Under Internets barndom var Netscape den givna webbläsaren. Microsoft insåg snabbt att man var tvungen att slå sig in på denna marknad och man lanserade Internet Explorer som snabbt blev industristandard. Microsofts webbläsare levde i en skyddar värld med i princip obefintlig konkurrens fram till och med november 2004 då Mozilla lanserade Firefox.

Firefox blev snabbt en favorit hos de mer avancerade användarna då programmet var öppet i den betydelsen att vem som helst kunde få tillgång till dess källkod. Utöver det var programmet mycket anpassningsbart och användaren kunde konfigurera parametrar i all oändlighet. Det sistnämnda hade en stor betydelse i dess spridning och Internetsurfare världen över blev snabbt medvetna om Firefoxs existens.

Företag är ofta mycket restriktiva i att byta programleverantör och på denna marknad var Firefox länge mer eller mindre utfryst. Men enligt en undersökning hos 50 000 företag under 2007 utförd av Forbes Research är Firefoxs marknadsandel nu hela 18,0 procent inom denna grupp. Detta är en ökning med nästan 10 procentenheter från förra årets siffror, 9,8 procent.

Vad som gör statistiken är mer intressant är informationen om antalet användare av Internet Explorer 6 respektive 7. Majoriteten av företag använder sig fortfarande av den äldre versionen från Microsoft trots de stora brister som finns. När Forbes gjorde samma undersökning för Firefox såg man att i princip alla företag använde sig av Firefox 2 och enbart en mindre andel använde äldre versioner.

Detta är mycket anmärkningsvärt då både Firefox 2 och Internet Explorer 7 lanserades i oktober 2006 förra året. De har med andra ord haft exakt lika lång tid på sig att hitta in hos företagen och det visar sig också att de gjort det i nästan samma utsträckning. 23,4 procent av företagen använder sig av Internet Explorer 7 och 18,0 procent av Firefox 2.

Under årets gång är det tänkt att både Internet Explorer 8 och Firefox 3 skall lanseras, och om trenden håller i sig är det mycket möjligt att Mozilla närmare sig Microsoft ytterligare.

Källa: DailyTech.