Familjen Southern Islands eller Radeon HD 7000-serien introducerades vid årsskiftet och sedan dess har ett dussintal modeller hittat ut på marknaden i så gott som alla prisklasser. Nu kan det vara dags för ytterligare en variant.

Uppgifter som cirkulerar på nätet gör gällande att Radeon HD 7890 är i antågande. Denna gång handlar det om Tahiti LE, i grund och botten samma grafikprocessor som syns till i 7900-serien. I vanlig ordning återanvänds defekta kretsar och graderas om till nedbantade modeller för lägre prisklasser.

Radeon HD 7890 "Tahiti LE" ska innehålla 1 536 streamprocessorer, 256-bitars minnesbuss och 2 GB minne. Klockfrekvenserna uppgår till 925 MHz GPU (975 MHz turbo) samt 6,0 GHz GDDR5. Det sistnämnda resulterar i en bandbredd på 192 GB/s. Prismässigt sägs modellen konkurrera mot Geforce GTX 660 och samtidigt vara 15 procent snabbare.

Trots detta är det långt ifrån alla som är intresserade av det nya grafikkortet. Enligt SweClockers källor är det i huvudsak AMD-exklusiva tillverkare som kommer att addera det nya grafikkortet i sortimenten. Detta ser ut att bekräftas av Techpowerup, som rapporterar att åtminstone TUL Corporation med varumärken som Powercolor, Club3D och VTX 3D är med på noterna.

Lanseringen sägs äga rum den 27 november.

Källa: Techpowerup