Inledning

Det har varit ett tufft år för AMD. Intel Core 2 har tagit större delen av marknaden och höstens lansering av efterträdaren Core i7 har ökat gapet ytterligare. Phenom var tänkt att bli räddningen, men lyckades aldrig prestera tillräckligt bra för att på allvar utmana Intels hegemoni. Nu gör AMD ett nytt försök med den andra generationen Phenom.

Plattformen Dragon ersätter 2007 års Spider. Likt den föregående plattformen är Dragon en sammansättning av tre grundkomponenter. Denna gång består dessa av ett grafikkort ur Radeon HD 4800-serien, styrkretsen 790GX samt inte minst den nya processorn Phenom II. Med den nya plattformen hoppas AMD skapa en prisvärd kombination som kan slå mot Intels mellanklassare i Core 2 Quad-serien.

SweClockers har tidigare testat både Radeon HD 4800 och 790GX. Denna recension fokuserar istället på processorn Phenom II. Kan AMD återigen utmana Intel på alla fronter? Svaret finns i denna artikel.

Jonas Thörnqvist har ansvar för SweClockers tester av processorer, moderkort, grafikkort och minnen. Han har en lång historia i datorbyggarbranschen med renodlade entusiastsystem som specialitet.