Visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande om att amerikansk säkerhetstjänst avlyssnar internet i massiv skala orsakar svallvågor ända upp till EU-nivå. Utskottet för medborgerliga rättigheter ska göra en "ingående utredning" av det amerikanska övervakningsprogrammet, inklusive buggning av EU-byggnader och andra spionanklagelser, och presentera resultatet innan årsskiftet. Det är dock inte enbart vad som försiggår på andra sidan Atlanten som bekymrar ledamöterna.

Ledamöterna är mycket oroade över uppgifterna om att liknande övervakningsprogram finns hos flera EU-länder som Storbritannien, Sverige, Nederländerna, Tyskland och Polen.

I ett pressmeddelande skriver EU-parlamentet att liknande övervakningsprogram kan finnas i flera EU-länder och pekar särskilt ut Sverige som en av de nationer som kan misstänkas utöva massövervakning på internet.

Sedan den 1 januari 2009 har Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna all datatrafik som passerar Sveriges gränser. Med den så kallade FRA-lagen utvidgades myndighetens uppdrag från att övervaka "yttre militära hot" till enbart "yttre hot", vilket exempelvis inkluderar organiserad brottslighet och terrorism.

EU-parlamentet uppmanar medlemsländerna att undersöka om de nationella säkerhetstjänsternas övervakningsprogram är förenliga med EU:s lagstiftning.

"Snart kan staten se din internettrafik"