I början av december förra året, eller mer exakt för 212 dagar sedan, släppte AMD drivrutinen Catalyst Omega som varit den senaste med WHQL-certifiering från Microsoft. Sedan dess har samtliga uppdateringar haft stämpeln "Beta", någonting det blir ändring på idag med lanseringen av Catalyst 15.7 WHQL.

Förutom Microsofts kvalitetssäkring tillkommer framförallt två efterlängtade nyheter. Den första är att AMD:s teknik för dynamiska uppdateringsfrekvenser, Freesync, numera kan användas i kombination med Crossfire. Det andra är officiellt stöd för DirectX 12 och Windows 10, lagom till lanseringen den 29 juli.

Uppmärksamma användare har säkert lagt märke till att Radeon 300-serien trots samma grafikprocessorer som 200-serien i många fall har bättre prestanda. Detta tillskrivs att de förbättrade drivrutinerna var låsta till den nygamla serien, någonting som åtgärdats med Catalyst 15.7 WHQL.

En annan nyhet är att finessen Frame Rate Target Control (FRTC) numera stöds av alla grafikkort från Radeon R7 260 och uppåt. Det här är en funktion för att direkt i drivrutinerna låsa bildfrekvensen till mellan 55 och 95 bilder per sekund (fps), för att på så vis få ned värmeutvecklingen och strömförbrukningen.

Avslutningsvis stöds numera Virtual Super Resolution (VSR) av alla grafikkort och APU:er från Radeon R7 260 respektive A4-7400K eller bättre. I korthet handlar det om att spel renderas i en högre upplösning än skärmens för att sedan skala ned det via diverse algoritmer. Resultatet blir en form av supersampling, med mjukare kanter och som nackdel en rejäl prestandapåverkan.

Den nya drivrutinen finns att ladda hem via AMD:s officiella webbplats.