Förändringarnas vindar blåser hos Lian Li på Computex 2017. Bolagets VD och tillika chefsdesigner har lämnat över rodret till sin son, vars första jobb är att modernisera sortimentet och nå en bredare användarbas. Resultatet av hans första projekt visas upp i företagets monter på mässan i form av Alpha 330.

Alpha 330 är ett miditowerchassi, där företaget för ovanlighetens skull överger det traditionsenliga materialvalet aluminium till fördel för stål – ett beslut i ledet att hålla priset nere på modellen. Med detta sagt tummas det dock inte på kvalitén, där ordentlig plåttjocklek används, vilket ihop med sidopaneler och framsida av härdat glas resulterar i ett förhållandevis tungt chassi.

För insidan har Lian Li lånat friskt med inspiration från många andra populära modeller på marknaden. Det rör sig om den trendenliga öppna layouten, med en luftig huvudkammare utan varesig lagringsburar eller 5,25-tumsplatser, där nätaggregat och lagringsenheter förpassas till en separat kammare i botten.

På ventilationsfronten finns det goda möjligheter för expansion i chassit, med tre fläktplatser för antingen 120 eller 140 mm-fläktar i framkant. Därtill går det att montera tre 120- alternativt två 140 mm-modeller i taket samt ett 120 mm-dito i bakkant. Radiatormässigt ryms det modeller upp till 360 mm i fronten samt taket.

På baksidan av moderkortsplåten skådas generöst med utrymme för kablar samt en ordentlig genomdragningskanal till huvudkammaren. I nederkant syns monteringspunkten för nätaggregatet samt en lagringsbur med totalt två vaggor för antingen 3,5- eller 2,5-tumsenheter. Ytterligare lagringsvaggor återfinns på baksidan av moderkortsplåten i form av två platser för 2,5-tumsenheter.

Något som är värt att poängtera är att detta inte innebär slutet för Lian Li:s traditionella chassimakeri med fokus på högkvalitativ aluminium och rent designspråk. Den pensionerade VD:n är fortfarande till en stor del inblandad i designprocessen kring nya modeller, och Alpha-serien ska endast ses som en avstickare från företagets vanliga koncept.

Alpha 330 lanseras mot slutet av sommaren med en prislapp som ser ut att landa kring 1 000 kronor inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #computex-2017