och CUE ska hållas låga.

ett försök till en snabb förklaring, hoppas jag inte läst allt för fel i databladet och att du förstår vad jag försöker säga

/jockeman