Fjärde generationens Core och styrkretsar

Core_i7_1.jpg
Core_i7_2.jpg
Core_i7_3.jpg

Lanseringen av Ivy Bridge bestod inledningsvis av fyrkärniga modeller och detta gäller även den nya generationen Haswell. Undantaget är en ensam modell av 13 som utrustas med två kärnor. Den utmärkande skillnaden i namnschemat är att den första siffran är 4, vilket markerar den fjärde generationens Core-processorer.

Det finns två modeller som sticker ut och är värda att nämna. Den första är Core i7-4765T med fyra kärnor och Hyperthreading med ett TDP på ynka 35 watt. Detta antal kärnor med tillhörande TDP har tidigare varit reserverat för modeller till bärbara datorer. Klockfrekvensen på samtliga kärnor är 2,0 GHz, men den kan arbeta i upp till 3,0 GHz i turbo.

Den andra är Core i7-4770R med 65 watt TDP och BGA-sockel, vilket innebär att den löds fast på moderkortet. Denna modeller kommer med företagets yppersta grafikdel: Iris Pro Graphics 5200 med 40 beräkningsenheter och 128 MB dedikerat cacheminne. Den här modellen kommer sannolikt att hitta in i främst mindre formfaktorer (SFF) samt "allt-i-ett" AIO-datorer.

Chipset.jpg

Den nya processorfamiljen följs upp av styrkretsar i 8-serien. Bland nyheterna syns upp till sex stycken USB 3.0, sex SATA 6.0 Gbps och stödet för den uråldriga standarden PCI är nu borttaget från samtliga modeller – inklusive Q- och B-serien för företag. För entusiaster är det först och främst Z87 som är av intresse då den tillåter överklockning.