Latens och responstid

Här är det som befäster Asus MX279H som den udda fågeln. Som vi klargjort i tidigare tester av Asus PB278Q samt Dell Ultrasharp U2713HM har alla skärmar en fördröjning som uppstår i två led. Dels den elektroniska fördröjningen, latensen, när bildsignalen passerar skärmens elektronik. Men också den fysikaliska fördröjningen när LCD-kristallerna ska vrida sig till rätt position, alltså det som kallas för responstid.

Hos Asus MX279H är latensen låg och ligger kring 4 millisekunder jämfört med en bildrörskärm. Denna låga siffra fick oss att dubbelkontrollera utrustningen, för att försäkra oss om att grafikkortet inte hade vertikal synkronisering påslaget. Så var inte fallet, utan alla andra skärmar visade upp sin sedvanliga fördröjning som vanligtvis pendlar runt 16–25 millisekunder.

När kristallerna på IPS-panelen väl ändrar position tar det ungefär tio millisekunder att gå från blockerat ljus till fullt genomsläpp eller vice versa. Detta kan också trimmas via ett "Overdrive"-reglage som Asus benämner som "Trace Free" för att tvinga ned tiden ytterligare, till priset av tydligare skuggbilder vid rörelse.

En positiv överraskning och med en total fördröjning på 14 millisekunder ligger Asus MX279H inom gränsen för kräsna och reaktionssnabba spelare, då en bildruta vid 60 Hz har en varaktighet på 16,7 millisekunder. Detta kan vara en viktig faktor för dig som ställer höga krav på spel, men samtidigt vill behålla den högre kvalitetsnivå en IPS-baserad bildskärm har att erbjuda. Asus Designo MX279H kan inte arbeta i 120 Hz utan den övre gränsen går vid 76 Hz.