Inlägg

Inlägg som Fastback har skrivit i forumet
Av Fastback

Tillämplig lagstiftning är Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad och 12 kap. Jordabalken (Hyreslagen) då jag antar att dina familjebekanta inte har ett avtal om jordbruksarrende.

Enligt Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad 3 § gäller följande:

Citat:

[...]Hyresvärden får, utan att hyresrätten är förverkad, säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen, om inte en längre uppsägningstid har avtalats.
Hyresgästen har inte rätt till förlängning av hyresavtalet, om parterna inte avtalar något annat.

I Prop. 2012/13:1 Utgiftsområde 18, s 68 står dessutom följande:

Citat:

[...]I syfte att uppnå en enkel regel bör därför hyresgästen inte ges besittningsskydd vid privatuthyrning, oavsett hur länge hyresförhållandet varar.

Något besittningsskydd finns således inte. Ett "kryphål" i lagen finns i den mening att Hyreslagen kan bli tillämplig på bostaden om hyresvärden hyr ut mer än en bostad, Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad 1 §:

Citat:

[...]Om fler än en lägenhet upplåts, gäller lagen endast den första upplåtelsen.
Bestämmelserna i 12 kap. jordabalken gäller, om inte något annat har föreskrivits i denna lag.

I detta fall hjälper dock tyvärr detta hursomhelst inte dina familjebekanta då JB 12 kap. 46 § 1 st. 6p. stadgar:

Citat:

Om hyresvärden har sagt upp hyresavtalet eller, i ett fall som avses i 3 § tredje stycket 2, anmodat hyresgästen att flytta, har hyresgästen rätt till förlängning av avtalet, utom när[...]
6. avtalet avser en lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus eller inom en ägarlägenhetsfastighet och upplåtelsen inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet samt upplåtaren har sådant intresse att förfoga över lägenheten att hyresgästen skäligen bör flytta,[...]

Med "sådant intresse att förfoga över lägenheten att hyresgästen skäligen bör flytta" avses här de fall då upplåtaren själv avser att bo i bostaden eller avser att sälja bostaden.

Av Fastback

Har ingen personlig erfarenhet av dessa två laptops. Med det sagt är det dock som du säger att köper man en så här pass tunn gaminglaptop så får man tyvärr nästan räkan med lite throttling. En nackdel med båda av dig länkade modeller med avseende på dess portabilitet är att de båda har tämligen medioker battertid.

Här har du två recensioner (lite andra komponenter än i de av dig länkade men i grunden samma datorer):
http://www.notebookcheck.net/Asus-G501JW-FHD-Notebook-Review....
http://www.notebookcheck.net/HP-Omen-Notebook-Review.134844.0...

Ett alternativ till Asus G501 med något längre batteritid är Asus Zenbook Pro UX501. En uppdaterad konfiguration av denna med Skylake-processor, UX501VW, väntas lanseras i februari. Utöver bättre batteritid har den även mycket mer professionell design. En nackdel för en gamer är att modellen, likt UX501JW, sannolikt enbart kommer att säljas med 4K skärm i Sverige, så man får räkna med att skala ner bilden till 1920x1080p i de flesta moderna spel.

Angående köpa nu eller vänta så har modeller med processorer ur Skylake generationen lanserats ganska nyligen. Nästa större uppdatering lär bli grafikkort ur Nvidia Pascal generationen, vilken väntas ske under andra halvan av 2016.

Av Fastback

Ja, som nämnts ovan har Samsung slutat sälja laptops i Europa.

Nutida alternativ till din flickväns Samsung skulle kunna vara Asus Zenbook Pro UX501, Asus G501 och Dell XPS 15.

Av Fastback

@Marre84:

I minsta fall bör du iaf. försöka höja budgeten 500 kr så att du slipper den värdelösa TN-skärmen i Y50-70 och köper en konfiguration med IPS-skärm: https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/15-16tum/lenovo...

Om du kan höja budgeten ännu lite till så är denna ett ännu bättre val: http://www.siba.se/datorer/barbara-datorer/barbar-speldator/a...

Av Fastback
Skrivet av RatusDesigns:

J5:an har ju mer ram, men såg precis att motorolans processor är lite snabbare, vad är viktigast på en telefon mellan ram och processor?

Beror ju självklart på vilka processorer och rammängder man jämför men när vi här talar om Qualcomm Snapdragon 410 1,4 GHZ och Qualcomm Snapdragon 410 1,2 GHz skulle jag säga att 500 mb mer ramminne kommer att göra större skillnad än valet av processor.
Den stora fördelen med Motorolan är dess mjukvara men 1gb ram är helt enkelt för lite. 8gb rom kommer att vara en begränsande faktor i både J5 och G3 om du tänkt installera många appar.

Av Fastback

Spelar själv sparsamt på mobiltelefonen och undviker spel med IAP som pesten men två spelköp som jag verkligen inte ångrat är Hitman Go och klassikern Grand Theft Auto San Andreas.
Förvisso helt olika spel än Heroes Charge och Clash of Clans men likväl väldigt bra spel imo.

Av Fastback

Vill säga Moto G3 då jag tycker att det är den bättre telefonen, men då i den 400 kr dyrare 2gb ram/16gb rom varianten. 1gb ram tycker jag inte räcker idag så därför skulle jag själv valt J5 utav de av dig länkade telefonerna. Lumia 640 går bort för mig då jag personligen föredrar Android före Windows Phone (trots att Sweclockers medlemmar överlag tycks älska Windows Phone ).

Av Fastback
Skrivet av kire75:

Ja jag har varit mest sugen på Dell:en men varit lite negativ till att den 'bara' har en i5:a. Och precis som du säger räcker inte min buget till de Dell modeller med i7 och 4k pekskärm känns som det för med sig fler nackdelar än fördelar. Säger ryckterna något om när fler konfigurationer kan tänkas komma?

Rykten

När jag nämnde att Dell XPS15 har bäst skärm av de av dig länkade alternativen syftade jag främst på skärmens färgåtergivning. (Tilläggas här kan kanske att jag ännu inte sett någon riktig recension av skärmen i kommande UX501VW.) Responstiden verkar ju dock vara föga imponerande men som ooklamook säger så beror det vält helt enkelt på om du tänkt spela, främst då spel där responstid är viktig såsom FPS-spel.

Av Fastback
Skrivet av Dunder:

Källa på detta?
När man kan utnyttja HT, visst, men annars?

Benchmarks har du här:
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-6300HQ+...
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-6700HQ+...

Men visst har du rätt i att skillnaden i prestanda främst är betydande då i7:an kan utnyttja HT (upp emot 25-30% prestandavinst jämfört med ca 9-10% bättre singlethread prestanda).
Utan att veta vilka program TS tänkt använda är det ju dock just vid videoredigering och 3D-modellering som Hyper-Threading brukar vara användbart.

Av Fastback

Jadu...

Dell XPS 15 har bäst skärm och är nog generellt den bästa datorn av de av dig listade. Dock modellen med i7:a. När det kommer till fyrkärniga processorer är hoppet mellan i5 och i7 ganska stort i prestanda och jag skulle personligen därför satsa på en dator med i7:a. Om du tycker att XPS 15 med i7 är för dyr så ryktas det att Dell ska lansera fler konfigurationer, bl.a. en med FHD-skärm och i7, vilket jag kan tänka mig kan hamna någonstans mittemellan dagens i5 och i7 konfigurationer prismässigt.

Gigagbyte hade hade jag nog valt bort. Kan vara trevligt med en 15" skärm och alla övriga diskuterade modeller är ganska nätta för att vara 15". Med tanke på dina användningsområden låter det som om du bör klara dig på GTX 960M.

Zenbook Pro vs. G501JW så är det som du själv skriver som så att du får välja om du prioriterar batteritid (1/3 bättre på Pro) och större SSD eller 16 gb ram och mer lagring. Vad jag vet ska G501JW även ha en lite mer korrekt färgåtergivning på dess skärm än Zenbook Pro. En nackdel med G501JW är väl dess design.

För att summera hade jag nog alltså personligen valt någon av Asus maskinerna om du inte kan gå över 15 000. Kan du däremot göra det skulle jag säga att XPS 15 med i7 är ett bättre val. XPS brukar vara billigare att köpa direkt via Dell.

Av Fastback

Budget?

Av Fastback

Finns vad jag vet inga vettiga bärbara med 10h batteritid för 7000 kr.

Om du vill ha Thinkpad så finns denna för 7500 kr. Recensioner anger en batteritid på ca 7 h.

Om du verkligen prioriterar batteritid kan det vara värt att höja budgeten lite och köpa en MacBook Air 13". Klassledande batteritid och ett smidigt format. Här bör du dock ha is i magen då nya uppdaterade konfigurationer med Skylake väntas lanseras snart.

Asus Zenbook UX303UB i samma prisklass som MacBook Air erbjuder dedikerat grafikkort i ett nätt ultrabookformat. (Vet inte vad Dark Souls har för grafikkrav). I utbyte mot grafikkortet får du dock uppoffra lite batteritid och batteritiden hos dessa är ca 6 timmar.

Av Fastback

Personligen skulle jag säga att det beror på vad du betalar för den och i vilket skick den är i. Modellen ifråga lanserades ju trots allt för snart tre år sedan.

4gb ram kan självklart vara en begränsning i vissa lägen, särskilt om du tänkte redigera videor eller stora filer i Photoshop.

Här har du en recension av datorn: http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-Transformer-Book-TX3...

Av Fastback

Flikar in med att konfigurationen av Y50 som du länkar har erkänt dåligt bildskärm. Se t.ex. här.

Windows 8.1 går att uppgradera till Windows 10.

Orkar tyvärr inte ge förslag på modeller med begränsningen Karlstad.

Av Fastback
Skrivet av k_anka:

Jag tycker att datorn verkar prisvärd med tanke på byggkvalité, skärmstorlek och vikt. Disken är kanske lite väl liten men den är enkel att uppdatera om man vill få plats med mycket film.

Prestandamässigt anser jag att den räcker bra för det TS ska ha den till!

saturday_sun - vad har du för tips om man ska köpa en dator för under 4500:- som slår denna? Jag har svårt att hitta något som kan utmana denna dator!

I och med att du bumpar en tråd från oktober antar jag att du är intresserad av datorn ifråga?

Processorn N7300 är som andra kommenterat ganska klen men duger till saker såsom webbsurfande och Microsoft Word.
Lagringen verkar vara i eMMC format och går således sannolikt inte att uppgradera då eMMC brukar vara fastlött på moderkortet. eMMC är dessutom långsammare än en konventionell SSD (men fortfarande snabbare än en klassisk HDD).

Köper man ovanstående dator så är det enligt mig främst för formatet/chassit. Själv hade jag inte köpt datorn för 4290 kr.

Alternativ är:
Om du bestämt måste ha lite metall i chassit: https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/toshib...
Om du kan tänka dig plast: https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/lenovo...
Om du kan tänka dig att betala lite mer för en bra bildskärm: http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/235198-l...

Av Fastback

@dumfan:

Om vad som åsyftas med plugg är typ Office-programmen och webbläsaren så kommer nog datorn som du länkar fungera helt ok.
Själv skulle jag nog om möjligt lägga på en 500 kr, då får du en Intel Core processor och 8gb ram: http://www.inet.se/produkt/1978138/lenovo-u31-70-i3-8gb#/more...

Vad jag vet har Lenovo U31-70 fått helt ok recensioner där kritik främst riktats mot att batteriet ska vara mediokert (för klassen/jämfört med likvärdiga konkurrenter). Se t.ex. http://www.dinside.no/935321/lenovo-u31-70

5000 kr och högre är enligt mig en bra utgångsbudget, 1920x1080 är riktigt skönt att ha och återfinns i regel inte i mycket billigare datorer.
I steg med att du höjer budgeten blir prestandan allteftersom bättre (i5 och i7) men främst är det när det kommer till 13-14" saker såsom byggkvalitet (metallchassin och nättare format), bildskärmar, tangentbord, touchpad, batteritid etc. som blir bättre. Huruvida man är villig att betala för detta och vad man nöjer sig med/har behov av är ju sedan uppenbarligen individuellt.

Skrivet av jbd:

https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/lenovo...
är billigare, ca 25% snabbare CPU, snabbare grafik, dubbelt så mycket RAM, 4 ggr mer lagring, SSHD är ungefär lika snabb som SSD på sånt man använder ofta.

David

Dock TN-skärm. Kan vara lite av en dealbreaker för vissa, skulle iaf. vara det för mig.

Av Fastback

Som student sympatiserar jag med budgeten. Med det sagt blir det dock inte allt för mycket välljud för 1000 kr.

Med budgeten i beaktande har du iaf. tre modellförslag, desto dyrare modell desto bättre skulle jag nog dessvärre säga.

Edifier R1600 TIII (780 kr med studentrabatt hos Dustin)
Simple Audio Listen (1290 kr)
Doome BT2022 (1490 kr, samma som Roth OLi POWA-5)

Av Fastback
Av Fastback

@AplAy:

Ja, för videos som läggs upp på internet är det sRGB som är det som gäller: https://fstoppers.com/pictures/adobergb-vs-srgb-3167

InfinityEdge är bara Dells marknadsföringsnamn för dess skärmar med minimala skärmkanter och säger inget om den faktiska färgrymden.

Notebookcheck gör bra tester av laptops där de bl.a. testar hur stor andel av RGB och sRGB som skärmarna täcker. För deras recensioner: http://www.notebookcheck.net/Laptop_Search.8223.0.html#result...

Av Fastback

Köp valfri Thinkpad (bortsett från E-serien) eller Dell Latitude av senare modell (2014 och nyare).