Även om debatten om piratkopiering och upphovsrätt fortfarande är högaktuell har fokus de senaste åren främst legat på film- och musikbranschen. Nedladdad programvara är dock fortfarande vardagsmat och mjukvaruföretagen missar enligt egen utsago stora intäkter då deras produkter sprids på internet.

Nu får en brittisk man bita i det sura äpplet efter att ha piratkopierat stora mängder mjukvara från Microsoft. Mannen har enligt domstolen laddat ner och spridit program till ett sammanlagt värde av cirka två miljoner kronor. Belöningen för hans hårda arbete är ett 15 månader långt fängelsestraff.

Microsoft är nöjda med domen och ser det som en varning till alla nedladdare ute i de brittiska stugorna. Enligt företaget är många mjukvarupirater även involverade i tyngre kriminalitet, till exempel bedrägeri och identitetsstöld.

Piracy is not just about getting something cut-price because, as this case unfortunately shows, people who sell and distribute pirated software are often connected to more serious crimes such as identity theft, fraud and burglar.

Det är inte första gången den brittiska mannen står ansikte mot ansikte med Microsoft i rättssalen. Så sent som 2007 erkände han flera upphovsrättsbrott och varumärkesintrång, något som beräknas ha kostat Microsoft miljontals kronor i förlorade intäkter.

Källa: TCMagazine.