Magnetisk cellulosagel kallas ett nytt material som utvecklats av KTH-doktorander i syfte att hitta nya användningsområden för cellulosan från svenska skogar. De är handledda av Richard Olsson och Lars Berglund, båda forskare inom kemivetenskap samt Valter Ström, forskare inom teknisk materialfysik. I ett pilotprojekt har teamet utvecklat ett membran med akustisk funktion som kan användas till högtalare.

– Vi vill med denna första prototyp se hur cellulosa kan få nya tillämpningar, säger Richard Olsson universitetslektor i fiber och polymerteknologi. Han och forskningskollegorna har patenterat den magnetiska cellulosagelen, som nu demonstreras i högtalare.

Tekniken i högtalarna skapas genom att magnetiska nanopartiklar fästs vid så kallade cellulosa-nanofibriller. Cellulosan kommer från förnybar trämassa och involverar miljövänlig vattenkemi. Gelen gjuts till ett membran som sedan får torka. Membranformens styrka är att den har en snabb reaktionsförmåga. I det akustiska sammanhanget ger det en hög precision i ljudåtergivningen.

Vanliga högtalare innehåller en stor magnet. Högtalarmembranets rörelse skapar ljudvågorna och drivs av en spole som är fäst vid membranet. Spolen sitter i ett kraftigt magnetfält.

KTH-högtalarna fungerar annorlunda. De magnetiska partiklarna är en del av själva membranet. Det gör att högtalarna inte behöver ha en separat och skrymmande magnet. Även KTH-högtalaren har en spole, men den har inte direktkontakt med membranet som därför bara flyttar den luft som skapar ljudet. Alla komponenter kan göras små.

– Vad vi känner till är det här det första rapporterade magnetiska högtalarmembranet, säger Richard Olsson. Han tillägger att ljudkvaliteten är minst lika bra som i vanliga högtalare. Möjligen är den bättre tack vare den jämna fördelningen av krafter som skapas i membranet.

Som ett parallellt projekt till akustisk användning ska det patenterade materialet också prövas på nya teknikområden.

– Vi vill titta på tillämpningar för materialet som styrs via magnetfält. Det kan till exempel vara en form av aktiv stötdämpning för bilar och tåg, säger Richard Olsson. Det skulle också kunna handla om teknik där man släcker ut störande ljud.