Processor, grafikkort och styrkretstillverkaren VIA har skapat en egen nisch med små och energisnåla lösningar med instruktionsuppsättningen x86. Till skillnad från exempelvis ARM innebär det att välanvända program och operativsystem som Windows och Linux kan användas precis som vanligt.

Senast att lämna ritbordet är Artigo A110, en mycket kompakt nettop med formfaktorn Pico ITX och måtten 146 x 99 x 52 millimeter. Inuti huserar processorn VIA Nano 1,2 Ghz med låg energiförbrukning och stöd för 64-bitars operativsystem samt hårdvarukryptering. Det finns också den kombinerade grafikdelen och styrkretsen VX855 som klarar av att hårdvaruaccelerera högupplöst video med format som VC-1 (WMV) och H.264.

Andra specifikationer är gigabitnätverk, 7.1-ljud och tillval som trådlöst nätverk och kortläsare. VIA levererar maskinen utan vare sig minne eller hårddisk, det får spekulanter installera på egen hand. Anslutning till bildskärm sker via VGA eller HDMI.

VIA Artigo A1100 finns redan nu tillgänglig för amerikanska kunder i företagets webbutik. Prislappen är motsvarande 2 200 kronor inklusive moms.