Beteckningen SSD står för Solid State Drive, vilket betyder att enheten är i ett fast tillstånd. Vanliga hårddiskar har plattor som vanligtvis snurrar i 7200 varv i minuten och detta genererar naturligtvis både vibrationer och oönskat surrande från datorn. SSD-hårddiskar däremot är i ett fast tillstånd och har inga rörliga delar över huvud taget. Detta är möjligt genom att man använder minneskretsar för lagring, samma princip som RAM-minne, istället för magnetiserade plattor.

I dagsläget har SSD två stora nackdelar jämfört med de vanliga hårddiskarna med roterande plattor. För det första är det extremt dyra. Det är idag möjligt att köpa en 500 GB stor hårddisk för under 1000 kronor, men en endast 16 GB stor SSD-enhet kostar hela 3000 kronor. Detta ger en kostnad per GB på ungefär 2 kronor för de vanliga hårddiskarna och strax under 200 kronor för SSD-enheten. Den andra nackdelen är att SSD-hårddiskar i vissa fall är långsammare på att skriva och läsa data då tillverkare försöker att använda så billiga minneskretsar som möjligt för att hålla nere kostnaderna. Men naturligtvis finns det också extremt snabba SSD-diskar på marknaden som klarar av att läsa och skriva data betydligt snabbare än de vanliga hårddiskarna, men dessa är också mycket dyra.

Då Intel är en stor tillverkare av minneskretsar som bland annat kan användas i SSD-hårddiskar har man nu valt att gå in också på denna marknad. Enligt källan skall detta ske någon gång under nästa kvartal och det är med hastighet som Intel har tänkt konkurrera med. Hastigheter ”betydligt över” 100-120 MB/s skall kunna uppnås vilket är mycket mer än vad vanliga hårddiskar klarar av att prestera.

Tyvärr har Intel fortfarande ingen direkt lösning på det höga priset, utan de flesta vanliga användarna kommer fortfarande få nöja sig med hårddiskar av den äldre typen. Men det har börjat dyka upp bärbara datorer med förinstallerade SSD-hårddiskar på marknaden så priserna är på väg ner. Förhoppningsvis får tillverkarna snart upp sådana volymer i sin tillverkning att prisnivån i rask takt går neråt och SSD-hårddiskar hamnar i var mans dator.

Källa: TechConnect Magazine.