Strömförbrukning

Strömföbrukning blir en allt viktigare faktor med skenande elpriser och allt mer miljömedvetna konsumeter. En stor del av den förbrukade energin avges dessutom som värme, något som kräver kraftigare kylning ju mer wattmätaren drar iväg.

Då referenssystemet i form av Nvida Ion och Intel Atom 330 drivs av en extern nätdel tvingades redaktionen anpassa den vanliga testmetoden något. Istället för att som brukligt ange förbrukningen vid vägguttaget tas hänsyn till nätaggregatens verkningsgrad, något som ger en ungefärlig siffra för sekundärsidan.

Att både Intel Atom och AMD E-350 är byggda för att vara energisnåla märks omgående. Med processorn fullbelastad genom OCCT landar båda plattformarna runt 30 watt, ungefär hälften av en klassisk glödlampa. AMD Fusion är dock strået vassare, både när det gäller värden i vila samt under belastning.

Processorbelastning i all ära, med produkter i den här kategorin känns mediauppspelning som det mest intressanta området. När en H.264-kodad film i 1080p spelas upp landar större delen av belastningen på grafikdelen, och AMD E-350 visar framfötterna rejält. Den Nvidia Ion-baserade plattformen förbrukar cirka 25 procent mer energi, till och med en smula högre än då endast processorn belastas.