Moderkort baserade på styrkretsen P45 har ännu inte dykt upp i butik. Kretsen är lillebror till den mer populära kretsen X48 och stödjer därför inte systembussen 1600 MHz. Som kompensation är kretsen billigare, men kan ändå bjuda på två PCI Express 2.0 och eventuellt stöd för Crossfire.

Den senaste tiden har vi sett en hel del udda moderkort baserade på P45-styrkretsen. För inte länge sedan rapporterade SweClockers om Gigabytes moderkort EP45 Extreme som har en väldigt stor kopparkylare i anslutning till nordbryggan. Även Foxconn arbetar på ett märkligt P45-moderkort som har hela fyra stycken PCI Express x16 och dessutom vattenkylning.

Det verkar som att tillverkarna bestämt sig för att experimentera med P45-moderkorten och baserar mer normala entusiastmoderkort på X48. Nu kan Gigabyte lägga till ytterliggare ett moderkort till sin okonventionella arsenal. Kortet P45-DQ6 har nämligen fyra gigabitnätverkskort. Gigabyte P45-DQ6 har dessutom tio stycken Serial ATA 3 Gb/s. Produkten kan därför vara lämpad som bas för en kombinerad filserver och router.

Vidare har kortet två stycken PCI Express x16 med stöd för Crossfire. Moderkortet stödjer även Intels 1600 MHz FSB-processorer samt har integrerat 7.1-ljud och åtta stycken USB-portar på I/O-sidan av kortet.

Inget lanseringsdatum för moderkortet är känt för närvarande men produkten lär dyka upp inom kort.

Källa: HKEPC.