Test: Crystaldiskmark 3 (komprimerad data)

På förra sidan kunde vi se hur de Sandforce-baserade enheterna dominerade samtliga tester med goda marginaler. Vad skulle dock hända om vi ställde om typen av data som programmet använder vid testerna?

Sandforce-kretsens höga prestanda är högst beroende av den data som läses och skrivs till enheten. Kretsen komprimerar nämligen datan innan den skrivs, vilket gör att prestandan ökar då kretsen inte behöver skriva lika mycket till minnet. I föregående testet skrevs högst komprimerbar data till enheterna, vilket visade Sandforce från sin bästa sida.

Till dessa tester har vi valt att Crystaldiskmark ska skriva helt slumpmässig data vilket kan liknas vid den hos en komprimerad film eller musikfil.

Det är en helt annan bild som målas upp när datatypen har bytts ut. Sandforce-enheterna tappar en hel del prestanda, medan övriga kombattanter gör väldigt små förluster. På topp har vi nu istället Intels X25-M när det kommer till läsningar, samt Corsairs Nova på skrivningar.

Vid slumpmässiga skrivningar i 512 kB lyckas Sandforce-enheterna hålla sig flytande på pallplatserna med en mycket liten marginal. De tappar dock en del när det kommer till skrivprestanda och blir tvungna att släppa förbi både Corsair Nova och Western Digital SiliconEdge Blue.

Trots att Sandforce-enheterna tappade en del prestanda när vi bytte datatyp är det svårt att inte bli imponerade över de siffror som uppvisas vid slumpmässiga skrivningar i 4 kB. Med tanke på att det här är den värsta typen av skrivningar som kan göras mot en Sandforce-baserad enhet lyckas ändå både Corsairs Force och OCZ:s Vertex 2 prestera över 30 000 IOPS.