Bildskärmen är en av de allra mest törstiga komponenterna i dagens bärbara datorer, och har därför stor inverkan på batteritiden. Mary Lou Jepsen på Pixel Qi är en av personerna bakom skärmtekniken i välgörenhetsprojektet OLPC, som syftar till att ge fattiga barn i utvecklingsländer tillgång till enkla bärbara datorer.

För OLPC-projektet utvecklades en skärm som dels går att använda i direkt soljus, kan visa film i HD-kvalitet och som dessutom bara kräver en tiondel så mycket ström som traditionella LCD-skärmar. Pixel Qi påstår dessutom att skärmen kan tillverkarens för en tredjedel av kostnaden för vanliga LCD-skärmar.

Till en början är den nya skärmtekniken riktad till bärbara datorer och e-boksläsare, men det finns många fler lämpliga användningsområden, exempelvis mobiltelefoner och bärbara mediaspelare.

Pixel Qui utvecklar en ny serie bärbara datorer som ska vara så energieffektiva som möjligt och kan därför komma att erbjuda väsentligt längre batteritid än dagens modeller. En siffra som nämns är 40 timmars drift, vilket är cirka 5–10 gånger längre än vad en vanlig bärbar dator klarar av idag.

We are working with a number of notebook and e-book makers on a number of different form factors

Mary Lou Jepsen har dock fler, om än hemlighetsfulla, planer för framtida uppfinningar.

At Pixel Qi, we have a new series of inventions that go well beyond the OLPC screen that we are developing right now...

Källa: PC World.