Den första stora uppdateringen av operativsystemet Windows 8 är färdig. Enligt rapporter som cirkulerar på nätet godkänns och stämplas build 9600.16384 för release to manufacturing (RTM), vilket betyder att utvecklingsfasen är slutförd och att Microsoft kan påbörja utrullningen av Windows 8.1.

Microsoft har ännu inte gått ut med något officiellt tillkännagivande, men enligt flera av varandra oberoende källor är den sista kodraden skriven. Uppgifterna stärks av ryska Microsoftportal, som visar upp kodsnuttar där just version 9600.16384 går under benämningen RTM.

Tidigare rapporter gör gällande att Microsoft lovat OEM-tillverkare att leverera Windows 8.1 i augusti. Datortillverkare och andra partners får drygt en månad på sig att förbereda nya produkter inför den officiella lanseringen, som äger rum den 17 oktober. På detta datum släpps operativsystemet även som en kostnadsfri uppdatering till Windows 8.

Nyfikna användare väntar nu på att Windows 8.1 RTM ska läcka ut på nätet, men än så länge ser det ut som att Microsoft håller tätt. Av historien att döma brukar det dock inte dröja särskilt länge innan mjukvaran på ett eller annat sätt hittar ut på de vanliga fildelningssajterna.