Inlägg

Inlägg som Fastback har skrivit i forumet
Av Fastback
Av Fastback
Skrivet av heinz1:

Som andra i tråden har kommenterat så är risken stor att hon blir besviken när hon går från en MacBook till en budget PC. Ska man få någotsånär motsvarande kvalité på själva hårdvaran - dvs, skärm, tangentbord, touchpad etc - på Windows sidan kostar det fortfarande iaf. en 8000-9000 kr. Som någon nämnde är t.ex. Asus Zenbook ett windows alternativ till MacBook.
Har fler än en gång hört av, låt oss säga mindre kunniga personer, att Windows-laptops "suger" och att MacBook är "bäst". Sedan visar det sig att de har köpt Windows laptops för 4000 kr och jämför med en MacBook för 14 000 kr.

Men finns inte pengarna för tillfället så finns de inte.
Med det sagt hade jag om pristaket är MAX 5000 kr köpt denna: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3389000 (4990kr)

Vill hon ha mindre skärm finns denna: https://www.netonnet.se/art/dator/barbardator/13-14tum/toshib... (4990kr)

Kan hon höja budgeten en tusing händer det mycket, IPS-skärm, i5:a och SSD: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3394659 (5979kr).

Av Fastback
Skrivet av Reladian:

Skrev detta i en annan tråd men extremt mkt för pengarna
https://www.alina.se/Produkt.aspx?T2=G551JW-CN180H
Köpte en sådan sj, mvh.

Mycket prisvärd ja, rekommenderade den själv i en annan tråd. Men man bör komma ihåg att GTX960M och GTX980M spelar i helt olika ligor, jmf här:
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-980M.126692.0...
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-960M.138006.0...

Edit*: Sorry för dubbla inlägg, blev lite fel med citeringen.

Av Fastback
Skrivet av Cappe95:

Tackar för tipset! Finns de ngr mer alternativ elr ngt jag bör tänka på?:)

Asus G751JY är som sagt en väldigt stor och tung pjäs men om du kan leva med detta (och designen, fast detta kommer man tyvärr inte undan när man pratar kraftfulla gaminglaptops) hade jag kört på. Alternativ finns det alltid men just nu tror jag att det kan bli svårt att hitta bättre prestanda för samma pengar. (Jmf prisjakt)

G751JY har fått goda recensioner, t.ex. denna.

Hade själv kompletterat med 8+ gb ram (G751JY stödjer 24-32 gb beroende på konfiguration, ovanstående hos CDON 24 gb.) och en bra väska. Everki kan jag rekommendera när det kommer till lämplig väska, t.ex.:
http://www.everki.com/products1/18-4-laptop-bags/titan-checkp...
http://www.everki.com/products1/18-4-laptop-bags/lunar-laptop...
http://www.everki.com/products1/18-4-laptop-bags/advance-lapt...

Av Fastback

Mycket prestanda för pengarna har du här. Föregående generations processor (fortfarande kraftfull dock) och därför nedsatt och just ny mycket prisvärd.

Kraftfull prestanda - check
Relativt tyst i förhållande till prestandan - check
Klarar hårt arbete under längre tid utan att bli överhettad - check
Smidig att bära med sig - check

Av Fastback
Skrivet av kire75:

Hej, jag söker en ny bärbar dator att ha till studierna.
Det datorn kommer att användas till är Premier CS6, 3ds max, lättare saker i unreal engine 4, diverse programmering mest i c++ och ev lite spelande och då främst CS:GO.
Jag har en bra och kraftfull stationär PC så allt för tunga renderingar och liknande kommer köras på denna.

Då datorn kommer släpas fram och tillbaka till skolan inprincip varje dag så är vikten av stor betydelse. Jag tänker mig runt 2kg men gärna under det. Storlek hade jag tänkt mig från 13,3 till 15,6 tum då det är dessa som verkar vara inom min viktgräns. När jag klämnt och känt på datorer så verkar 14tums vara det perfekta valet storlektsmässigt.
Max budgeten ligger på runt 11k
Då jag har svårt att hitta den bästa datorn till bra pris och vikt så vänder jag mig nu till mer kunnigt folk.
Jag har kikat en hel del och kommit fram till ett par som borde passa men alla har nackdelar. Att de endast har hhd eller små ssder kan ni strunta i då jag har en liggandes som jag tänkt stoppa i.

Först ut är en Asus zenbook. Den verkar vara väldigt lätt och smidig att bära runt på. Dock är jag osäker på om den klarar av mina krav. Är ett gtx 940m tillräckligt?
Asus Zenbook UX303UB-R4072T

Sen har vi en Toshiba Satellite. Denna har ett bättre grafikkort och verkar ha en Quad core cpu. Ligger lite högre i pris och är lite tyngre. Nackdelarna med denna är väl dels att jag inte hört så bra rykte om Toshiba datorer och så hittar jag den endast i guld
Toshiba Satellite P50-C-17C

Sedan har vi en till Asus. Även denna väger mer än zenbooken men har en mycket kraftfullare gpu och har även denna en quadcore i7. Dock är denna i7 en haswell. Hur myket skiljer de olika processor arkitekturerna åt.
Asus G501JW-CN474T

Sen så har jag även hittat 2st budget alternativ. En Asus och en Acer. Acern är ganska så tung i jämförelse med de andra datorerna 2,4kg. Och Asusen har "bara" en i5 och en TN panel.
Asus K501LX-DM121H
Acer Aspire V Nitro VN7-592G Black Edition (NX.G6HED.001)

Så mina frågor är egentligen:
1. Är ett gtx 940m tillräckligt för mina ändamål?
2. Hur mycket skiljer mellan Haswell, Broadwell och Skylake och är det nånting jag behöver ta i beaktning till mina ändamål?
3. Klara jag mig med en i5 eller behövs i7?
4. Är Toshiba ett vettigt laptopmärke?
5. Är guld en snygg färg på en laptop?

Om ni har förslag på andra datorer ni tror skulle passa mig bättre tar jag gärna emot dem.

1. Ett GT940M (GTX940M existerar inte) är ett nedre mellanklass grafikkort för laptops och inte allt för kraftfullt. Huruvida det räcker för dina ändamål vågar jag inte svara på.

2. Generellt gäller att desto nyare processorgeneration desto energieffektivare, dvs. lägre strömförbrukning och värmealstring. När det kommer till faktiskt batteritid spelar självklart andra saker roll såsom batteriet i datormodellen ifråga.
Pratar vi faktisk prestanda måste man även beakta vilken typ av processor som det är fråga om. En 4-kärnig Haswell i7:a är t.ex. fortfarande mycket kraftfullare än en 2-kärnig ULV Skylake i7:a.

3. Se svaret på fråga 2. En 2-kärnig icke-ULV i5:a är sannolikt fortfarande kraftfullare än 2-kärnig ULV i7:a. Frågan blir snarare om du klarar dig med de ULV-processorer (indikeras av ett "U" efter processormodellen) som ultrabooks i 13"-klassen utrustas med eller om du behöver en "big core/icke-ULV" processor (indikeras av "H/HQ/MQ" efter processormodellen) som återfinns i 15"-17"-klassen.
Exakt vilken prestanda du behöver vågar jag inte riktigt svara på.

4. Mig veterligen är Toshiba helt ok.

5. Ja, är ju väldigt subjektivt.

Vissa gillar guld.

https://49.media.tumblr.com/3894bfd7313a6dadf5f9c5e7ba1f8c80/tum...

Andra föredrar silver.

http://reactiongifs.me/wp-content/uploads/2013/08/Jaws-smile-for...

Angående modeller så är nog Asus Zenbook UX303UB-R4072T ett bra val när det kommer till 13".

Asus G501JW-CN474T hade jag undvikit och istället valt Asus Zenbook Pro UX501JW-FI473T. Samma dator men med annan design och 1/3 större batteri. I G501JW har 1/3 av batteriet uppoffrats för att ge plats åt den mekaniska disken.

Toshiba Satellite P50-C-17C verkar vara ganska mycket prestanda för pengarna. Har för mig att jag läst någonstans att P50-serien ska ha undermålig batteritid.

Ang. budgetmodellerna så hade iaf. jag om jag var du försökt undvika modeller med TN-panel om budgeten så tillåter.

Av Fastback

Budget?

Av Fastback
Av Fastback

@DirtyDan:

Ingen av datorerna är väl egentligen ett bra val för pengarna med din kravbild då de båda saknar vettig dedikerad grafik. Visst, ska du bara spela Minecraft och LoL klarar du dig men ska du spela något mer krävande får du se dig om efter en bättre dator.
Stirra dig inte heller blind på processor och ramminne. Andra saker såsom bildskärmen är även de väldigt viktiga på en laptop, ska du hålla på med redigering är t.ex. IPS-skärm ett stort plus.

Den här lite över budget (9499 kr) är en prisvärd dator med en kraftfull 4-kärnig "big-core" i7:a (lönar sig t.ex. vid videoredigering), IPS-skärm och vettigt grafikkort.

Har du inte de pengarna så är den här (5999 kr) fortfarande ett bättre alternativ än av dig länkade datorer. "Big-core" i5:a som är kraftfullare än "ulv" i7:an som du länkade och någorlunda skaplig grafik. Stora nackdelen är väl TN-skärmen. Köp till en SSD, t.ex. denna och byt ut mot den mekaniska hårddisken.

Av Fastback
Skrivet av Exeo:

Ursäkta att jag hoppar in här men sitter också och glor på dem diverse zenbooks som finns, och sitter och ska hjälpa en bekant som bor i filipinerna, där vi har har hittat 2 modeller och jag kan inte se varför hon inte ska ta den billigare av dem då hon bara ska använda skype & surfa. Men hade varit lite trevligt med lite input, vilken hade ni valt om ni haft dem här 2 nedanför att välja mellan

http://www.lazada.com.ph/asus-zenbook-ux305fa-fc088h-8gb-core...

http://www.lazada.com.ph/asus-zenbook-ux305la-fc084t-intel-co...

Den billigare - UX305LA-FC084T - har bättre hårdvara och bör vara det givna valet av de där två modellerna.

Av Fastback

Den här är 500 kr dyrare men ett bättre val främst pga. IPS-skärmen. Därtill har den även en bättre processor.

Av Fastback
Av Fastback

Samsung Galaxy J5 Black- 1290 kr i MediaMarkts varuhus. http://www.mediamarkt.se/sv/shop/veckans-kampanj.html

Bra pris för den som är ute efter en vettig budgettelefon. Till fullt pris (~1800 kr) hade jag sett mig om efter andra alternativ, kanske då främst Moto G3, men helt klart prisvärd vid 1290 kr. Telefonen kommer sannolikt även att få Marshmallow.

Audio Pro Addon T14 - 1990 kr på Elgiganten (50% rabatt!) http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/hogtalare/ADDONT14...
Prisjakt
Recension

Av Fastback
Skrivet av Reckie:

I tråden om XPS 15 har företrädare för Dell skrivit att det kommer info om andra varianter med FHD-skärm i januari så förhoppningsvis går det att beställa dessa då.

Finns redan nu en med FHD, dock visserligen bara med i5 och mekanisk disk. Funderar själv på att köpa den och sedan slänga i min befintliga SSD.

Förhoppningsvis dyker det upp andra varianter från Dell ganska snart och Dells konkurrenter lär nog ha egna modeller på gång.

Skickades från m.sweclockers.com

En nackdel med FHD-modellen för TS är dock att den, till skillnad från QHD-modellen, inte täcker 100% av sRGB.

Av Fastback

Ytterligare en röst på Motorola Moto G3 här. Dock viktigt att det är modellen med 2gb ram, dvs. denna: https://www.proshop.se/Mobiltelefon/Moto-G-3rd-Gen-16GB-Black...

OnePlus X är mycket hårdvara för pengarna men är det en julklapp är mottagaren kanske inte allt för pigg på att behöva handskas med kundtjänst i Kina om det oturligt nog skulle uppstå något problem med telefonen.

Kan vara värt att kolla denna: https://www.youtube.com/watch?v=gTW7jrpF-qQ

Av Fastback

I den här tråden har du ett antal modellförslag utöver (och inklusive) de modeller som redan har nämnts här.

Av Fastback
Skrivet av Samlooh:

Ingen?

Ni som har erfarenhet av bärbara - är 15tum ett måste för film/spel eller fungerar det lika bra med 13tum?

Personligen tycker jag att film funkar bra på en 13" men att spel helt klart gör sig bättre på 15", särskilt om man spelar FPS. Å andra sidan är 13" guld värt om datorn ska kånkas fram och tillbaka dag in och dag ut.

Att komma ner till hälften av priset på Dell XPS15 men samtidigt få något vettigt som uppfyller dina krav kan bli lite svårt till nypris.
Kolla mitt inlägg här för några modellförslag på 15" (Särskilt UX501 tycker jag är trevlig, dock tyvärr inte mycket billigare än XPS15). Nere på 13" finns den här (som dock inte lämpar sig till tyngre gaming).

Av Fastback

@whaleoak:

Mycket hårdvara för pengarna där! Nackdelen är väl att batteritiden är medioker och att den kunde vara nättare, men det är väl också delvis därför som den är 3800 kr billigare än UX501.

Av Fastback

@martinsoi:

Ja, det är ju lite svårt att ge förslag på konkreta modeller då mellandagsrean inte har börjat ännu...

Av Fastback

@bjornhallberg:

UX305 har 8 gb onboard-minne fastlött på moderkortet och går inte att uppgradera.
UX303 har 4 gb fastlött onboard och en 4 gb sticka i en SO-DIMM slot. Sistnämnda går att uppgradera till en 8 gb sticka för en maximal minnesmängd på 12 gb.