Ett av problemen med Seagate Barracuda 7200.11 är att hårddisken spontant kan sluta att fungera. När felet inträffar rapporterar BIOS att enheten har en kapacitet om 0 gigabyte. Filerna går då inte längre att komma åt.

Det är inte känt hur omfattande problemet egentligen är. Vissa distributörer uppger dock att så många som 30–40 procent av alla hårddiskar i serien kan vara defekta.

Problemet gäller främst modellen som är tillverkad i Thailand med 1 TB kapacitet. Det rapporteras om att enheter med firmware SD15 är värst utsatta, men det framkommer samtidigt uppgifter om att andra versioner råkar ut för samma missöde.

Nu har användare på forumet MSFN hittat en möjlig lösning. Räddningsprogrammet Salvation HD Doctor for Seagate kan återuppväcka en hårddisk som drabbats av det omtalade felet, men det finns en hållhake – mjukvaran kostar hela 500 dollar.

Samtidigt berättar forumdebattörer om att Seagate försöker tysta ned problemet på företagets supportforum. Användare som klagar på defekta hårddiskar får se sina inlägg raderade.

Detta är inte heller det första felet som upptäckts med Barracuda 7200.11. Redan i november framkom det att modellen med 1,5 TB kapacitet inte fungerar tillfredsställande i RAID-konfiguration. Detta åtgärdades dock till viss del med en firmware-uppdatering.

Källa: MSFN, Salvationdata, The Inquirer.