Inlägg

Inlägg som bwoy har skrivit i forumet
Av bwoy

Så här är det...

När jag säger vägg så menar jag direkt på 100mbit linan. Kör jag vägg direkt in i datorn så smäller testerna upp i 97mbit direkt. Kopplar jag in väggen i wan så får datorn 10mbit i port 1-4. Link state är på samtliga portar 100mbit full duplex, det är Securitas larm, ip-telefoni, openelec box och en laptop och ingen av dessa har stöd för gigabit, därav link state. Jag kopplar bort allt utom laptop (samma laptop som nådde 97mbit, och får alltså 10mbit på tester trots link state 100mbit.

Jag har provat allt känns det som. Anslutit htc one trådlöst, diverse surfplattor trådlöst, en annan laptop som låser på 1000mbit, osv osv. Jag har kört wget i ett shell. Allt detta med olika inställningar, och även vanilla inställningar - det blir bara 10mbits. Jag ser hur den kommer upp blixtsnabbt till 9mbits och sen jobbar den långsamt till nära 10mbits. Aldrig över.

Är det någon som tycker det här låter lika skitmärkligt som jag gör?

Nåja, det ultimata testet återstår - min egna rt-n66u som bevisligen fungerar tipptopp.

Av bwoy

Jag har testat med minst 4 kablar, samtliga av bra kvalitet. Cat5 kablar.

Bredband in i wan, port 1 till dator. Provat med alla portar. Testar med både bredbandskollen och olika servrar på speedtest.

Tacksam för all hjälp btw!

Av bwoy

Datorn -är- kopplad till wan porten. 100 full duplex. Finns det nåt sätt att kolla signalstyrka eller kvalitet eller dylikt på en cat5 anslutning?

Men som sagt, exakt samma kabel till väggen ger nära 100 härliga mbit.

Av bwoy

Sitter hemma och kör remote nu, wan-porten har link state 100 full duplex.

Ärligt alltså, jag har bytt kablar, jag har flashat om, resettat osv hur många gånger som helst. Om det blir klena hastigheter över wlan så är det en sak, men trådat från router till dator med 100% standardinställningar, link state är 100 full duplex - stannar den pang på 10mbit så är ju något fel på hårdvaran imho, är det någon som håller med? Den här routern är ju känd för att ha hög throughput!

Bär emot att bryta nätet hemma här, men mitt sista steg i detta är att ta med min egen rt-n66u dit och prova. Det bör vara det ultimata testet. Har någon något tips innan jag börjar krångla med det projektet så är jag idel öra!

Av bwoy
Skrivet av mrqaffe:

Du har inte nån form av QoS igång ?
Har du kollat vad den rapporterar för länkhastigheter på portarna ?
Har du kollat hur den presterar som switch ?

Nej, ingen QoS. Jag vet att jag har sett flik för att se länkhastigheter men jag hittar det bara inte just nu, var är det? (kör senaste Merlin). Provade ssh och ifconfig, trodde att länkhastighet skulle dyka upp där men det gjorde det inte. Presterar som switch, menar du hur lan<->lan presterar? Hmm det har jag inte provat faktiskt...

Av bwoy

RT-N66U stannar stutt på 10mbit/s trådat,WTF

Sitter och fixar nätverk åt en bekant och han har en RT-N66U.

Väldigt kortfattat, om en kabel från väggen ger 97mbit/s direkt in i datorn, och exakt samma kabel ger 10mbit/s trådat till samma dator, då är det väl ändå något fel på routern? Routern är helt resettad, jag har provat med stock och merlin, olika versioner. Jag har haft problem med det här länge, jag kan verkligen inte lösa det och då anser jag mig själv ändå -ganska- kunnig. Det är ungefär som att wan-porten är låst på 10mbit. Hur kollar jag detta, telnet/ssh?

Kan det helt enkelt vara så att det är fel på den här routern?

Jag kan inte se det på något annat sätt efter allt TJAFS jag haft med just den här routern.

Av bwoy
Skrivet av plunn:

I Wan-porten är det tomt och man väljer "Fail over" (inte load-balancing) så fattar mjukvaran att det är USB-modemet som ska kopplas upp.

Om du nu har ett Huawei-modem så är de just nu utslagna pga firmware-brister, att köra äldre firmware är inte att rekommendera pga alla säkerhetshål som florerat och täppts igen med nyaste firmwaren.

OK, det låter ju sisådär.. hur länge har dessa brister varit aktuella? Görs det något åt det tror du? Vad menar
du med utslagna förresten? Jag är sjukt less på tele2's 4G modem (inte usb) eftersom varken port forwarding, dmz eller upnp fungerar som det ska. Det blir sjukt begränsande för någon som använder pc'n till mer än Youtube och Facebook... Har beställt ett Huawei USB (låst till tele2) från Dustin i hopp om att fixa detta, och bara köra med rt-n66u men det kanske inte kommer gå då. Vi får se om merlin eller ddwrt har stöd för pinnen.

Av bwoy

Jag har läst överallt så att ögonen blöder just nu, så ursäkta om svaret på min fråga är helt uppenbart.

Ni säger att ni sätter på load balancing och att ni inte bara kopplar in modemet i usb-porten, utan ni kopplar in något på WAN också. Varför load balancing, och vad kopplar ni in på WAN?

Av bwoy

Det här är ett problem alltså, modemet/routern är ju helt värdelös om det inte går att öppna portar! Vad finns det för alternativ? Varken portmappning eller DMZ fungerar. Ursäkta språket men j-vla skit-tele2!!!

Vet att man kan betala för (kanske finns gratis också) att "låsa upp" routern/modemet men jag vet inte vad det innebär, det kanske bara plockar sim-låset.

Ärligt talat - vad finns det för alternativ nu? Det finns inga alternativ för DDNS. Är det bara gilla läget eller? Skulle väl kunna köpa ett nytt modem, inte från tele2 kanske, det skulle funka va?

Av bwoy

Zådärja, bytt och klart, ingen diskussion.
Skönt

Av bwoy
Skrivet av Homer_S1:

För mig låter det fullkomligt ologiskt att du inte åkte tillbaka med den direkt efter din upptäckt...
Idiotiskt då du såg att den var begagnad redan när du packade upp den.

/Homer_S

Jag hade den inkopplad ungefär 20 minuter och formaterade inte för att jag var fullständigt ointresserad av en begagnad hårddisk. Kan någon förstå det, och som mig ifrågasätta att butiker säljer returnerade -hårddiskar-? Du som läser detta, är du helt ok med en använd hårddisk, med okänd historia, som du köpt för fullt pris ?

Jag kunde inte åka tillbaka på momangen då jag bor många mil från mm. Dom kan fan inte neka för att jag inte åkte dit under helgen.

Hur som, backupmjukvaran är borta och det är den som är "ultra" i produktnamnet. Nu är jag snart framme och vi får se vad som sker.

Skickades från m.sweclockers.com

Av bwoy

Ok, jag klargör eftersom ni missuppfattar.

Jag öppnade förpackningen, noterar att usbkabeln ligger lite konstigt men kopplar in och ser att disken är krypterad. Lägger tillbaka i förpackningen.

Jag köpte den i fredags och är just precis nu på väg till media markt för att byta, eller häva. Om dom nekar blir jag galen kan jag meddela.

Jag har alltså INTE, formaterat disken

Skickades från m.sweclockers.com

Av bwoy
Skrivet av Smygbas:

Jag förstår dig, men alla dessa fel täcks av reklamationsrätten. Såklart är det tråkigt om en hårddisk med viktig data på kraschar, men om man inte tar säkerhetskopior så får man leva med det. Jag tycker att ångerrätten vid distans är viktigare än att jag vet med full säkerhet att jag får en sprillans ny vara. Butiker ska ju, och vill såklart, undersöka om varan är i "väsentligt oförändrat skick", annars behöver de inte göra ett återköp. Om man tappar en hårddisk i golvet tror jag inte att en butik skulle gå med på att ta tillbaka den.

Det som är viktigt att förstå är att om vi ska ha lagstadgad ångerrätt, så får vi som konsumenter gå med på att varor kan vara returer, eller att butikerna skulle ta högre priser för att klara förlusten av att t.ex. slänga en returnerad hårddisk, eller sänka priset på just det exemplaret. Men jag menar inte att vi ska gå med på att köpa saker som uppenbarligen är begagnade och betala fullpris för detta.

Jag förstår dig med, det är en risig situation man får acceptera bara. Men en obligatorisk check av SMART datan vore ju på sin plats, att kolla timmar körda och g-sensorn är ju intressant helt klart, för vissa har väl en sådan? Så att kunden verkligen får veta vad denne köper.

Den här hårddisken är iallafall köpt i butik, Media Markt, den är låst med ett lösenord och jag tror faktiskt att de kommer inse att de lär byta den mot en annan, på plats. Jag har ju betalat för backupmjukvaran och den försvinner då jag formaterar, vilket är ett måste om jag ska få bort låset. WE WILL SEE....

Av bwoy
Skrivet av Smygbas:

Nu har jag ingen aning om hur branschen brukar göra angående hårddiskar, men jag skulle inte känt mig lurad om hårddisken hade gått några timmar och sedan formaterad av butiken. Skulle det varit lösenordsskydd eller filer på den, skulle jag nog velat byta.

Men poängen är ju att du omöjligen kan veta att den bara snurrat några timmar felfritt! Det finns en anledning till att den är returnerad och den anledningen är ju av väldigt stort intresse... eller?

- Kunden kan ha upptäckt trasiga sektorer eller dylikt, och valt att lämna tillbaka den av vilken anledning som helst. Det kanske var enklast så.

- Kunden kan ha tappat den i golvet, märkt att den fungerar men litar inte på den och lämnar tillbaka den. Osnyggt, men smidigt. Läs/skrivarmen i disken hamnade lite snett och kommer att totalhaverera om 5 veckor (bara ett av en miljard exempel, jag vet inte hur dessa fungerar exakt)

- Eller så har kunden helt enkelt ha ångrat köpet utan att ha tappat den i golvet vilket vore någorlunda ok (även om jag faktiskt betalar -NY-pris), men återigen så kan vi omöjligen veta att det var detta som faktiskt skedde.

Jag föreställer mig en serverhall som hostar kritiska tjänster, eller egentligen vad som helst. Nya diskar ska installeras och det upptäcks att dessa är begagnade/använda, ESD-påsarna är förslutna med vanlig hushållstejp. Jag har väldigt svårt att tro att dessa diskar kommer bli installerade. Men jag som privatperson då, jag ska behöva acceptera det? Känns fel, imo........

Av bwoy
Skrivet av Smygbas:

http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Din-ratt-som-kons...

Det är helt okej att sälja returer, men i ditt fall är inte varan i "väsentligt oförändrat skick". Kontakta kundtjänst, så löser dom säkert ditt problem.

Låter bra, men det är ju sjukt ändå, just med hårddiskar. Jag förstår problemet för butiken med returer men det är deras problem. Om jag får hem en högtalare som någon använt ett par dagar så är det ju en sak, men en hårddisk - det är ju en, vad ska jag kalla det, känslig...delikat..produkt. Som jag skrev, att få en begagnad hårddisk som man sen ska förlita sig på (så mycket det går). Tycker det låter helt åt skogen.

Nåja nu går det säkert bra, men håller någon med om att en använd hårddisk känns som ett big no-no?

Av bwoy

"Ny" hårddisk skyddad med lösenord, uppenbarligen använd

Hur är det när man köper nya grejer, är det OK att man får en vara som en kund har returnerat?

Jag har köpt en WD Passport Ultra 2tb som någon låst med lösenord, så att det enda sättet att använda den är att formatera och då försvinner mjukvaran för bl a backup (det som skiljer icke-ultra mot ultra-versionen). DESSUTOM, det viktigaste... den här disken ska användas som en del av mina backuper, jag ska alltså lagra viktiga data på den och det känns lagom pålitligt när en främling använt den, och sen returnerat den, av vilken anledning då? Det kan ju inte jag veta. Nä jag är missnöjd och jag antar att jag kan åka tillbaka till butik och byta/häva, men vad tror ni? Som sagt - är det ok enligt "lag" att ställa ut använda produkter i butik till försäljning utan att märka dessa som just begagnade?

USB-sladden låg dessutom slarvigt nedpackad, utan sedvanlig "påsförslutning" eller vad den kallas, strånken som håller ihop kabeln fint.

Av bwoy

Misstänker HDD-krasch/skadat filsystem - hur skulle du göra, full diskimage eller fil-för-fil-kopiering?

Jag har kört en dator offsite för nedladdning av stora filer såsom linuxdistar och programmeringsguider, osv.

Disken är på 1 TB (NTFS) och är i princip 95% full. Windows körs på en annan disk, 1TB-disken innehåller alltså enbart downloads. Tyvärr har jag upptäckt märkligt beteende, utorrent kan helt plötsligt säga att "System error: The file could not be found" (ungefär så) och helt plötsligt utan att jag förstår varför så kan mappar på typ 400gb flyttas till en HELT annan mapp. Jag får leta reda på de förlorade mapparna. Filerna är intakta iallafall.

Datorn är nu avstängd men jag har inte hämtat hårddisken ännu.

Jag kan inte säga om disken är på väg att krascha eller om det är filsystemet som är knas, men en sak är säker - jag tänker inte köra chkdsk för att riskera något (det kan jag göra när jag har en sjyst backup). Jag tänker nu bete mig som att jag har en enda chans att föra över filerna till antingen en annan disk eller min RAID5 NAS. Kanske har jag otalet antal försök på mig men jag vill inte chansa, det här är viktigt för mig, för bredbandet där jag bor är otroligt långsamt och vi har en maxgräns för vad man får ladda ned per månad. Att kunna ladda ned guider och PDF'er, kretskortscheman och dylikt är för mig ovärderligt och jag värderar som sagt disken väldigt högt.

Så, det var historien det. Hur skulle du gjort i det här läget?

- Mounta disken som readonly i linux och dra en image på hela disken.

- Mounta disken som readonly i linux och kopiera fil för fil till säkrare plats (vad händer då om det felar sig, hoppar den över filen som krånglar och går vidare eller stannar den helt?)

- Clonezilla eller dylikt

- Koppla in disken i en annan windowsdator och kopiera fil för fil? (känns som ett oerhört riskabelt alternativ)

- Andra alternativ? Ska jag satsa på att lyckas skapa en bit-för-bit-image på disken för att ha en ren säkerhetskopia att utgå ifrån, eller ska jag som sagt ta fil-för-fil?

Jag låtsas att jag har EN chans på mig, vilken tar jag?

Av bwoy

Hmm...antingen är det där för avancerat för mig eller så hjälper inte det där mig särskilt mycket va?

Av bwoy
Skrivet av wisdom:

Sätt asusen i switchen för att få ut bäst hastighet till nasen. När man bryggar routern fungerar den som en access punkt vilket innebär att datorerna som ansluter till den kommer att få sin ip adress av huawei.
Kan inte asus gränsnitt men brukar inte vara så svårt att brygga en router. Fördelen är att du har ett nätverk och slipper konfigurera asus routern.

Ok! Jag ska testa den vägen istället då! Grejen är den att jag undvek just det här när jag satte upp allting, men jag kommer inte ihåg anledningen till varför... Nån annan som kan komma på varför det här inte är en bra ide?

Testar senare ikväll hur som helst! Tack wisdom för din visdom.

Av bwoy
Skrivet av wisdom:

Om det bara är wifi hastigheten du vill åt med asus routern så kan du brygga den vilket gör att den fungerar som en access punkt.

Du menar Asus rätt in i Huawei? Blir det inte strul med IP-adresser och sånt då?

Har du tid att förklara bara litegrann hur man går tillväga, och vilka nackdelar det finns?

Tack!