Elektroniktillverkaren Samsung lanserade tidigare i år flaggskeppet Galaxy Note 7. Kort efter lanseringen upptäcktes dock allvarliga problem med modellen, vilket ledde till enheter som brann upp med person- och egendomsskador som följd. Problemet blev till slut så allvarligt att Samsung tvingades dra tillbaka och upphöra med produktionen av telefonen.

Förutom kortsiktiga finansiella förluster förutspådde många att det skulle få större konsekvenser för företagets varumärke, men en ny undersökning från nyhetsbyrån Reuters visar att så inte är fallet, i alla fall inte för kunder i USA. Undersökningen hade över 5 500 deltagare, där cirka 40 procent var Samsung-användare och resten Iphone-kunder.

Enligt undersökningen är Samsung-användare lika lojala till sitt märke som Iphone-användare och det är ingen skillnad på användare som kände till problemen med Galaxy Note 7 och de som inte gjorde det. Omkring en tredjedel av de som kände till att Samsung återkallat modellen svarade att de skulle kunna tänka sig att köpa en Samsung-telefon även framöver.

I samband med detta berättar branschanalytikern Jan Dawson att det främst är så kallade early adopters, alltså kunder som köpte telefonen i ett tidigt skede, som påverkats av problemen, varför den negativa påverkan är väldigt begränsad. Större delen konsumenter är trogna och påverkas mer av sina egna upplevelser av varumärket än sådant de läser om det, enligt Dawson.