Den första Nehalemprocessorn som lanseras har kodnamnet Bloomfield och är till för datorentusiaster. Den här processorn har många likheter med Intels nuvarande Core 2 Extreme i att det kommer att bli en mycket dyr men kraftfull modell. Bloomfield har fyra kärnor och stödjer dessutom en form av hyperthreading så operativsystemet ser åtta stycken kärnor.

Vidare har Bloomfield tre stycken inbyggda DDR3-kanaler som vardera stödjer tre minnesstickor DDR3-1333. Bloomfield är dessutom en av väldigt få Nehalem som inte är till för servrar men stödjer Quickpath Interconnect (QPI). QPI är en ny generell systembuss för kommunikation mellan enheter, som AMD:s Hypertransport. Bloomfield kommer att använda QPI istället för FSB för kommunikation med nordbryggan.

Det är även känt att Bloomfield har åtta megabyte gemensam L3-cache och 256 kilobyte L2-cache per kärna. Vad som däremot inte är känt är klockfrekvenser. Bloomfield skiljer sig rejält från Intels nuvarande Core-arkitektur och vilka klockfrekvenser Bloomfield kan tänkas arbeta i har därför varit okänt. Nu har Intel visat upp ett exemplar på Intel Developer Forum och den modellen har en klockfrekvens på 3,2 GHz.

Den här lilla biten information säger en hel del. Om den långsammaste Bloomfield-modellen kommer att få en klockfrekvens på 3,2 GHz kan man räkna med att billigare modeller har lägre klockfrekvens. De flesta datorentusiaster kommer inte att ha råd med Bloomfield, här har Intel istället en processor med kodnamnet Lynnfield, också med fyra kärnor. Förmodligen kommer Lynnfields klockfrekvenser att hamna runt 2,5 – 3 GHz, precis som dagens Core 2 Quad förhåller sig till Core 2 Extreme.

Källa: Hexus.