Intel Haswell ULT/ULX: Strömsparfunktioner

Att styrkretsen integrerats är bara en av många faktorer som bidrar till lägre energiförbrukning. Haswell är den första arkitekturen designad för företagets 22 nanometer med tillhörande FinFET-transistorer till skillnad från Ivy Bridge, som "bara var en krympning från Sandy Bridge".

En annan del är Fully Integrated Voltage Regulator (FIVR), vilket är namnet på den integrerade spänningsregleringen. I korthet levererar det renare strömtillförsel till samtliga komponenter i processorkapseln och mer finmaskig kontroll över alla spänningar med "nästan icke-existerande" rippel, än om det fortfarande vore en del av moderkortet.

Intel kan även justera plattformens alla spänningar flera gånger snabbare än tidigare. Det i sin tur möjliggör att mer aggressivt gå in och ur diverse energisparlägen utan att påverka användarupplevelsen negativt.

S0ix – aktivt viloläga

En exklusiv funktion för Haswell ULT (U-serien) och ULX (Y-serien) är aktivt viloläge. Fram till nu har processorplattformarna från Intel och AMD alltid varit aktiva när användaren använder datorn, även vid tillfällen då det egentligen inte behövs. Exempel på detta är när användaren läser på en webbsida, dokument, sociala medier eller pausar under kortare perioder vid skrivandet av ett mail.

Aktivt viloläge innebär att processorn tar dessa chanser att gå ner i vila i ett läge som liknar ACPI S3 (Standby) även när enheten används. Konceptet är ingen nyhet i sig då det funnits tidigare i processorer för surfplattor och smarta telefoner, men det är inte förrän nu en liknande funktion kommer till bärbara datorer.

Activity_Alignment.jpg

Funktionen innebär även ett samspel med tredjepartskretsar, vilka processorn synkroniserar för att dessa ska gå ner i sömnläge och aktiveras samtidigt – kallat Intel Power Optimizer. När hela plattformen ska väckas upp igen dikteras av den lägsta gemensamma nämnaren. "En kedja är inte starkare än sin svagaste länk."

Intel uppmuntrar även partnertillverkare att använda skärmpaneler med stöd för Panel Self Refresh (PSR). När en statisk bild visas kan den lagras på ett inbyggt DRAM och visas upp utan att grafikdelen renderar bilden 60 gånger i sekunden helt i onödan, utan kan istället gå ner i vila. Processorn kan i kombination med PSR gå ner i sitt djupaste energisparläge där den är i princip helt avstängd, även under användning.

Sammantaget bör förändringarna i Haswell ge märkbar förbättring i batteritid gentemot Ivy Bridge vid de flesta tänkbara användarscenariona. Avståndet bör dock krympa vid belastning och tyngre användning, scenarion där processorn inte får chansen att utnyttja de nya energisparfunktionerna till max.