Slutsats

IMG_6419.jpg

Grafikkort som Geforce GTX 590 är speciella varelser. I den absoluta prestandatoppen är det meningslöst att diskutera saker som prestanda per krona, priset eller till och med om det är klokt eller inte. Det kostar att ligga på topp och att vara värst är aldrig det sansade valet.

Geforce GTX 590 är ett direkt svar på Radeon HD 6990 och med dubbla GF110 finns det gott om potential. De låga klockfrekvenserna och den dåliga skalningen med flera grafikprocessorer hindrar dock nykomlingen från att glänsa. Även om GTX 590 har prestanda så det räcker och blir över är det AMD som leder ligan och ledartröjan är just vad som räknas i den mest extrema prestandaklassen.

Fler mörka moln kommer av det faktum att Nvidias nya grafikkort inte bara är långsammare än AMD:s motsvarighet – det är dessutom törstigare. Det finns visserligen en del överklockningspotential, men den väldiga värmeutvecklingen gör det svårt att klämma fram de sista dropparna med den medföljande luftkylningen.

Det finns dock ljusglimtar vid horisonten. Nvidias grafikkort är tystare, mindre och har tillgång till en uppsjö tekniker som AMD inte har, exempelvis 3D Vision Surround med tre skärmar i stereoskopisk 3D, beräkningsgränssnittet CUDA och fysikmotorn PhysX. Det finns dessutom utrymme att förbättra drivrutinerna, ordna upp skalningen och ge prestandan en rejäl skjuts i rätt riktning.

Fördelar

  • Förhållandevis tyst

  • Mindre än Radeon HD 6990

  • 3D Vision Surround, CUDA, PhysX

Nackdelar

  • Hög strömförbrukning/värmeutveckling

  • Dålig skalning begränsar prestanda

Geforce GTX 590 har ett beräknat cirkapris på 5 990 kronor inklusive moms.