I somras presenterade Microsoft nya inmatningsenheter för de kommande surfplattorna Surface med Windows 8 alternativt Windows RT. Nu introducerar mjukvarujättens hårdvarudivision ett nytt tangentbord för persondatorer och även här handlar det om anpassningar för det nya operativsystemet.

Nykomlingen heter Sculpt Comfort Keyboard och har en ergonomisk konvex form som ska vara bekvämare att använda och även minska belastningen på handlederna. Till detta hör ett väl tilltaget handlovsstöd samt en tvådelad mellanslags-tangent, som även fungerar som bakåtsteg (backspace).

Enligt Microsofts ska cirka 90 procent av användarna uteslutande använda den högra tummen för mellanslag och därmed huvudsakligen trycka ned den högra sidan av den avlånga tangenten. Att utnyttja den vänstra sidan för bakåtsteg kan således förbättra ergonomin eftersom denna funktion då hamnar närmare tangentbordets mitt.

Utöver detta märks en full uppsättning mediaknappar som även fungerar som genvägar till funktioner i Windows 8, exempelvis sök, inställningar och startskärmen. Microsoft Sculpt Comfort Keyboard ansluts via USB och passar till Windows 8, Windows RT och Windows 7 – dock inte Vista eller XP. Priset är 59,99 USD och säljstarten äger rum i oktober.