Test: Skärmen

Skärmen var ett av paradnumren i den ursprungliga Zenbook Prime UX31A och Asus väljer att använda samma panel från Chimei även i UX31LA. Det handlar alltså om en 13,3-tummare med 1080p-upplösning och IPS-panel, vilket ackompanjeras av en blank yta och pekskärmsstöd.

Storleken 13,3 tum är det nya 15,6" och nu har större delen datorer i det övre segmentet flyttat till 1080p-upplösning. UX31LA placerar sig därför på samma nivå som många andra Ultrabook på marknaden. Upplösningen är i många fall tillräcklig men vid läsning av text, speciellt kursiv sådan, märks det snabbt att ännu högre upplösning hade varit att föredra.

Asus_UX31LA-2.jpg

Som väntat levererar datorn goda betraktningsvinklar när skärmen vinklas framåt och bakåt. Från sidorna går det att urskilja en viss kontrastförlust, men det finns klart värre skräckexempel på detta.

Blanka ytor är en verklighet i datorer med pekskärm och det har sina för- och nackdelar. I det här fallet är dock skärmen blankare än mängden och tenderar att reflektera mer än andra datorer. Det här kan bli ett problem vid användning i ljusa miljöer eller utomhus, även med ljusstyrkan uppskruvad till max.

Skärmmätningar

Skärmens ljusstyrka mäter in på 351 cd/m2 och är något lägre än andra alternativ. Kombinerat med att skärmen är väldigt blank kan det bli problem vid användning utomhus, även med ljusstyrkan uppskruvad till max. I ljusa miljöer inomhus bör det dock inte vara något större problem.

Kontrastförhållandet är "avståndet" mellan den ljusaste (vit) och mörkaste (svart) färgen en skärm kan producera. Det representeras ovan i form av ljusstyrka och svärta. Asus Zenbook Prime UX31LA faller kort om vad vi initialt trodde om skärmen – det kan dock bero exemplarvariation.

Färgåtergivningen är generellt bra med ett riktigt lågt snittvärde. Undantaget är en större avvikelse av en nyans av blått.

Uniformitet.jpg

Uniformiteten för skärmens ljusstyrka skulle vara väldigt jämn, vore det inte för en större avstickare i det övre vänstra hörnet. Det är dock på det stora hela ett godkänt resultat.

Skärmen har dock ljusläckage längs sidorna, någonting undertecknad lägger märke till även vid vissa scenarion under användning. I normalfallet hade vi kunnat peka på det så kallade panellotteriet, men Asus tidigare Zenbooks har blivit kända för liknande problem och här används samma panel som tidigare. Detta trots att Asus varit medvetna om problemet sedan lanseringen av Zenbook Prime UX31A för över ett år sedan.