Små formfaktorer är en växande trend på PC-marknaden, som i stort möjliggjorts av fortsatt sjunkande strömförbrukning med bibehållen prestanda. För fortsatta framsteg krävs även tightare integrering av komponenter, någonting som ofta går ut över framtida uppgraderingsmöjligheter.

Nu meddelar Apacer att bolaget börjar leverera de första minnesmodulerna enligt konceptet Combo SDIMM, som kombinerar vanliga DDR3-moduler med plats för montering av en SSD enligt formfaktorn M.2. Unikt är att modulen fungerar som ett vanligt DDR3-minne och att SSD-enheten endast drar ström från minnessockeln.

Istället kommunicerar SSD-enheten med plattformen via SATA 6,0 Gbps, vars anslutning återfinns till vänster om minnesmodulen. Apacer förbereder även en annan variant där det är möjligt att koppla in ett Compactflash-minneskort.

Om Apacer Combo SDIMM kommer hitta ut i butik är inte känt. Sannolikt är istället att konceptet reserveras för OEM-tillverkare, som väntas nyttja minnesmodulerna i allt från arbetsstationer till mindre formfaktorer (SFF) för konsumenter.

Källa: Anandtech.