Slutsats

Intel Thunderbolt är ett gränssnitt med potential, och på papperet finns flera fördelar över andra metoder. Att anslutningen är transparent med stöd för både PCI express och Displayport är utmärkt, samt ett stort steg mot en framtida vision med en enda eller väldigt få standarder.

IMG_9754.jpg

Där Thunderbolt glänser under OS X och för Mac finns dock vissa brister när man går över till PC-sidan. Trots att prestandan till stor del finns på plats är upplevelsen bitvis skakig, och inte alls lika sömlös som till exempel USB. Krascher och blåskärmar kan vara delvis accepterat i entusiastkretsar, men knappast hos gemene man.

Samtliga tre testade hårdvarulösningar klarar dock uppgiften att hantera Thunderbolt i stort likvärdigt, med de båda Asus-varianterna en noslängd före i tabellerna. MSI-implementationen upplevs generellt som lite skakigare, även om ingen av lösningarna klarar alla tester prickfritt.

Sammanfattningsvis tror vi på lösningar som Thunderbolt och hoppas att gränssnittet kan utvecklas vidare. För att slå ordentligt utanför Apple-sfären krävs dock finslipning, då de skarpa kanterna i mycket förstör upplevelsen.