Av allt att döma slopas inte Nexus-programmet och innan årsslutet väntas både en ny telefon och surfplatta från Google. Det har i månader ryktats om att HTC ligger bakom nästa Nexus-surfplatta och att denna ska bestyckas med en 64-bitarsvariant av Tegra K1, någonting som nu bekräftas av ingen mindre än Nvidia.

I början av september stämdes Samsung och Qualcomm av Nvidia för patentintrång på GPU-teknik. I de juridiska dokumenten som är relaterade till målet står det i klartext att HTC Nexus 9 är planerad till det tredje kvartalet, det vill säga innan slutet av september, och att den ska nyttja systemkretsen Tegra K1.

Den annalkande surfplattan väntas vara bland de första att komma med Android L, som förutom en ny gränssnittsdesign får ett bredare 64-bitarsstöd. Det här ska komma till nytta med processorn, som har två kärnor "Project Denver" och tros paras ihop med inget mindre än 4 GB DDR3-minne. Till det hör en integrerad grafikdel baserad på Kepler-arkitekturen med 192 CUDA-kärnor.

Som namnet antyder väntas skärmen ligga på runt 9 tum, mer exakt 8,9 tum enligt de flesta ryktena. Uppgifterna kring upplösningen är däremot motstridiga, då vissa talar för 2 048 x 1 440 pixlar och andra 2 560 x 1 600.

Källa: Brightsideofnews.