I vintras offentliggjorde Intel sina planer för en strömsnål serie av processor vid namn Atom. Specifikationerna gjorde det klart att det inte var frågan om något nytt prestandamonster utan en enkel och energieffektiv produkt. Fysiskt sett skulle processor vara betydligt mindre än Intels övriga processorer och energiförbrukningen kunde i vissa fall mätas i tiondels Watt, istället för tiotals Watt som hos Core 2 Duo-processorerna.

Sedan denna papperslansering har ett flertal tillverkare världen över presenterat produkter innehållande Intel Atom. Bland annat är den omåttligt populär i så kallade minidatorer där modeller från exempelvis Asus, MSI, Gigabyte och Acer alla använder sig av denna processor från Intel.

Det har hela tiden varit Intels plan att först lansera de enkelkärniga modellerna av Atom för att sedan börja tillverkare och leverera processorer med fler än en kärna. Produktionsstart för dessa nya modeller har tidigare uppgetts vara juli, men enligt de senaste uppgifterna kommer detta inte att ske. Orsaken sägs vara den stora efterfrågan på Atom-processorer med enbart en kärna och att produktionskapacitet måste flyttas över till dessa för att Intel skall kunna möta marknadens efterfråga.

Branschanalytikern hävdar att den nya produktionsstarten för Atom med fler än en kärna är september, vilket i så fall skulle betyda att dessa processorer inte kommer att finnas på marknaden innan sent 2008.

Källa: DigiTimes.