Intel kallar den kommande Nehalem-arkitekturen för den största förändringen sedan Pentium Pro lanserades för 13 år sedan. De nya processorerna kan bland annat ståta med en inbyggd minneskontroller och en ny typ av systembuss som heter QuickPath, mycket likt AMD:s Athlon 64- och Phenom-processorer som också har minneskontroller och en liknande buss (HyperTransport).

Nu har det dykt upp bilder på ett moderkort för just high-end desktop och servervarianterna av Nehalem, vilka kallas för Bloomfield. Moderkortet är visserligen en mycket tidig testversion, men bilderna ger ändå en ledtråd om vad som komma skall.

En snabb titt avslöjar den nya processorsockeln LGA1366, med hela 1366 pinnar. Det finns fyra DDR3-platser där tre har färgats blå, vilket signalerar att tre kanaler kan användas för större bandbredd. På kortet finns det också dubbla PCI-E x16 för Crossfire, men endast en enda äldre PCI-plats.

Sydbryggan ICH10 täcks av en minimal kylfläns medan nordbryggan Tylersburg är helt avklädd. Vi ser också att Intel endast använder Serial-ATA på moderkortet. Udda nog är processorsockeln omringad av något som ser ut att vara minnekretsar, vilket kan betyda att det kommer processorer med inbyggd grafik till LGA1366.

Det kommer att dröja åtminstone ett halvår tills Nehalem börjar dyka upp på allvar. Fram tills dess får vi hålla till godo med dessa bilder:

Källa: TCMagazine, Chiphell (bilder)