Mini-ITX visades för första gången upp i början av 2001 med en referensdesign från tillverkaren VIA. Sedan dess har ett flertal moderkortstillverkare följt efter och börjat sälja produkter med storleken 17 x 17 centimeter. Sex år senare, januari 2007, presenterade VIA Pico-ITX vilket var en standard med ännu mindre mått än föregångaren. Nu var den maximala ytan för moderkortet 10 cm x 7,2 cm, eller endast 25 procent av den yta som tilläts hos Mini-ITX.

När moderkort med integrerad processor, grafikkort, ljudkort och nätverkskort endast tar upp en yta på cirka 70 kvadratcentimeter har det resulterat i att hårddiskar och nätaggregat har blivit den mest skymmande delarna i en dator. VIA vill med deras ny EPIA P700-produkt få bort en av dessa begränsningar genom att integrera nätaggregatet direkt på moderkortet.

Totalt sett presenterade VIA idag två olika produkter i EPIA P700-serien, och dess specifikationer återfinns i tabellen nedan.

Modell

VIA EPIA P700-10L

VIA EPIA P700-05LE

Processor

VIA C7 1,0 GHz

VIA C7 500 MHz

Kretsuppsättning

VIA VX700

VIA VX700

Minne

1 st. DDR2

1 st. DDR2

Grafikkrets

VIA UniChrome Pro II

VIA UniChrome Pro II

Ljudkort

VIA BT1708B

VIA BT1708B

Kontakter

1 st IDE, 1st SATA, 1 st LAN, 2 st USB mm.

1 st IDE, 1st SATA, 1 st LAN, 2 st USB mm.

Storlek

10 cm x 7,2 cm

10 cm x 7,2 cm

Som synes är det bara processorn som skiljer de båda produkterna åt. Den minsta modellen har en halverad klockfrekvens jämfört med den större, men kan i gengäld kylas helt passivt. Integrerat på kortet återfinns grafikkort, ljudkort, nätverkskort och som redan nämnts ett nätaggregat. Däremot finns vare sig Blåtand eller WLAN som standard, och inte heller någon PCI-anslutning vilket gör att användaren får nöja sig med de fyra USB-kontakterna för att installera tillbehör.

Det integrerade nätaggregatet kräver dock en extern strömadapter i stil med andra elektronikprodukter, exempelvis Xbox 360. Integrerat på kortet sitter alltså bara ett nätaggregat som klarar av att ta emot 12 Volt, vilket gör att en extern omvandlare från 230 Volt till 12 Volt krävs.

VIA has listened to its customers to learn how we can add even greater features to our products. Pico-ITX continues to evolve in tandem with the needs of our customers, addressing the challenge of producing full-featured, ultra compact embedded systems that can be brought to market as quickly and as easily as possible.

VIA meddelar att från och med idag är EPIA P700 tillgängligt för utvecklare, men när de skall börja säljas till kund och till vilket pris är ännu oklart.

Källa: VIA, TechConnect.