På årets upplaga av elektronikmässan Consumer Electronics Show presenterade Nvidia den nya systemkretsen Tegra K1. Denna processor innehåller fyra kärnor ARM Cortex-A15 och 192 CUDA-kärnor enligt arkitekturen Kepler. Nu tillkännages en ny variant med den egenutvecklade 64-bitars ARM-arkitekturen Denver.

Nvidias löfte är att Denver inte bara ska leverera bättre prestanda än konkurrerande ARM-baserade processorer, utan i vissa fall även ska kunna klå Intel Haswell. I diagrammet ovan jämförs den nya versionen av Tegra K1 med Intel Celeron 2955U, som innehåller två x86-baserade kärnor i 1,4 GHz. Samtidigt ska Nvidias lösning ge lägre strömförbrukning.

Den nya arkitekturen använder en egen instruktionsuppsättning och är kompatibel med ARMv8 via binär översättning. Processorn översätter och optimerar kod dynamiskt, för att på så vis kunna leverera hög prestanda utan att kräva särskilda anpassningar för just Denver-arkitekturen.

Ett annat huvudnummer är att arkitekturen klarar upp till sju operationer per klockcykel. Samtidigt är designen av den simplare formen in-order, vilket betyder att operationer utförs i sekventiell ordning, till skillnad från out-of-order, där exekveringsordningen kan anpassas för att utnyttja resurserna.

Nvidia tar steget till 64-bitar

Den mest uppmärksammade finessen är dock 64-bitarsstödet, som Apple hittills varit ensamma om i ARM-sammanhang. Förutom att instruktionsuppsättningen ARMv8 är mer effektiv än föregångaren ARMv7 går det nu att utnyttja 4 GB primärminne och uppåt, någonting som enligt rykten är att aktuellt med nästa Google Nexus-surfplatta.

Nya enheter med Denver-baserade Tegra K1 ska dyka upp senare under året, sannolikt i samband med lanseringen av Android L med 64-bitarsstöd. Den som vill läsa mer om detaljerna bakom arkitekturen Denver kan ladda ned databladet från Tirias Research.