I och med arkitekturen Zen är AMD tillbaka i prestandasegmentet och det första steget blev med Ryzen, som med upp till 8 kärnor och 16 trådar riktar sig mot privatpersoner. Näst på tur står AMD:s återkomst till servrar och datacenter, där kodnamn Naples fyrdubblar antalet kärnor och trådar.

Sedan introduktionen av Sledgehammer som blev först ut med 64-bitars stöd till x86 (x86-64) har AMD:s processorer för servrar gått under det kommersiella namnet Opteron. Med arkitekturen Zen och kodnamnet Naples vänder bolaget blad och introducerar – Epyc.

AMD Epyc, eller Naples, kommer med upp till 32 kärnor, hela 64 trådar och 64 MB L3-cacheminne. Till detta hör en minneskontroller med stöd för inget mindre än åtta kanaler DDR4 i 2 400 MHz för en teoretisk bandbredd om 153,6 GB/s och stöd för upp till 2 TB (2 048 GB) primärminne per processor. AMD Epyc stöder två separata processorer på ett moderkort.

Det som verkligen utmärker AMD Epyc från tidigare högpresterande processorer för servrar och datacenter är att de inte har separata styrkretsar. Denna är istället integrerad och varje processorer huserar 128 kanaler PCI Express 3.0 samt stöd för såväl lagring (SATA och NVMe) som USB och nätverk.

Lanseringen av AMD Epyc äger rum under årets tredje kvartal.