Tillverkare av solid state-enheter har länge klagat på dålig prestanda under Windows Vista. Microsoft har nämligen optimerat Vista för de betydligt vanligare mekaniska hårddiskarna. Dessa optimeringar försämrar dock prestanda med SSD.

Företaget Patriot Memory är givetvis intresserade av hårdvarans prestanda under olika operativsystem, och har nu släppt detaljer om SSD-prestanda.

Förvånansvärt nog är det Windows 98 som har allra bäst prestanda med SSD, bättre än XP, Vista, Mac OS X och Linuxdistributioner. Windows 98 saknar dessvärre stöd för funktioner som sprider ut skrivningarna över enheten vilket gör att den slits mycket snabbare.

Vinnaren i testet är därför Windows 2000, som visserligen är något långsammare än 98 men ändå springer om de andra operativsystemen. Enligt Patriot är versionen ungefär 5 till 8 procent snabbare än rivalerna.

Anledningen till den goda prestandan är att Windows 2000 inte kör några tjänster i bakgrunden som påverkar lagringsmediet.

Efter Microsofts gamla operativsystem placerar sig en modern Linuxdistrubution, följt av Mac OS X och Windows XP. Sist i testet placerar sig Windows Vista.

Källa: Computer World.