Förra året blev den danska internetleverantören Sonofon, som bland annat äger Tele2 Danmark, skyldig att blockera The Pirate Bay. Domen överklagades senare under året, dock utan framgång.

Sedan den ursprungliga domen har även Telia och Telenor blockerat The Pirate Bay i Danmark. Stora delar av landet kan därför inte längre komma åt piratnästet, åtminstone inte utan tekniskt kunnande om hur spärren kan undvikas.

Nu rapporterar svenska IFPI att de har som målsättning att införa samma blockering i Sverige. Lars Gustafsson, vd på Svenska IFPI, kommenterar till Svenska Dagbladet:

Vi har samma planer som danskarna. Det som händer nu har stor betydelse och ger även andra länder vägledning i frågan.

Nästa månad kommer männen bakom The Pirate Bay att dras inför rätta, som ett resultat av razzian som ägde rum 2006. Brottet rubriceras som medhjälp till upphovsrättsbrott, med skadeståndskrav på miljontals kronor från skiv-, film- och mjukvaruindustrierna.

Svenska IFPI kommer att avvakta till efter TPB-domen. Om personerna som driver fildelningssajten döms anser Lars Gustafsson att webbplatsen bör blockeras.

Vi avvaktar rättegången mot Pirate bay och den kommer klarlägga att Pirate Bays verksamhet är olaglig. Det borde ha betydelse även för operatörerna.

Källa: SvD.