Av allt att döma kommer A-serien Carrizo inte lanseras för stationära datorer, utan blir begränsad till bärbara enheter. Under CES talade AMD om markant förbättrad prestanda såväl som batteritid mot Kaveri, men avstod från att ge några som helst konkreta detaljer om vad som komma skall.

Under pågående ISSCC ska AMD presentera fler detaljer för Carrizo, någonting som nu läcker ut på nätet. Arkitektoniskt ser det ut att handla om marginella förändringar för de fyra Excavator-kärnorna, som beräknas kunna utföra endast fem procent fler instruktioner per klockcykel (IPC) mot Kaveri och Steamroller.

Den ringa ökningen ackompanjeras istället av 40 procent lägre strömförbrukning, någonting som antingen kan användas för mer strömsnåla processormodeller eller för att nå högre klockfrekvenser vid samma TDP-värde som Kaveri. Carrizo väntas anlända i utföranden om 12–35 W TDP.

En av de stora förändringarna är att AMD med hjälp av "högdensitetsbibliotek" från GPU-sidan lyckats krympa processorkärnorna med 23 procent. Det här gör att bolaget trots integrationen av en sydbrygga och 3,1 miljarder transistorer, upp från 2,41 miljarder för Kaveri, ligger kvar på en liknande kretsstorlek som tidigare. Detta med användningen av samma 28-nanometersteknik.

För grafikdelen märks inga världsomvälvande förändringar, bortsett från stöd för avkodning av HEVC/H.265-material. Till detta hör uppemot 512 streamprocessorer, där AMD reducerat strömläckaget med 18 procent. Detta kan användas för antingen 20 procent lägre strömförbrukning vid samma klockfrekvens som för Kaveri eller en ökning med 10 procent utan högre effektåtgång.

De första designvinsterna med Carrizo och det lägre presterande syskonet Carrizo-L anländer till årets upplaga av Computex i Taiwan, någonting som ska följas upp av fler varianter under hösten tillsammans med Windows 10.

Källa: Videocardz via Wccftech.